ISAFJØRD : “Hjartastjaki”

ALBUM

Είδος : post rock
Δισκογραφική εταιρεία : Svart Records.
Ημερομηνία κυκλοφορίας : 2 Δεκεμβρίου 2022

Ξέρετε τη φάση. Σκανδιναβία, βόρειο ημισφαίριο, χιόνι, μιζέρια, ψάρεμα, κατάθλιψη, σκοτάδι, χιόνι. Οι Isafjørd της Svart Records, μας τα δίνουν όλα αυτά, εκτός απο το ψάρεμα, σε μορφή electronic pop/post rock, με τον νέο τους δίσκο με όνομα “Hjartastjaki”.

Ο δίσκος των δύο Ισλανδών, -πέρα απο το ότι το όνομα του βγάζει ομοιοκαταληξία με ενα γνωστό Ελληνικό σύνθημα των τελευταίων ετών- είναι ενα πολύ ενδιαφέρον κράμα post rock και ηλεκτρονικής μουσικής. Αργές ρυθμικά μπαλάντες, με αρκετές επαναλήψεις μελωδικών φράσεων, όμορφη αρμονία, και layers διαφόρων ήχων ορίζουν την δομή. Κιθάρες με αρκετό reverb πλαισιώνουν τα φωνητικά που βρίσκονται στο επίκεντρο. Δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί, όμως μια καλή συνταγή που πετυχαίνει, δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξει.

Στο σύνολο του, το άλμπουμ χαρακτηρίζεται απο στασιμότητα και αργό buildup, κάτι που είναι μια σεβαστή καλλιτεχνική επιλογή, και σίγουρα σχετίζεται με τον χαρακτήρα του δίσκου και το τι θέλει να περάσει ο συνθέτης. Παρόλα αυτά, στην πράξη το αποτέλεσμα είναι κάπως άνοστο, προβλέψιμο, και μας αφήνει στα κρύα του λουτρού. Κάθε φορά που ο δίσκος βρίσκεται κοντά σε ενα δυνατό payoff, η ένταση που χτιζόταν, χάνεται και πλέον βρίσκεται πάλι εκεί από όπου ξεκίνησε. Οπότε σίγουρα παίζει ρόλο η διάθεση του ακροατή για να ακούσει το άλμπουμ την κατάλληλη στιγμή.

Συμπεραίνοντας, το ισλανδικό δίδυμο κυκλοφορεί ενα σκοτεινό έργο με φωτεινά σημεία, το οποίο θα μπορούσε να είναι κάτι μεγαλύτερο. Θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερη ένταση, σίγουρα, όμως τελικά είναι αυτό που είναι, ενα electronic/post rock ταξίδι στα βουνά της Σουηδίας, στις αχανείς πεδιάδες της Γροιλανδίας, στα Νορβηγικά φιόρδ. Το “Hjartastjaki” αποτελεί ενα κατάλληλο soundtrack για τον κρύο Δεκέμβρη στη Ψωροκώσταινα.

Bandcamp : https://isafjord.bandcamp.com/album/hjartastjaki
Facebook : https://m.facebook.com/profile.php?id=100085179454357

475

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.