HELLRIPPER

INTERVIEW

Ο James McBain είναι ο εγκέφαλος πίσω από τους Hellripper και μαζί με τους συνοδοιπόρους τους και το συμπαθέστατο τραγί που έχουν για μασκότ, θα μας επισκεφτούν στις 19 Οκτωβρίου στο An Club (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). Ο Δημήτρης Μαρσέλος προσπάθησε να μάθει όσο περισσότερα για τους Hellripper και αν είχε ρωτήσει και άλλα, θα διαβάζατε για πάντα. Ευγενέστατος και απολαυστικότατος, από τα highlands στις οθόνες σας.

-Οι Hellripper είναι ένας γάμος ανάμεσα στο μαύρο και την ταχύτητα. Τι σας ώθησε στο να ξεκινήσεις τους Hellripper και ποιος επηρέασε τον ήχο σου αρχικά;
Μου άρεσε ο ήχος συγκροτημάτων όπως οι Venom, Toxic Holocaust, Darkthrone, Whipstriker κ.α. Οτιδήποτε στο χώρο του black/speed/metalpunk. Ήθελα να δημιουργήσω μουσική σε αυτό το στυλ, αλλά εκείνη την εποχή δεν γνώριζα κανέναν άλλον που να μοιράζεται την αγάπη μου γι’ αυτό. Παρατήρησα ότι πολλές από τις μπάντες που αγαπούσα ήταν είτε σόλο πρότζεκτ, είτε έκαναν τα πράγματα με έναν πολύ DIY τρόπο, ο οποίος μου άρεσε πολύ, και έτσι αποφάσισα να μάθω πώς να γράφω και να ηχογραφώ μουσική από μόνος μου στο σπίτι!
Ο «πρώιμος» ήχος των Hellripper επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις προαναφερθείσες μπάντες όπως καθώς και συγκροτήματα όπως οι Nocturnal, Sabbat, Midnight, Gehennah, Metallica, Megadeth, Kreator, Sodom, Cruel Force, Celtic Frost και Motorhead.

Ως η κινητήρια δύναμη πίσω από τους Hellripper, χειρίζεσαι όλα τα όργανα και τα φωνητικά.
Πώς είναι η δημιουργική διαδικασία όταν δουλεύεις σόλο; Ξεκινάς με τη μουσική ή τους στίχους;

Ξεκινάω πάντα τα τραγούδια με τη μουσική, αν και συχνά έχω ιδέες για τους στίχους ή τους τίτλους των τραγουδιών που μου έρχονται στο μυαλό και τις σημειώνω για αργότερα. Γράφω τον κύριο όγκο των στίχων μόλις η μουσική έχει ηχογραφηθεί, ώστε να μπορέσω να προσαρμόσω τα λόγια και τις μελωδίες σε αυτήν.
Τις περισσότερες φορές, οι ιδέες μου έρχονται όταν απλά χαζολογάω στην κιθάρα ατελείωτα και
όποτε βγαίνει κάτι μισοαξιοπρεπές, τότε το γράφω ή το ηχογραφώ. Στη συνέχεια προσπαθώ να χτίσω αυτές τις ιδέες σταδιακά με ό,τι σκεφτώ – μπορεί να είναι η προσθήκη ντραμς ή μια μπασογραμμή ή ένα άλλο «τμήμα».

Δεν αισθάνεσαι ποτέ την ανάγκη να έχεις έναν συγκυβερνήτη σε αυτή την πτήση; Ποιος μουσικός που θαυμάζεις θα ήταν ο καλύτερος για μια μόνιμη σύνθεση;
Μου αρέσει πολύ η διαδικασία να δουλεύω μόνος μου, γιατί μου δίνει πλήρη ελευθερία να κάνω
αυτό που θέλω, και μάλιστα με τον δικό μου ρυθμό, πράγμα που είναι σημαντικό. Δεν είμαι σίγουρος για το πόσο καλά θα ταίριαζε, αλλά ο Mikael Akerfeldt είναι ένας από τους αγαπημένους μου μουσικούς/τραγουδιστές/τραγουδοποιούς και έτσι θα ήταν θα ήταν υπέροχο να δουλέψω μαζί του με κάποια ιδιότητα!

Μαγεία, σκοτάδι, δαίμονες και χάος. Τι σε εμπνέει στη σύνθεση τραγουδιών και στιχουργικά θέματα; Αντλείς έμπνευση από ταινίες τρόμου ή από τη λογοτεχνία;
Οι ταινίες τρόμου έχουν σίγουρα επηρεάσει τους στίχους μου όλα αυτά τα χρόνια, αν και τελευταία
τα θέματα που με ενδιαφέρουν περισσότερο να εξερευνήσω σχετίζονται με τη Σκωτία. Κάθε τραγούδι στο τελευταίο άλμπουμ ήταν εμπνευσμένο από τη Σκωτία με κάποιο τρόπο, είτε πρόκειται για λαογραφία, είτε για ιστορία ή την ποίηση για παράδειγμα.

