ISSA: “Lights of Japan”

ALBUM

Είδος: Melodic rock
Εταιρεία: Frontiers Music
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 20 Ιανουαρίου 2023

Είναι σαββατόβραδο και ετοιμάζεσαι να πάρεις σβάρνα τους δρόμους και τα μπαρ για να αναγεννηθείς μέσα από τις στάχτες της εργασιακής σου καθημερινότητας ως ένα υπέρλαμπρο rock αστέρι. Κάνεις ένα μπανάκι, φτιάχνεις μαλλί, μακιγιάρεσαι, φοράς τα καλά σου, τα εφαρμοστά σου denim & leather ρούχα, περνάς μέσα από το παχύ συννεφάκι του αρώματός σου, παίρνεις μαζί τα απαραίτητα συμπράγκαλα για ένα ακόλαστο night out in the city και κλείνεις την πόρτα πίσω σου. Τι να βάλεις να ακούσεις;

Μα το “Lights of Japan”, ασφαλώς. Το έβδομο official release της Νορβηγής melodic rock δεσποσύνης Issa. Το οποίο, μάλιστα, τυχαίνει να είναι και το καλύτερό της album μέχρι σήμερα, γεμάτο με huge φωνητικά και δυνατά ρεφρέν, αστραφτερές και ραδιοφωνικές μελωδίες, πιασάρικα hooks και ανεβαστική διάθεση.

Για την παραγωγή του “Lights of Japan”, η Issa συνεργάστηκε με τον Michele Guaitoli (Visions of Atlantis), ο οποίος έπαιξε επίσης κιθάρα και μπάσο στον δίσκο, ενώ συνεισέφερε και με δύο τραγούδια. Βέβαια, το συνθετικό κομμάτι ανέλαβαν σχεδόν εξ ολοκλήρου ο σύζυγος της Issa, ο James Martin, και ο αδερφός του, ο Tom, πρώην μέλη των Βρετανών VEGA.

Η Issa πατάει πάνω στα χνάρια όλων των μεγάλων lady rockers της δεκαετίας του ’80. Η φωνή της έχει πολλές δυνατότητες και ακούγεται ευχάριστα, αν και προσωπικά δεν τη βρίσκω πάντα με τη χροιά της και είναι στιγμές που πιστεύω ότι κάποιες φωνητικές γραμμές δεν την κολακεύουν. Η βάση του album είναι οπωσδήποτε ο κιθαριστικός ήχος του εμπορικού hard rock, με glam, hair και AOR καταβολές. Ισχυρή είναι και η παρουσία των keyboards, που βοηθάνε πολύ το μουσικό flashback να πετύχει τον retro στόχο του.

Το σύνολο των 11 τραγουδιών κάνει το “Lights of Japan” πολύ χορταστικό, παρότι δεν είναι όλα στο ίδιο επίπεδο και κάποια από αυτά, έπειτα από μια-δυο ακροάσεις, καταλαβαίνεις ότι είναι «πηδήξιμα». Όμως, οι καλές στιγμές είναι μπόλικες και, έτσι, η συνολική εμπειρία δεν καταντά τράβηγμα. Σε αυτές συγκαταλέγονται σίγουρα το εκρηκτικό μπάσιμο με το “Live Again”, το κολλητικό ομώνυμο, κάτι σαν instant hit παρά το ξεδιάντροπο δάνειο από το chorus του “Invincible” της Pat Benatar, το “Moon of Love” με το sexy sax του, που ξυπνά νωπές μνήμες από το περσινό melodic rock «κόσμημα» που κυκλοφόρησε η θεότητα Chez Kane, και το “Fight to Survive”, που ακούγεται ιδανικά σε open road, late night αμαξάδες, με τα παράθυρα ανοιχτά και το μουλέτι να ανεμίζει.

Η Issa και το “Light of Japan” της μπορούν να διαπεράσουν με τα βέλη τους τις καρδιές των fans του genre. Δεν θα έλεγα ότι είναι top tier υλικό, όπως το δισκογραφικό A game της Chez που προανέφερα παραπάνω, αλλά αυτό δεν σημαίνει κιόλας ότι δεν είναι contender στην κατηγορία του, και αυτό ούτε κακό είναι ούτε ευκαταφρόνητο. Πώς να το πω διαφορετικά; Έστω ότι έχεις αφιερώσει όλη τη φανατίλα σου σε μια ομάδα της Super League (καταρχάς, λυπάμαι πολύ, να πω), έχεις διαρκείας, δεν χάνεις ματς, αγοράζεις merch και δίνεις και τη ψυχή σου για πάρτη της. Παράλληλα, ωστόσο, γουστάρεις τρελά να σκας με την παρέα σου στο γηπεδάκι όπου παίζει η ομάδα της περιοχής σου, ακόμα και αν αγωνίζεται στο τοπικό, και αφήνεσαι να διασκεδάσεις δίχως να σε νοιάζει που το θέαμα είναι άλλου επιπέδου. Εσύ ψήνεσαι για τη φάση.

Facebook: https://www.facebook.com/issasite 

398

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.