HELLPASS: “Gates Of War”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Εταιρία: Independent
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 15 Φεβρουαρίου 2023

Στο δισκογραφικό ντεμπούτο τους, οι Hellpass από τη Θεσσαλονίκη συστήνονται με σοβαρό και στιβαρό heavy metal, αποτυπώνοντας το βλοσυρό πρόσωπο του πολέμου και των συνεπειών του μακριά από χαβαλεδιάρικες προσεγγίσεις επί τέτοιας θεματολογίας.

Έτσι, αποφασίζουν να εισάγουν τον ακροατή στο κλίμα με το ηχητικό τείχος του “Gate” ως intro, ανεβάζοντας την ένταση εξ’ αρχής για το ογκώδες “Alter Nation” που ακολουθεί. Το ομότιτλο κομμάτι του album “Gates Of War” ξεκινάει με ένα εξαιρετικό riff και διαπνέεται από άκρως συναυλιακή διάθεση που δημιουργείται από τα backing vocals. Η επική μελωδία του δίνει τη θέση της σε ένα ορμητικό riff το οποίο ανεβάζει την ταχύτητα του κομματιού από τη μέση και μετά, μαζί με μεστό και μελωδικό solo.

Το “Fallen Hero” απλώνει ρυθμούς και μελωδίες σε μια σκοτεινή διάσταση, μέχρι να έρθουν ξανά νέες κιθαριστικές φράσεις αναπτύσσοντας τη σύνθεση σε ταχύτερο tempo. Στο “Light In The Dark” τα πράγματα κινούνται από άλλο ένα πιασάρικο riff, με τη χροιά της κιθάρας να μεταλλάσσεται και να προσαρμόζεται στο άλλοτε πιο σκοτεινό και άλλοτε πιο ανατασσικό συναίσθημα, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος του τραγουδιού. Πλέον η χαρακτηριστική αλλαγή στο ρυθμό έρχεται και σε αυτό το κομμάτι με απολύτως συνεκτικό τρόπο.

Στη μέση του album, εμφανίζεται η υπέροχη power ballad “Fade Away”, όπου η κιθάρα ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα της μέσα από τα θέματα που αποδίδει. Το “Futura” οδηγείται από την ενέργεια, τον τσαμπουκά και το τσαγανό της φωνής, δείχνοντας την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη της μπάντας. Ρυθμικά, τα όργανα συνοδεύουν άψογα τον τραγουδιστή.

Στο επόμενο τραγούδι “Oath To The Metal Gods”, οι Hellpass αποδίδουν φόρο τιμής στα θρυλικά συγκροτήματα του παρελθόντος. Δεν ξεχνούν τις ρίζες τους, δίνοντας “όρκο στους θεούς του metal” να κρατήσουν με σεβασμό και πάθος τη φλόγα αναμμένη. Προβλέπεται να γίνει δικαίως το συναυλιακό hit τους. Το τελευταίο κομμάτι του album, το “Burning Flags”, αποτελεί μάλλον την πιο πολύπλευρη σύνθεσή τους. Ξεκινάει και τελειώνει με μια γλυκιά ακουστική κιθάρα. Στο κύριο μέρος του, έχουμε έναν ακόμη συναυλιακό ύμνο. Η κιθάρα και τα τύμπανα είναι to the point όπως και σε ολόκληρη τη διάρκεια του δίσκου, χρωματίζοντας με ιδιαίτερα θέματα και ανεβοκατεβάζοντας τις ταχύτητες εκεί που χρειάζεται. Τα φωνητικά είναι δυναμικά και πειστικά στους ανθρωπιστικούς στίχους που επικοινωνούν, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μια μπάντα με άποψη.

Συνολικά, η γεμάτη παραγωγή και ο ζωντανός ήχος των οργάνων που ακούγοντας νιώθεις ότι το συγκρότημα παίζει μπροστά σου, αναδεικνύουν άρτια το songwriting και τον χαρακτήρα των Hellpass. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, εμφανίζονται πανέτοιμοι να αποτελέσουν ένα δυνατό χαρτί για την ελληνική σκηνή στα χρόνια που έρχονται.

Facebook: https://www.facebook.com/hellpass.band
Instagram: https://www.instagram.com/hellpass.band/
Bandcamp: https://hellpass.bandcamp.com/

709
Avatar photo
About Αλέξανδρος Αντωνιάδης 10 Articles
Θεσσαλονίκη 1988-2013, Στοκχόλμη 2013-2017, Πόρτο 2017-σήμερα. Οπουδήποτε στον πλανήτη, ανέκαθεν το τρίπτυχο ήταν το εξής: Αστροφυσική, Μέταλ, Μπάσκετ. Ο ήχος του αυθεντικού ατσαλιού αποτελεί το ιδανικό soundtrack της ζωής για να συνοδεύει είτε την ανάλυση αστέρων, είτε το ταξίδι προς το επόμενο μεγάλο φεστιβάλ, είτε το παιχνίδι στο πλησιέστερο γήπεδο ανά την Ευρώπη. Όπως έχει πει άλλωστε και ο μεγάλος Kai Hansen: it's a Heavy Metal Universe!