IANAI: “Sunir”

ALBUM

Είδος: Ethnic Folk
Δισκογραφική: Svart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 10 Ιουνίου 2022

Οι Ianai είναι το προσωπικό project της Elitha Treveniel και μέσω του “Sunir” προσκαλεί τον ακροατή σε ένα όμορφο ταξίδι.

Από το πρώτο κιόλας κομμάτι μπορεί να καταλάβει κανείς το τι παίζει με το album. Η φάση εδώ είναι folk, αλλά σίγουρα όχι υπό την έννοια των τριαλαρί-τριαλαρό βιολιών ή φλάουτων, ούτε φυσικά υπό αυτή των VIC. Γενικά δεν παίζει folk τυρίλα στο “Sunir”, κάτι που εμπόδισε τον γράφοντα να αστειευτεί με τη φράση «ώπα, σIANAI» και μάλλον αυτό είναι για καλό.

Το ethnic στοιχείο συνοδεύει αρτιότατα τη φωνή της Treveniel, με τις συνθέσεις να είναι αρκετά vocal oriented, χαρίζοντας παρέα με τα κρουστά, τα έγχορδα και λοιπά όργανα, μία αξιομνημόνευτη εμπειρία που θυμίζει σύναξη κάποιας cult, με γλώσσες και σύμβολα που ουδείς καταλαβαίνει, αλλά όλα τα μέλη γουστάρουν.

Παρά την καθόλα παραδοσιακή χροιά του, στον δίσκο συμμετέχουν ονόματα από μπάντες όπως Massive Attack, Client, HIM, Sisters Of Mercy, Theodor Bastard, Lord Of The Lost, Swallow the Sun, Souvenir Season και The Rasmus, ενώ την παραγωγή έχει αναλάβει ο Jaani Peuhu (Swallow The Sun, Iconcrash, Mercury Circle) και το mastering ο Jaime Gomez Arellano (Ghost, Ulver, Paradise Lost). Τουτέστιν έχει γίνει δουλίτσα εδώ και φαίνεται και στο αποτέλεσμα (ηχητικά, συνθετικά, ερμηνευτικά).

Αν ήταν πιο metal, θα ήταν πιο κοντά στο post, ενώ υπάρχει μία σύνδεση με καλλιτέχνες όπως Theodor Bastard και Myrkur, έτσι για να καταλάβετε τι παίζει (αν και καλύτερα να πατήσετε το play παρακάτω). Φωνάρα άλλωστε η Treveniel και ο πολυπολιτισμικός ινστρουμενταλισμός του album φέρνει στον νου soundtrack (από τα καλά, όχι από εκείνα που κάνεις skip τα κομμάτια), ενώ οι ενορχηστρώσεις σε σημεία είναι wow. Οκ, θα μπορούσε να μην είναι 71 λεπτά, αλλά δεν κουράζει τελικά.

Μυστικιστικό, ατμοσφαιρικό και καλοδουλεμένο, το “Sunir” είναι μία ιδιόμορφη πρόταση θα σε ταξιδέψει σε διαφορετικά μέρη του κόσμου ταυτόχρονα. Και ειδικά τώρα που η βενζίνη και τα ναύλα είναι στον θεό, συμφέρει αυτό.

https://www.facebook.com/ianaiofficial/

958

Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1401 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.