HELLFEST: Songs from Heaven, on my way to Hell (part II) 

ALBUM

Οι μέρες περνούν, ήγγικεν η ώρα. Ο δρόμος από τον παράδεισο στην κόλαση είναι γεμάτος μουσική και συνεχίζω με αλφαβητική σειρά, να ονειρεύομαι πως θα ακούσω και θα δω 20 αγαπημένα τραγούδια στο φετινό Hellfest. Αναπαυθείτε και ταξιδέψτε μαζί μου ως το νούμερο 20:

GRAVEYARD: “Slow motion countdown”

Το 2012, με κεκτημένη ταχύτητα, κυκλοφορούν το “Lights Out” https://rockway.gr/posts/4204-graveyard-lights-out/, που περιέχει ένα τραγούδι, μοναδικής ομορφιάς, με τα φωνητικά του Joakim Nilsson να δίνουν σεμινάριο απόδοσης. 

When the flame turns blue
Not even you will lead us through

MACHINE HEAD: “Days turn blue to gray”

Άλλοι MTV Heroes εδώ. Μια μπάντα που κουβάλησε αρκετό βάρος μεταλλικής εξέλιξης και έβαλε πολλούς νέους στο κόλπο. 
Από το μυθικό “Through the ashes of empires” του 2003, μια μάλλον στιγμή πολύ προσωπική για τον Flynn, αν σκεφτεί κανείς πως φαίνεται να μιλάει για τον πατέρα του, ή μάλλον την έλλειψη αυτού. 

Please
Won’t you love me?
Please help me see
What did I do?
Did I hurt you?
And now that you’re gone
Emptiness lives on

MEGADETH: “Symphony of destruction”

Ίσως το πιο αναγνωρίσιμο album των Αμερικανών, αφού περιέχει και τον διάσημο ΜΠΑΡΜΠΑ ΓΙΑΝΝΗ (“Psychotron”), αλλά κακά τα ψέματα αυτή η συμφωνία της καταστροφής, πάντα γεννάει ευφορία. Μέσα από το εκπληκτικό “Countdown to extinction”, το τραγούδι εξετάζει μια υποθετική κατάσταση, κατά την οποία ένας τυχαίος πολίτης αναλαμβάνει τα ηνία του κράτους. 

You take a mortal man
And put him in control
Watch him become a god
Watch people’s heads a-roll
A-roll, a-roll

METALLICA: “Motorbreath”

Οι πρώτες αγάπες είναι και παντοτινές. 1983 και “Kill ‘em all”, τι να λέμε τώρα. Το εξώφυλλο είχε μαγνητίσει την παιδική μου μάτια και το περιεχόμενο έκανε την ψυχή μου να σκιρτήσει. Αφού έχω δει ήδη τους τεράστιους δυο φορές να το παίζουν και το έχω τραγουδήσει σε πιο punk εκτέλεση έκτοτε και εγώ, δεν κρατιέμαι να έρθει πάλι η ώρα. 

Motorbreath its how I live my life
I can’t take it any other way
Motorbreath the sign of living fast
It is going to take your breath away

MR BUNGLE: “World up my ass”

Τι λέτε μωρε; Η συνθεση τους έχει τον ανυπέρβλητο Mike Patton (Faith No More), τον κιθαρίστα Trey Spruance (που περασε ένα φεγγάρι επίσης από τους FNM), τον μπασίστα Trevor Dunn (Fantomas, Tomahawk, Melvins), ενώ πλέον έχουν μαζί τους δυο μέλη από Big 4, τον κιθαρίστα Scott Ian των Anthrax και τον Dave Lombardo… θα υποθέσω πως θα θρασάρουν λίγο και θα ήθελα να ακούσω λίγο punk. Αγαπάμε Circle Jerks εξάλλου. 