Μπορείτε να μοιραστείτε κάποιες πληροφορίες για τη δημιουργία του τελευταίου σας άλμπουμ, “Warlocks Grim & Withered Hags”; Υπήρξε νέα προσέγγιση που ακολούθησες σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, στιχουργικά ολόκληρο το άλμπουμ βασίζεται σε διάφορες σχετικές με τη Σκωτία πράγματα που είναι μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με ό,τι είχα κάνει στο παρελθόν και αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα του της μετακόμισης μου στα σκωτσέζικα Highlands κοντά στην αρχή της διαδικασίας σύνθεσης και νιώθοντας έμπνευση από την τοποθεσία.
Μουσικά, ήθελα να προσπαθήσω να ενσωματώσω πολλά πράγματα από διαφορετικά είδη που θα
συμπληρώνουν το speed metal στυλ των Hellripper. Αυτή τη φορά κοίταξα μπάντες όπως οι Type O
Negative, Agalloch & Opeth, καθώς και κάποια πράγματα που είναι λίγο πιο μακριά από τους
Hellripper, όπως οι Manic Street Preachers, Oasis & Alice in Chains για ιδέες – είτε μουσικά, ή είτε σαν δομή τραγουδιού ή ιδέα παραγωγής.

Οι Hellripper έχουν διατηρήσει μια ισχυρή DIY προσέγγιση από την αρχή. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να διατηρήσεις αυτό το ανεξάρτητο πνεύμα ζωντανό στη μουσική βιομηχανία; Είναι είναι μια ιδεολογική άποψη ή απλά η ανάγκη να έχεις τον έλεγχο της δικής σου τέχνη σου;
Είναι πραγματικά σημαντικό για μένα να διατηρώ τα πάντα όσο το δυνατόν πιο DIY. Φυσικά, ως συγκρότημα μεγαλώνει, περισσότεροι άνθρωποι εμπλέκονται από ανάγκη, αλλά αν μπορώ να κάνω κάτι μόνος μου τότε θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να αναλάβω αυτό το έργο. Είναι σημαντικό για μένα να κρατάω το γράψιμο και την ηχογράφηση όσο πιο DIY μπορώ αυτή τη στιγμή (είναι σχεδόν η ίδια διαδικασία/μέθοδος από την αρχή), καθώς είναι ο τρόπος που απολαμβάνω περισσότερο από αυτό όλα.
Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για μένα να φροντίζω την πλειοψηφία της διοικητικής/ επιχειρηματικής πλευράς των πραγμάτων, κυρίως επειδή το απολαμβάνω. Μου αρέσει επίσης να διατηρώ μια στενή σχέση με τους οπαδούς της μουσικής, και έτσι είναι καλό να ξέρω ότι είμαι το μόνο σημείο επαφής όταν κάποιος στέλνει email ή μήνυμα, ώστε να μην «παραπλανηθώ».

-Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζεις όταν μεταφέρεις τη μουσική των Hellripper σε ένα ζωντανό περιβάλλον με μια πλήρη μπάντα, και πώς επιλέγεις το live lineup;
Η μουσική των Hellripper προσφέρεται από φυσικού της για ένα ζωντανό σκηνικό και έτσι η κύρια
δυσκολία είναι απλά να αποφασίσω ποια τραγούδια θα πρέπει να συμπεριλάβω στις setlists.
Το live line-up για τα τελευταία 5 χρόνια περίπου είναι σταθερό και το κύριο πράγμα που ψάχνω σε ένα μέλος της ζωντανής μπάντας είναι να είναι καλός άνθρωπος που να τα πηγαίνει καλά με όλους. Φυσικά, πρέπει να είναι σε θέση να παίζει τη μουσική με καλή ενέργεια και παρουσία!

Με την πάροδο των χρόνων, ο ήχος σας έχει εξελιχθεί διατηρώντας την ωμή του ένταση. Φαίνεται σαν έχετε γίνει λίγο πιο punk τελευταία. Πώς ισορροπείται το να μένετε πιστοί στις ρίζες σας
ενώ ταυτόχρονα σπρώχνετε τα όρια;

Είναι σημαντικό να γράφω μουσική που εγώ ο ίδιος απολαμβάνω και ξέρω ποια είναι η ουσία των
Hellripper. Με την πάροδο των χρόνων, όπως ανέφερα και προηγουμένως, έχω προσπαθήσει να ενσωματώσω διαφορετικά πράγματα και νέες επιρροές στη μουσική, αλλά οι Hellripper είναι μια speed metal μπάντα στον πυρήνα της, και έτσι όποια ιδέα έχω πρέπει να συμπληρώνει αυτό και να μην πηγαίνει τον ήχο σε μια εντελώς τυχαία κατεύθυνση.

