HELFRO: “Tálgröf”

ALBUM

Είδος: Blackened Death Metal
Εταιρεία: Seasons of Mist
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Δεκεμβρίου 2023

Οι Helfró είναι ένα blackened death metal συγκρότημα από την Ισλανδία και την 1η Δεκεμβρίου 2023 κυκλοφόρησαν το δεύτερο ολοκληρωμένο τους album με τον τίτλο: “Tálgröf” το οποίο σημαίνει “τάφος” στα Ισλανδικά. Το “Tálgröf” ακολουθεί το ντεμπούτο album των Ισλανδών του 2020, το οποίο ήταν ομώνυμο και με μια μικρή αναζήτηση διαπίστωσα ότι είχε λάβει πολύ καλές κριτικές. Για το επόμενο βήμα τους οι Helfró αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα concept album το οποίο προσπαθεί να πραγματευτεί τις πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς όπως την εξαπάτηση, την χειραγώγηση, την ανάγκη να κάνει κακό και προφανώς τον θάνατο.

Οι στίχοι των Helfró είναι αρκετά βίαιοι και φέρνουν στον ακροατή αποκρουστικές εικόνες όπως μας έχει συνηθίσει το είδος του death metal, αλλά σε κανένα σημείο δεν αισθάνθηκα ότι απλά θέλουν να σοκάρουν ή να ακολουθήσουν την τάση του είδους. Οι στίχοι των κομματιών είναι γραμμένοι σε Ισλανδικούς ρούνους και το σχήμα δεν έχει δώσει επίσημη μετάφραση. Θέλω να ελπίζω οι μεταφράσεις που βρήκα να είναι σωστές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το εξώφυλλο του δίσκου το οποίο επιμελήθηκε το graphic studio: Metastazis που εξειδικεύεται στον σχεδιασμό metal εξώφυλλων, αφισών και artwork γενικότερα. Η νεκροκεφαλή, το φίδι, τα αγκάθια αλλά και οι αρκετές σκάλες, προσπαθούν να αποδώσουν τον θάνατο, το κακό, το μαρτύριο και την παράνοια αντίστοιχα.

Η προσέγγιση της δυάδας των Helfró στο death metal είναι πιο ατμοσφαιρική από αυτήν που μας έχει συνηθίσει το είδος. Ενώ έχουμε τα παραδοσιακά blast beats με τα μπάσα growls, σε πολλά σημεία βρίσκουμε ατμοσφαιρικά solo, τα οποία ενώ στην αρχή μου φάνηκαν ξένα, σε κάθε επόμενο άκουσμα μου έδωσαν μια πολύ όμορφη αντίθεση. Ο τραγουδιστής, κιθαρίστας και μπασίστας του σχήματος: Simon Thorolfsson είναι ένας αδιαμφισβήτητα άρτιος μουσικός, ο οποίος σε όλη την διάρκεια του album ξεδιπλώνει μια πολύ-επίπεδη προσέγγιση και στο μελωδικό κομμάτι αλλά και στα φωνητικά. Μια πολύ καλή μελωδία χρειάζεται και την υποστήριξη ενός εξίσου καλού ρυθμικού κομματιού και εδώ βρίσκουμε τον δεύτερο της παρέας: Ragnar Sverrisson, o οποίος έχει συνεισφέρει και στα φωνητικά του δίσκου. Τα riff και τα beats στα drums έχουν μια prog αισθητική στα πιο ήρεμα σημεία, ενώ όταν ξεκινά το χάος των blast beasts οι άρσεις και οι πολυφωνίες προκαλούν ταχυκαρδία.

Το “Tálgröf” είναι ένα album γεμάτο απόγνωση και φρίκη. Οι Helfró κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα album που μπορεί να γίνει αναφορά για το blackened death metal, καθώς εκτός από την άρτια τεχνική του δεν πλατειάζει σε κανένα σημείο και δεν γίνεται φλύαρο ή ματαιόδοξο. Οι μυημένοι στον ακραίο ή σκοτεινό ήχο, θα αναγνωρίσουν επιρροές από το doom, τον prog και τον industrial ήχο και είμαι σίγουρος ότι αφιερώσουν πολλές ακροάσεις στον δίσκο. Εγώ σίγουρα θα έχω τις κεραίες μου στραμμένες προς το σχήμα γιατί είμαι βέβαιος ότι θα έχει μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη.

Facebook: https://www.facebook.com/HelfroIce
Bandcamp: https://helfroofficial.bandcamp.com/album/t-lgr-f
Instagram: https://www.instagram.com/helfromusic/

224

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 134 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.