JERRY CANTRELL: “Brighten”

ALBUM

Είδος: Grunge/Hard Rock
Δισκογραφική: Double J Music
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 29 Οκτωβρίου 2021

Η κυκλοφορία μιας full length δουλειάς από τον «πολύ» κύριο Jerry Cantrell (ιδρυτή, κιθαρίστα, συνθέτη, και γενικά ηγετική μορφή των Alice in Chains) και μάλιστα έπειτα από 19 ολόκληρα χρόνια, δε θα μπορούσε πάρα ν’ αποτελεί ένα από τα μουσικά γεγονότα της χρονιάς από μόνο του.

Για το λόγο αυτό επιστράτευσε μια εξαιρετική ομάδα μουσικών (Greg Puciato – Dillinger Escape Plan, Killer Be Killed, Duff McKagan – Guns ‘n’ Roses, Gil Sharone – Dillinger Escape Plan, Stolen Babies και Abe Loriel Jnr. – Paul McCartney, BB King, Lady Gaga), με σύμμαχο το χρόνο εν καιρώ πανδημίας (αφού η περιοδεία με τους Alice in Chains τερματίστηκε το Σεπτέμβρη του 2019), και με συνθέσεις που είχε «στα σκαριά» εδώ και πολλά χρόνια (με θεμέλιο λίθο τις επιρροές που διαμόρφωσαν τη μουσική του παιδεία), κατάφερε να παρουσιάσει την τρίτη του δισκογραφική δουλειά, υπό τον τίτλο “Brighten”, η οποία έπειτα από δύο σχεδόν δεκαετίες μοιάζει με ντεμπούτο album.

Από το οργισμένο “Boggy Depot” (1998) και το πλέον εσωστρεφές “Degradation Trip” (2002 σαφώς επηρεασμένο από την απώλεια του Layne Staley), φτάσαμε στο σήμερα και το εξαιρετικό “Brighten”, που φαντάζει περισσότερο σαν προτροπή, σα μια λαμπερή ακτίδα ελπίδας και αισιοδοξίας, σ’ αντιπαράθεση με το παρόν στον κόσμο του ζόφου, του παράδοξου και της αβεβαιότητας.

Στην ουσία του, πρόκειται για μια σημαντικότατη και εξαιρετική δουλειά στο χώρο του ευρύτερου grunge/hard rock ιδιώματος, δουλεμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Όλα τα στοιχεία «πατούν» με τέτοια σιγουριά, συνδέονται απαράμιλλα/περίτεχνα (δίχως να πρόκειται για κάποιο concept album), αποτέλεσμα της καλλιτεχνικής ωριμότητας του ηγέτη των Alice in Chains, η οποία βρίσκεται στο απαύγασμά της.

Καμία από τις 9 συνθέσεις δεν υστερεί, ωστόσο κάποιες ξεχωρίζουν και αναμφισβήτητα θα εισχωρήσουν στις playlists των fans του είδους. Εν αρχή το “Atone” (το οποίο το γνωρίσαμε και ως single), ταυτοποιεί με το καλημέρα την αισιόδοξη και χαλαρή προοπτική που ακολουθεί, σαφέστατα με μια “spaghetti” ατμόσφαιρα εγκολπωμένη άψογα σ’ ένα hard rock περιβάλλον. Ο Cantrell όχι μόνο δε φοβάται να χρησιμοποιήσει folk στοιχεία, αλλά τα ενσωματώνει ανερυθρίαστα ή ύπουλα στις συνθέσεις του.

Θα ξεχώριζα επίσης το πλέον ανεβαστικό θέμα “Nobody Breaks You”, ενώ εξαιρετικά δείγματα συνθετικού οίστρου αναδύονται από τα αγαπημένα μου πλεόν “Black Hearts and Evil Done” και “Siren Song”. Το πρώτο γεμάτο δυναμισμό, ατμοσφαιρικότητα και διαυγείς επιρροές από ’60s Καλιφορνέζικα surf rock ηχοτοπία, ενώ το δεύτερο αποτελεί κατά τη γνώμη μου την top συνθετική στιγμή του album, που χτίζει με περίσσιο λυρισμό και western στοιχεία τον οπτιμισμό του “Brighten”.

Κατά τον Γουίλιαμ Σαίξπηρ, η ηδονή και η δράση κάνουν τον χρόνο να φαίνεται λίγος, εδώ όμως το ρητό του Βρετανού δραματουργού δεν έχει εφαρμογή, μιας και το “Brighten”, δίνει την απολαυστική αίσθηση ότι στα 40 λεπτά της ακρόασής του, πέρασαν κάτι αιώνες πληρότητας και νιρβάνας. Είναι ένα album που μπορείς να αφεθείς στην οκνηρότητά του και να παρασυρθείς από τη θετική του προοπτική.

Facebook: https://m.facebook.com/officialjerrycantrell?_rdr
Instagram: https://www.instagram.com/jerrycantrell/
Twitter: https://twitter.com/JerryCantrell

460

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.