HEXVESSEL: “Polar Veil”

ALBUM

Είδος: Black Metal, Post Rock
Δισκογραφική εταιρία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Σεπτεμβρίου 2023

“Καλό χειμώνα!” εύχονται οι Hexvessel, και πριν καλά-καλά προλάβουν οι Έλληνες να εξηγήσουν ότι ακόμη φοράμε κοντομάνικα εδώ στην Ψωροκώσταινα, ηχεί ήδη επικά, το εισαγωγικό, σκοτεινό riff του έκτου album τους, ονόματι “Polar Veil”, αφιερωμένο στην ιστορία και τη μυθολογία της Βόρειας Ευρώπης. Αν οι Ved Buens Ende δημιουργούσαν έναν πιο απλό και λιγότερο prog δίσκο από τον “Written In Waters”, ίσως αυτός να έμοιαζε αρκετά με αυτήν την δουλειά. Ίσως να λεγόταν και “Written In Shallow Waters”.

Το “Polar Veil” είναι ένας αέναος, ζοφερός παγωμένος ωκεανός, σαν αυτόν στον Βόρειο Πόλο. Συγκεκριμένα, οι Φινλανδοί, σε αυτό το album τουλάχιστον, εξελίσσονται, παίζοντας ατμοσφαιρικό black metal, με synths, με καλή παραγωγή, με άκρως εκφραστική φωνή, η οποία είναι άλλοτε δραματική, άλλοτε ευαίσθητη, και άλλοτε αισιόδοξη. Ο τραγουδιστής είναι υπηρέτης της μουσικής, όμως ανά διαστήματα η παρουσία της φωνής του γίνεται επιβλητική, και παίρνει την ηγεσία. Ένεκα της απουσίας των blast beats και harsh φωνητικών, ο δίσκος συγγενεύει περισσότερο με post rock και που έχει black ατμόσφαιρα, παρά με ορθόδοξο black metal. Δικαιολογημένη επίσης και η ταμπέλα post punk. Και αν κάτι είναι πιο επικό από το παραδοσιακό black metal, αυτό είναι η αλλοίωση του, που φέρνει διάφορες παραλλαγές με πλούσια στοιχεία. Οι στρώσεις ήχου και η ατμόσφαιρα είναι εκεί που δίνεται η έμφαση. Από την άλλη, ο ρυθμός δεν αλλάζει ιδιαίτερα συχνά, έχοντας mid tempo τις περισσότερες φορές, με μερικά breakdowns να φέρνουν την αλλαγή. Διαφορετικά, οι Hexvessel θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “διπολικοί”.

Στο εισαγωγικό “The Tundra Is Awake” δημιουργείται ένα όμορφο wall of sound, ένα παγόβουνο αν θέλετε, με το Emperoresque tremolo της πρώτης κιθάρας να αρμονίζει με τα arpeggios της ρυθμικής κιθάρας. Στο επίκεντρο οι αρμονίες των φωνητικών, με τα τύμπανα να βρίσκονται φυσικά σε σταθερό tempo. Στην συνέχεια, το “Older Than The Gods” είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ατμοσφαιρική μπαλάντα, και δεν κάνει κάτι για να αλλάξει την ατμόσφαιρα ή τον ρυθμό. Αντιθέτως, συνεχίζει όπως ξεκίνησε ο δίσκος. Για την ακρίβεια, αυτή είναι η κατάσταση μέχρι το τέλος. Αν λάβουμε υπόψη το concept πίσω από τη μουσική του έργου, τότε ίσως η επιλογή της επαναλαμβανόμενης μουσικής στη μεγαλύτερη διάρκεια του, φαίνεται να έχει συμβολική αξία, θέλοντας να εξισώσει τη μουσική ιδιότητα αυτή, με την απεραντοσύνη του βορείου πόλου, και την εντύπωση ότι η Αρκτική θα έχει αιώνια ύπαρξη. Ίσως όμως η κλιματική αλλαγή να διαφωνήσει με αυτό.

Αν η τελευταία σεζόν του Game Of Thrones ήταν πραγματικά καλή, θα λέγαμε ότι ο έκτος δίσκος των Hexvessel την τιμά και αποτελεί ένα ιδανικό soundtrack για αυτή. Αντί αυτού, θα πρέπει να αρκεστούμε στο ότι το “Polar Veil” είναι μια πανέμορφη δημιουργία, που με λυρικό τρόπο είναι αφιερωμένη στη Γηραιά Ήπειρο, και αποτελεί ένα από τα αμέτρητα στολίδια της.

Hyvää talvea, Hexvessel.

Official site: https://www.hexvessel.com/
Bandcamp: https://hexvessel.bandcamp.com/
Facebook: https://m.facebook.com/profile.php/?id=100044478258268
Instagram: https://www.instagram.com/hexvesselband/

347

Avatar photo
About Πασχάλης Γιαμαλής 32 Articles
Περιγράφοντας τον εαυτό του σε τρίτο ενικό πρόσωπο, ο παραπάνω αμφιταλαντεύεται μεταξύ διατήρησης του comfort zone του και εξερεύνησης νέων μουσικών ειδών και περιόδων. Μερικά από τα άλμπουμ - τοτέμ του ειναι τα Blood Mountain, Origin Of Symmetry, Pet Sounds, Astral Weeks, Still Life και In Rainbows. Περίπου θρησκευόμενος, καθώς προσεύχεται στον Stanley Kubrick.