HISSEM: “Khaos’ Ebony Flame”

ALBUM

Είδος: Progressive Black Metal
Δισκογραφική: More Hate Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: 1 Μαΐου 2024

Οι Haissem είναι ένα προσωπικό project του Ουκρανού πολυοργανίστα Andrey Tollock ο οποίος μάλιστα έχει και μια αρκετά δημιουργική δισκογραφική πορεία με αυτό το project έχοντας κυκλοφορήσει 7 LPs και 2 EPs τα οποία μάλιστα είναι αρκετά αξιόλογα για το είδος που διαπραγματεύεται, το ατμοσφαιρικό / μελωδικό black metal.

Ενδιαφέρον υλικό που βασίζεται κυρίως στις διδαχές του τεράστιου Ihsahn των προσωπικών του album (χωρίς δηλαδή τις μεγαλοπρεπείς απολήξεις των Emperor), του Dan Swano και των Edge Of Sanity ενώ μου άρεσαν πολλά σημεία που μου θύμισαν τους Βέλγους Rennaissance Noir και το φοβερό “The Death of Art” LP του 1994. Τα κομμάτια είναι μεγάλα και είναι δόκιμα για πειραματισμούς. Η progressive πτυχή της μουσικής του Andrey είναι ισχυρότατη και αποδεικνύει ξεκάθαρα την εκτελεστική δεινότητα του. Σχετικά ορθόδοξη riffολογία χωρίς να λείπουν οι δυσαρμονίες που είναι λίγο-πολύ trademark του ιδιώματος και περίτεχνη δουλειά στο drumming και στο μπάσο. Πολύ καλή χρήση των synths με μια μεγάλη ποικιλία ηχοχρωμάτων και λεπτομερειών. Φωνητικώς δε ο Andrey είναι επαρκέστατος με το μοχθηρής αίσθησης αλλά σχετικά καθαρό growl του. Ο ήχος είναι πολύ καλός αν και πλήρως στουντιακός και τα πάντα ακούγονται ξεκάθαρα.

Και τα έξι κομμάτια είναι πολύ ενδιαφέροντα και αν και η αξιομνημονευτική ικανότητα του “Khaos’ Ebony Flame” είναι μικρή (πρόκειται για περίπλοκο υλικό αλλά αυτό το μέγεθος εξαρτάται από τις ακροάσεις), η ροή είναι άνετη χωρίς αδιάφορες κοιλιές. Πολύ καλό το “Amalgam”, το “Agonymph” και o επίλογος του “Isfet” χωρίς να υστερούν τα υπόλοιπα κομμάτια.

Το “Khaos’ Ebony Flame” είναι ένας πολύ καλός δίσκος και θα αρέσει τόσο στους “διαλλακτικούς” black metallers που τους αρέσει η έντεχνη πλευρά αυτής της μουσικής όσο και στους progressiveάδες. Απαιτεί πλήρη προσήλωση από την πλευρά του ακροατή ο οποίος αν δώσει χρόνο και ακούσματα θα ανταμοιφθεί πλουσιοπάροχα. Πολύ καλή προσπάθεια.


Facebook: https://www.facebook.com/haissemband

382

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.