HELGE: “Neuroplasticity”

album

Είδος: Black Metal
Δισκογραφική: Vendetta Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 04 Μαρτίου 2022

Πρώτος δίσκος για τους black metallers Helge, ο οποίος λαμβάνει θετικό πρόσημο μεν, αλλά οριακά, μιας και μπερδεύει σε γενικές γραμμές.

Το σχήμα είναι δημιουργία του κιθαρίστα Helge Nørbygaard, ο οποίος ένωσε τις δυνάμεις του με μουσικούς με προϋπηρεσία στη σκηνή, προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα album που, κατά τον ίδιο, αποτελεί ένα ταξίδι που αποτυπώνει τις δυσκολίες που έχει περάσει, λόγω διαφόρων εθισμών, άγχους και κατάθλιψης. Για αυτό και το “Neuroplasticity” είναι τόσο εσωστρεφές στο μεγαλύτερο μέρος του.

Γενικά πολύ ενδιαφέρον επικοινωνιακό περίβλημα και αφήγημα, μιας και οι εποχές που το black ασχολείτο κυρίως με τριβόλια και χιονισμένες δασικές εκτάσεις, έχουν περάσει και είναι και λίγο πασέ εδώ που τα λέμε.

Επί της ουσίας βέβαια, το αποτέλεσμα δεν δικαιώνει πλήρως τον ακροατή. Τον ίδιο τον Helge φαντάζομαι τον ικανοποιεί και με το παραπάνω το album, ξορκίζοντας τους δαίμονές του. Για έναν τρίτο δεν λειτουργεί ακριβώς έτσι όμως.

Το μισό album είναι όντως μία κραυγή συναισθηματικής εσωστρέφειες που ψάχνει τρόπο να απελευθερωθεί μέσα από τις νότες, αλλά το άλλο μισό είναι βατό κι αναμενόμενο, σαν τις εξετάσεις σε ιδιωτικό ΙΕΚ.

Υπάρχουν σημεία λοιπόν που σε κερδίζουν και σε κάνουν να ταυτίζεσαι, ενώ παράλληλα, ακόμα και στο ίδιο κομμάτι, μπορεί να συναντήσεις μέρη που σε κάνουν να σκέφτεσαι πόσες φορές θα ακούσεις ξανά την ίδια μουσική συνταγή. Κι ενώ τα ατμοσφαιρικά περάσματα λειτουργούν πάρα πολύ καλά, μόλις η φάση προσπαθεί να γίνει πιο «τούπα-τούπα», χάνεται κάθε είδους διαφορετικότητα κι εκεί που πλέεις σε μια θάλασσα συναισθημάτων, ξαφνικά βυθίζεσαι σε έναν ωκεανό επαναληψιμότητας.

Η σωστή λέξη για το ντεμπούτο των Helge είναι «άνισο», γιατί σε κερδίζει και σε διώχνει ταυτόχρονα, οπότε από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι και στο αφτί του καθενός να κρίνει αν το “Neuroplasticity” εξυπηρετεί τον σκοπό του.

Ο δίσκος βέβαια, χάνει κυρίως σε ισορροπία. Κατά τα άλλα, δεδομένου πως είναι ο πρώτος τους, θεωρώ πως έχει πολλά καλά στοιχεία, που αν πατήσουν πάνω τους, θα έχουν ακόμα καλύτερο υλικό για το δεύτερο full length τους.

https://www.facebook.com/HELGEofficialband/

553
Avatar photo
About Στέφανος Στεφανόπουλος 1403 Articles
Γεννήθηκε την ίδια ακριβώς ημέρα με τα CD και μάλλον για αυτό ασχολείται τόσο πολύ με τη μουσική. Όταν δεν γράφει για αυτή, αγοράζει CD, και όταν δεν αγοράζει, θα τον βρείτε είτε να παριστάνει τον dj σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας, είτε να προσπαθεί να κατεβάσει κάποια ιδέα για διαφήμιση. Στο Rockway.gr εντάχθηκε το 2010 και κάπως, κάπου, κάποτε, βρέθηκε να κρατάει και τα κλειδιά του. Δεν συμπαθεί τους ψευτοκουλτουριάρηδες, τους ξερόλες και τη μουστάρδα. Δηλώνει εγωιστής, κυνικός και fan του Philip Dick.