Got the world up my ass
And I’m gonna jump fast
Be the first, won’t be the last
I’ve got the world up my ass

QUEENS OF THE STONE AGE: “I sat by the ocean”

Μια από τις μεγαλύτερες μπάντες που ξεπήδησε από τις ερήμους της California και κατάφερε λόγω της στροφής στην ποιότητα να πιάσει περισσότερο κόσμο. Το “… Like Clockwork” του 2013 μύριζε καλοκαίρι και κάθισα και γω πλάι στον ωκεανό. 

I sat by the ocean
And drank a potion, baby, to erase you
Face down in the boulevard, yet I couldn’t face you

RIVAL SONS: “Do your worst”

Οι πιο άξιοι εκπρόσωποι του revival rock κινήματος, με μια ιδιαίτερη φωνή στις τάξεις τους και θα είναι έγκλημα αν δεν ακούσω αυτό. 

If you see that stranger coming on the track
I can hear your mama just calling you back
Hit you like a fever, fever deep
And I touch you like a thief and leave your pockets clean

ROYAL BLOOD: “Lights Out”

Μπορούν δυο άτομα να κάνουν φασαρία; Μπορούν το έχουμε δει πολλές φορές. Βέβαια στις περιοδείες έχουν και έναν τρίτο. Όπως και να έχει, άλλο ένα από τα hot ονόματα της εναλλακτική rock σκηνής, τους οποίους έμαθα βλέποντας συνέντευξη του Χρήστου Δάντη. Το κορμάκι σου θα ψάξω πόντο-πόντο… 

My eyes are still burning red
So turn the lights out
You’re not so hard to forget
With all the lights out

SODOM: “Remember the Fallen”
Οι Γερμανοί thrashers υπήρξαν τόσο απαραίτητοι για την εξέλιξη του metal και όρισαν ως ένα σημείο τον τρόπο που οι Ευρωπαίοι θα έπαιζαν τη σκληρή μουσική. Από το “Agent Orange” του 1989, ενός δίσκου με τη δική του ιστορία, το τραγούδι είναι φόρος τιμής για εκείνους που χάθηκαν άδικα πολεμώντας. Ένα δριμύ κατηγορώ στον άνθρωπο που θυσιάζει ψυχές σαν λογιστικούς αριθμούς.

To the command of despotic dictators
They marched to fight in a senseless war
Most of them were just puppets and children
The battle was lost before it began

SUICIDAL TENDENCIES: “I want more”

Μέσα στις 10 πιο αγαπημένες μου μπάντες. Η μπάντα που έκανε το skateboard αρεστό στους μεταλλάδες. Που έφερε όλους μας πιο κοντά στην ραπ κουλτούρα, μπλέκοντας της με thrash metal και hardcore punk, οριοθετώντας μάλιστα το τι σημαίνει crossover thrash. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες για το αριστουργηματικό ομώνυμο album του 1983 και πολύ περισσότερες για το συγκρότημα γενικά, από του οποίου τις τάξεις έχουν περάσει τόσο ο μπασίστας των Metallica, Robert Trujillo, όσο και ο Dave Lombardo, του οποίου τη θέση έχει αναλάβει ο Jay Weinberg (πλέον και στους Infectious Grooves), γιος του επί χρόνια τυμπανιστή του Bruce Springsteen.

Slaving in a factory
A different kind of insanity
Feels like I’m locked in a cage
Working like a maniac
Give myself a heart attack
For a job that pays minimum wage
Slaving in a factory
A different kind of insanity
Feels like I’m locked in a cage
Working like a maniac
Give myself a heart attack
For a job that pays minimum wage

Φτάσαμε λοιπόν, στα 20 και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε άλλα τόσα, αφού η λίστα με τις συμμετέχουσες μπάντες του Hellfest, που θα πατήσουν τα πόδια τους στα λιβάδια του Clisson, είναι ατελείωτη…αλλά ώπα, ρε…ξέχασα τους THE OFFSPRING. Bad Habit, ένα κομμάτι που ταιριάζει γάντι σε όσους οδηγούν στην Ελλάδα.

They say the road’s a dangerous place
If you flip me off, I’ll get in your face
If you drive on my ass, your foot’s on the gas
And your next breath is your last

366

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2144 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.