ILLUSORY: “Crimson Wreath”

ALBUM

Είδος: Heavy metal
Δισκογραφική: Rockshots
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Μαΐου 2021

Πέντε χρόνια μετά το εξαιρετικό δεύτερο album τους “Polysyllabic”, οι Αθηναίοι heavy metallers Illusory επιστρέφουν δισκογραφικά με το τρίτο τους «χτύπημα» “Crimson Wreath” το οποίο μοιάζει ακόμη πιο δυνατό, ακόμη πιο ώριμο. Αυτός ο νέος δίσκος, είναι το επιστέγασμα μιας πορείας που η εξέλιξη είναι ίσως η λέξη που συναντάς περισσότερο όταν θες να παρουσιάσεις τον ήχο των Illusory και συνάμα το album-σταθμός που έψαχνε η μπάντα ώστε να πάει παρακάτω.

Όταν πρωτοακούσεις το “Crimson Wreath”, σίγουρα θα νοιώσεις την ανάγκη να «επισκεφθείς» εκ νέου τη δισκογραφία της μπάντας για να επιβεβαιώσεις το προφανές της συνεχούς μουσικής εξέλιξής τους από το ντεμπούτο τους “The Ivory Tower” έως και το τελευταίο τους πόνημα. Ίσως είναι από τα λίγα group, που την έννοια “ηχητική εξέλιξη” την έκαναν ένα με το πάθος τους για μουσική και καταφέρνουν μέχρι σήμερα να το εξωτερικεύουν στα album τους. Εδώ φαίνεται ξεκάθαρα, ότι οι Αθηναίοι metallers έχουν αφομοιώσει όλες τις επιρροές τους, τις έχουν «καλιμπράρει» στον δικό τους heavy ήχο και με περίσσιο μουσικό θράσος «σφηνώνουν» όπου θεωρούν απαραίτητο πότε prog, πότε symphonic και πότε power «περάσματα», για να επιτύχουν το σκοπό τους.

Πέρα από την όποια μουσική εξέλιξη παρουσιάζει το “Crimson Wreath”, υπάρχουν και κάποια βασικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι Illusory έχουν «ωριμάσει» πια. Οι συνθετικές τους ιδέες είναι πιο «συμπαγείς», πιο κοντά σε αυτό που θέλει το group να παρουσιάσει, η δομή του δίσκου είναι εξαιρετικά δουλεμένη και δείχνει την ευφυΐα των εμπλεκομένων, η ατμόσφαιρα έχει γίνει πιο επική δίνοντας ακόμη ένα advantage στη μπάντα, ενώ και η ενορχήστρωση (η μουσική «εικόνα» του δίσκου) είναι πιο κοντά σε αυτά που αντιπροσωπεύουν οι Illusory. Το “Crimson Wreath” θα μπορούσε να είναι ένα τρομερό concept album, που θα μπορούσε ο ακροατής να το γευτεί «μονορούφι», αλλά ακόμη και αν δεν είναι το γεγονός ότι είχε όλο το χρόνο να δουλευτεί σωστά και τίμια και μάλιστα αυτό εξετελέσθη στο ακέραιο, σου δίνει την εικόνα ότι πρόκειται για το καλύτερο album των Αθηναίων μέχρι σήμερα. Θεωρώ ότι σίγουρα θα σε κερδίσουν τα «αιχμηρά» solos και οι αυξομειώσεις του ρυθμού μέσα στα κομμάτια, όπου μοιάζουν να κρατούν όλο το «ζουμί» του δίσκου.

Εάν με άφηνες να διαλέξω τα κομμάτια εκείνα που δείχνουν πόσο έχουν «μεγαλώσει» οι Illusory, τότε σίγουρα θα σου πρότεινα το ομώνυμο “Crimson Wreath”. όπου εκεί φαίνεται από την αρχή πως έχει δουλέψει η μπάντα πάνω στον ήχο της και πώς μεταπηδά ομαλά από το ορχηστρικό εισαγωγικό “Acedia” δείχνοντας «με το καλημέρα» το πόσο έχει «ωριμάσει». Έπειτα, θα σου έλεγα να ακούσεις την άποψη του group για το ρατσισμό και ό,τι μπορεί να επιφέρει σε μία κοινωνία με το “All Blood Red”, όπου πραγματικά οι Illusory δείχνουν στόφα μεγάλης μπάντας. Και τέλος, θα σε άφηνα να απολαύσεις την επική ατμόσφαιρα και συνάμα τις prog, symphonic, power «πινελιές» των “The Isle Of Shadows” και “Fortress Of Sadness”, για να αντιληφθείς πώς μπορεί ένα group να αφομοιώσει τις όποιες επιρροές του χωρίς να χάσει τον ήχο του. Επίσης θα σου πρότεινα και τα “S.T. Forsaken” και “Ashes To Dust” για την συνθετική ευφυΐα τους και φυσικά την πιο αξιόλογη μπαλάντα της εγχώριας σκηνής που έχω ακούσει τελευταία, το “Past Forever Last”.

Το “Crimson Wreath” μοιάζει να είναι εκείνο το album που αναζητούν όλες οι μπάντες ώστε να κάνουν το βήμα παραπάνω. Είναι εκείνη η ώριμη στιγμή ενός group, που βλέπει τα όποια μουσικά του όνειρα να πραγματώνονται. Είναι από τους δίσκους, που έχουν τα στοιχεία εκείνα για να γίνουν κλασικοί όσον αφορά την εγχώρια τουλάχιστον σκηνή. Το “Crimson Wreath” είναι από τις καλύτερες κυκλοφορίες της χρονιάς και έχει τα εχέγγυα να κερδίσει μια θέση στην δισκοθήκη σου. Όσον αφορά εμένα, “must have”.

Facebook: https://www.facebook.com/IllusoryBand/
Official Page: https://illusoryband.com/
Instagram: https://www.instagram.com/illusory_band/

653

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.