Τα εξώφυλλα των άλμπουμ σας έχουν μια χαρακτηριστική, σχεδόν ρετρό black metal αισθητική. Πώς εμπλέκεσαι στις οπτικές πτυχές των Hellripper και τι θέλεις από να μεταφέρει ένα εξώφυλλο;
Δεν είμαι πολύ δημιουργικός οπτικά άνθρωπος και έτσι εκτός από μερικές προτάσεις μερικές φορές, αφήνω το artwork στους καλλιτέχνες, καθώς συχνά δουλεύουν καλύτερα όταν αφήνονται στην τύχη τους. Θα παρέχω τους τίτλους και τους στίχους των τραγουδιών, αν χρειαστεί, καθώς και οποιεσδήποτε ιδέες ή προτιμώμενα χρώματα, για παράδειγμα αλλά μέχρι εκεί.
Το artwork πρέπει να είναι μια καλή αναπαράσταση του συγκροτήματος και της μουσικής που περιλαμβάνεται στο αντίστοιχο άλμπουμ. Η κατσίκα έχει υιοθετηθεί ως η μασκότ του συγκροτήματος και έτσι πρέπει να να κάνει την εμφάνισή της σε κάποια μορφή!

Μπορείς να μας δώσεις κάποια στοιχεία για το τι θα ακολουθήσει για τους Hellripper; Θα πρέπει να περιμένουμε ένα νέο άλμπουμ σύντομα;
Δουλεύω πάνω σε ένα νέο άλμπουμ και έχω υπογράψει με μια νέα εταιρεία. Το άλμπουμ είναι στα αρχικά στάδια της συγγραφής και έτσι θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κυκλοφορήσει δυστυχώς, αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος με το υλικό που έχω μέχρι στιγμής και ανυπομονώ να το ολοκληρώσω και να το βγάλω προς τα έξω! Κατά τα άλλα, εξακολουθούμε να περιοδεύουμε τακτικά και να παίζουμε συναυλίες στο μεταξύ!

Θα επισκεφθείτε σύντομα τη χώρα μας. Τι γνωρίζετε για τους metal οπαδούς της και
σκηνή;

Έχω ακούσει ότι ο κόσμος είναι άγριος, και από τους ανθρώπους με τους οποίους έχω μιλήσει στα κοινωνικά δίκτυα μέσα μαζικής δικτύωσης, φαίνονται πολύ ενθουσιασμένοι με τη μουσική! Ανυπομονώ πάρα πολύ για τη συναυλία και να τους γνωρίσω όλους! Δεν ξέρω αν είμαι πολύ ενημερωμένος για την ελληνική σκηνή για να είμαι ειλικρινής, αν και είμαι μεγάλος οπαδός συγκροτημάτων όπως οι Slaughtered Priest, Suicidal Angels, Omega, Dead Congregation, Rotting Christ και Raw Poison.

Πώς αισθάνεσαι όταν παίζεις ζωντανά; Ποια συναυλία θα σου μείνει στη μνήμη για πάντα και ποια θα πρέπει απλά να διαγραφεί με Shift+delete;
Μόλις παίξαμε τη μεγαλύτερη headline συναυλία μας μέχρι σήμερα στη Γλασκώβη (Σκωτία) και η συναυλία έγινε sold out, και έτσι είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό και η υποστήριξη σημαίνει πολλά! Φεστιβάλ όπως Wacken, Bloodstock και Brutal Assault ήταν υπέροχα και η ανταπόκριση που λάβαμε σε αυτά ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη! Επίσης, μόλις επέστρεψα από το Μεξικό όπου ζήσαμε καταπληκτικές στιγμές! Παίξαμε πολλές συναυλίες που πραγματικά απόλαυσα και θα τις θυμάμαι, οπότε είναι δύσκολο να το περιορίσω! Είμαι πολύ ευγνώμων για τον κόσμο που έρχεται στις συναυλίες μας όπου κι αν είναι και όσος κόσμος κι αν είναι εκεί!
Υπήρξαν κάποιες συναυλίες που δεν ήταν τόσο ευχάριστες (συνήθως λόγω τεχνικών ζητημάτων), αλλά πάντα δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που παρευρίσκονται θα περάσουν καλά!

Σαν επίλογο, θα ήθελα να προσκαλέσεις τους μεταλλάδες στη συναυλία σας εδώ, χρησιμοποιώντας Hellripper στίχους.
GREEK GOAT KVLT! Ελάτε μαζί μας για μια άγρια νύχτα του Οκτωβρίου στην Αθήνα!
“Come mosh,
headbang and hail the fucking goat with us or may the Bastard of Hades strike you down!”

223
Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2173 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*