JETHRO TULL: “Rökflöte”

ALBUM

Είδος: Classic Rock
Εταιρεία: InsideOut
Ημ. κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2023

Μεγαλώνουν πολλές γενιές και το όνομα τους απλώνεται πίσω σχεδόν έξι δεκαετίες.
Πρώτη επαφή μου μαζί τους ήταν όταν μια συμμαθήτρια μου στο Λύκειο (που να είσαι τώρα, Μαρινάκι) μου δώρισε στα 16α μου γενέθλια το “Too old to rock ‘n’ roll”. Ακούγοντας κυρίως βαρύ μέταλλο τότε, αυτό το album εξέτρεψε τη ροή του ορμητικού εφηβικού ποταμού μου που ηρέμησε αρχίζοντας να ψάχνει διαφορετικούς ήχους.

Και να πού 25 χρόνια μετά, οι Jethro Tull του αειθαλούς Ian Anderson επιστρέφουν με το Χ εις τη Ν album τους, “Rökflöte”. Γρήγορα γρήγορα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο Βρετανός έχει επηρεαστεί από τη Σκανδιναβική μυθολογία και το Ragnarök, εξ ου και τα ουμλάουτ στον τίτλο ως φόρος τιμής στους Βόρειους φίλους μας.

Δεν θα επεκταθώ πολύ επί του θέματος αφού αυτή τη δουλειά μπορεί να κάνει καλύτερα η σελίδα του Arcaeostoryteller, όμως θα αναφέρω πως το album ξεκινά με το Völuspa, που είναι ο τίτλος της διασημότερης saga (κάτι σαν τη δικής μας Ιλιάδα ή το Έπος του Γκιλγκαμές), περιέχει κομμάτι αφιερωμένο στον Odin (“All father”) και γενικότερα οι ιστορίες που αφηγείται ξεπηδούν από παγωμένες σπηλιές και καπνισμένα ισλανδικά ηφαίστεια.

Η παραγωγή είναι αρκετά απλή και δεν θα τη χαρακτήριζα πολυδιάστατη, μια που σκοπός της είναι να υπογραμμίζει τα εκτεταμένα μέρη όπου δρα το φλάουτο, αλλά και το υπέροχο storytelling του Ian. Σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο, “The Zealot Gene” που ήταν περισσότερο γυμνό μουσικά, έχοντας καθαρό folk χαρακτήρα, το “Rökflöte” θυμίζει περισσότερο σε ύφος όλα εκείνα που έκαναν αγαπητούς τους JT.

Μην περιμένετε βέβαια κάποιο αριστούργημα, αφού με το πέρας του δίσκου, δεν σου γεννάται η ανάγκη να το ακούσεις ξανά, αλλά ίσως σε βάλει στην πρίζα να ακούσεις πιο παλιές τους κυκλοφορίες.

Όπως και να έχει, οι Jethro Tull είναι εκείνος ο γεράκος στο καφενείο του χωριού που εξιστορεί ιστορίες από τον πόλεμο. Ξέρεις πως οι μισές είναι φίδια, αλλά κάθε Πάσχα τον ψάχνεις για να σου πει μια. Διότι στην τελική, τα νιάτα χωρίς τη γεροντική σοφία, είναι μισή αρχοντιά. Ή ήταν η καθαριότητα αυτή; Κατάλαβες, βρε παιδάκι μου!

Official Site: https://jethrotull.com/

1190

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.