JAAW: “Supercluster”

ALBUM

Είδος: Industrial/Post Sludge
Εταιρία: Svart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 26 Μαΐου 2023

Τον Andy Cairns (Therapy?) σχεδόν σίγουρα τον γνωρίζετε όλοι όσοι είστε λάτρεις των 90s και ασχολείστε με την σκληρή και συνάμα εναλλακτική μουσική. Πιθανόν να γνωρίζετε και τους κυρίους Jason Stoll (Mugstar, KLÄMP, Sex Swing), Wayne Adams (Death Pedals, Big Lad, Petbrick) και Adam Betts (Three Trapped Tigers, Goldie, Squarepusher) μέσα από τις δισκογραφικές δουλειές που έχουν κυκλοφορήσει με τα προσωπικά τους σχήματα.

Τώρα ήρθε η στιγμή να τους καλωσορίσετε και να έρθετε πιο κοντά μέσα από το σχήμα των Jaaw, μία ιδιαίτερη καλλιτεχνική σύμπραξη και ασυνήθιστη μουσική συνεύρεση επεκτείνοντας τα ηχητικά τους όρια και σπάζοντας τα καλούπια του καθενός με την χρήση έντονης παραμόρφωσης, ογκωδών riffs και ισχυρών δόσεων πειραματισμού με τα πετάλια του ήχου να φέρουν σε τσιρίδες απελπισίας καρφωμένα σαν πρόκες στο μυαλό.

Χαζεύοντας και μόνο το trippy και ψυχεδελιάζον εξώφυλλο θα μπορούσα κάλλιστα να δώσω τον οβολό μου και να είμαι ήδη χαρούμενος με αυτήν την προσθήκη στη συλλογή μου, κάτι που έχω κάνει πολλάκις στο παρελθόν και βγήκα κερδισμένος. Ρίσκο θα μου πεις, ειδικά στις μέρες μας, αλλά αξίζει. Ακούγοντας δε και το ηχητικό περιεχόμενο, θα ήμουν διπλά και τριπλά ευνοημένος από μία τέτοια αγορά.

Διότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται αρκετά ευφυής, δραστήριος και δίχως προκαταλήψεις ο συμπαθής Andy, όπως επίσης και η εκλεκτή του παρέα. Παρόλο που κυκλοφόρησε προσφάτως το τελευταίο άλμπουμ των Therapy? “Hard Cold Fire”, φαίνεται πως κράτησε αρκετά από τα όπλα στην ηχητική του φαρέτρα, χρησιμοποιώντας τα με ευχάριστες και ασυνήθιστες αλλαγές στο ντεμπούτο των Jaaw. Φαντάσου τα κιθαριστικά riffs φιλτραρισμένα μέσα από μία Entombed και Celtic Frost οπτική για αρχή, με ένα έντονο Punk στοιχείο να τα καταβάλει.

Στο υπέροχο κατά τον γράφοντα “Supercluster”, η παλιοπαρέα των τεσσάρων λειτουργεί με σωστά και υγιή οπαδικά κριτήρια, όπως θα ήταν το πρέπον σε οποιονδήποτε τομέα και να ήταν αυτός. Με αγάπη, φαντασία, πειραματισμό αποτίοντας φόρο τιμής στα μεγαθήρια του παρελθόντος. Ο δίσκος στήνει γέφυρες χωρίς ίχνη παρελθοντολαγνίας από τα 90s μέχρι σίγουρα στα 10s και ακόμα και στις μέρες μας. Κατ΄αυτόν τον τρόπο παρατηρείται μία σύσφιξη σχέσεων των Ministry και Godflesh με την αποπροσανατολιστική αγριότητα των DEAFKIDS και την βιομηχανική grindcore ωμότητα των Duma.

Το ζητούμενο της μουσικής των Jaaw, όσο παράξενο και αν ακούγεται κάτω από όλα αυτά τα στρώματα “θορύβου” είναι η αναζήτηση της Kraut-ψυχεδέλειας ή έστω κάποια μορφή αυτής. Θα πρέπει να διαπεράσεις αρκετά noise στρώματα και ίσως κάποιοι στη διαδρομή να λακίσουν, όμως όσοι παραμείνουν θα ανταμειφθούν πλουσιοπάροχα από ηχητικής πλευράς βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία με σκοπό την αφύπνιση μας από τον γενικότερο rock εφησυχασμό που έχουμε υποπέσει σαν ακροατές.

Ένα Industrial Post ξυπνητήρι που θα ταρακουνήσει για τα καλά το ηχητικό μας έδαφος και “μία ψυχεδελική επανάσταση που ξεκινά και που θα ήμασταν τρελοί αν δεν κάναμε βουτιά” σύμφωνα με τα λεγόμενα των συντελεστών του.

Μία απλή δοκιμή αρκεί…για να σας πείσει…

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090212708467
Bandcamp: https://jaawband.bandcamp.com/album/supercluster

384

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 269 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...