HEDSTONE: “Out Of The Crypt”

ALBUM

Είδος: Heavy Metal
Δισκογραφική: Arkeyn Steel Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 16 Οκτωβρίου 2020

Στα πλαίσια της μαραθώνιας και συνάμα εξαιρετικής κίνησης της Arkeyn Steel Records να βρεί, να τακτοποιήσει και να κυκλοφορήσει κάποια από τα κρυμμένα διαμάντια της ‘80s heavy metal σκηνής, έρχονται να προστεθούν κάτι τύποι από το Chicago ονόματι Hedstone. Το “Out Of The Crypt”, είναι μία συλλογή με όλα τα κομμάτια που υπήρχαν στο αρχείο της μπάντας μιας και αρκετά έχουν χαθεί καθώς δεν ήταν ηχογραφημένα πουθενά.

Οι Αμερικανοί metallers, ξεκίνησαν ως ένα project των αδερφών Slavik Kurt και Scott αφού είχαν κάποιες πιο heavy μουσικές ανησυχίες που δεν μπορούσε να καλύψει η punk μπάντα του Scott. Οι συνεχείς αλλαγές μελών, δεν άφησαν το group να ευδοκιμήσει ενώ και η στάση και νοοτροπία των δημιουργών του project ότι η μουσική τους απευθύνεται σε πολύ φιλικά πρόσωπα ίσως ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τους Hedstone στην δισκογραφική ανυπαρξία και αργότερα στη διάλυση. Προσθέστε κάπου εκεί και τα προβλήματα υγείας του Kurt Slavik, και το πάζλ συμπληρώνεται με τον πιο άδοξο τρόπο.

Οι αδερφοί Slavik, από την σύλληψη του project των Hedstone, είχαν στραφεί σε πιο heavy ηχητικά μονοπάτια, αγγίζοντας ακόμη και το early speed metal των ‘80s. Αυτή τη heavy ποικιλία, κατάφεραν να την μεταλαμπαδεύσουν σε ότι σύνθεση είχαν στο μυαλό τους με αποτέλεσμα να ακούγονται σαν ένα, χωρίς να αντιλαμβάνεσαι τις πραγματικές πηγές των επιρροών τους. Προφανώς τεράστιο ρόλο σε αυτό, έπαιξε και η αριστουργηματική riff-ολογική ευστροφία του Kurt Slavik που κατάφερε να τιθασέυσει ακόμη και τις πιο σκληρές ηχητικές του ιδέες μέσα σε κλασικά heavy riffs. Το “Out Of The Crypt”, μπορεί να σου φέρει θύμισες από Accept, Judas Priest, Iron Maiden, Saxon, και πολλά άλλα μεγαθήρια της σημερινής σκηνής που τότε πραγματικά ήταν οδοστρωτήρες στο διάβα τους παρασύροντας ολόκληρες γενιές μεταλλάδων προς αυτόν τον ήχο.

Ακούγοντας το “Out Of The Crypt”, σε πιάνει αυτή η νοσταλγία των ‘80s και όλων όσων συνέβαιναν τότε όχι μόνο στη μουσική βιομηχανία αλλά και στη ζωή γενικότερα. Μια δεκαετία επαναστάσεων σε όλους τους τομείς της ζωής, που φάνταζε να ανοίγει νέους ορίζοντες στη ποιότητα της ζωής και συνάμα αποτέλεσε το εφαλτήριο για την είσοδο της σκληρής μουσικής παγκοσμίως. Οι Hedstone αποτελούσαν κομμάτι όλου αυτού του κινήματος, ακόμη και χωρίς δισκογραφική κίνηση αλλά με τις εμφανίσεις τους στο The Thirsty Whale, φέρνοντας νέο “αίμα” στο μεταλλικό κοινό. Κομμάτια όπως τα “Hell On Her Side”, “Nuclear Winter”, “The Black Knight”, “Air Raid” και “Only In Fear”, είναι τραγούδια που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές και αποτελούσαν το κίνητρο για εμάς τους νεότερους να ακολουθήσουμε αυτή τη μουσική, γιατί πολύ απλά μας άγγιζε. Εάν θέλετε, το μόνο λάθος των Hedstone δεν ήταν άλλο από το να μην κυκλοφορήσει ποτέ αυτά τα μνημεία της μουσικής μας, κάτι που αποκαταστάθηκε εν μέρει με αυτήν την κυκλοφορία.

Το “Out Of The Crypt” περιέχει το demo του 1987 με τίτλο “Six Of The Crypt”, το demo του 1988 με τίτλο “Four Songs Demo” και δύο ζωντανές εκτελέσεις των “Nuclear Winter” και “The Black Knight” από το στέκι των Hedstone, διάσημο στο Illinois The Thirsty Whale, εκεί που οι Αμερικανοί έδιναν τις ζωντανές εμφανίσεις τους. Περιέχει ακόμη και την εκτέλεση του speed-άτου “Air Raid”, όπως υπήρχε στη συλλογή “Chicago Metal Works, Battalion 2” όπου αποτελεί και τη μοναδική κυκλοφορία κομματιού της μπάντας έως και σήμερα. Και αυτό γιατί, τα αδέρφια Slavik θεωρούσαν ότι η μουσική τους ήταν “οικογενειακή”, αφορούσε μόνο κοντινά πρόσωπα και όχι το σύνολο των οπαδών του σκληρού ήχου. Μόνο που η συγκεκριμένη κυκλοφορία μάλλον δείχνει το αντίθετο μιας και η μουσική των Hedstone αποτελεί κληρονομιά του παγκόσμιου heavy metal γίγνεσθαι.

Εάν είσαι αληθινός metalhead, old school οπαδός και φυσικά γουστάρεις καθετί που αφορά το κλασικό heavy metal, τότε το “Out Of The Crypt” αποτελεί την τέλεια κίνηση. Ένα album με τραγούδια-μνημεία της heavy metal σκηνής που πιθανότατα δικαιούνταν νωρίτερα από το 2020 να έχουν κυκλοφορήσει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ όμως και το έργο των Hedstone μπορεί να εκτιμηθεί δεόντως. Ένα διαμάντι των ‘80s που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη.

537

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.