HAUNTED PLASMA: “I”

ALBUM

Είδος: Psych Black/ Synth Metal
Δισκογραφική: Svart Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 31 Μαίου 2024

Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο τίτλος μιας horror φουτουριστικής υποδεέστερης διαλογής ταινίας, με την θεματολογία να πραγματεύεται μία παλιάς τεχνολογίας plasma τηλεόρασης που την έχουν στοιχειώσει ο συντελεστές και οι πρωταγωνιστές όλων των προγραμμάτων που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της.

Όμως εδώ η Svart Records δεν αστειεύεται και καλό θα είναι να σοβαρευθώ γιατί αυτό το πρωτοεμφανιζόμενο project των Haunted Plasma αποτελείται από μέλη των Oranssi Pazuzu, K-X-P, Grave Pleasures και Aavikko και συνθέτουν μουσική που θα ταράξει τα νερά του σκληρού ήχου, με το καινοτόμο κοσμικό Black Metal παρακλάδι παρέα με την συμβιωτική σχέση που έχει με τα φουτουριστικά Synths.

Ο δίσκος δεν είναι απαραίτητα Metal με την ευρύτερη έννοια, δεν έχει ηχητικές ακρότητες, όμως παραμένει βαρύς και απύθμενα βαθύς από πλευράς συναισθηματικής φόρτισης, καθώς επαναπροσδιορίζει τον όρο του heaviness, με ένα δικό του μοναδικά ηλεκτρονικό και βίαια ατμοσφαιρικό τρόπο.

Οι Haunted Plasma ουσιαστικά είναι η ηχητική συνεύρεση του ανθρώπου με την μηχανή, σε ένα εννοιολογικό σκηνικό, υπό την επιστημονικής φαντασίας trippy γραφή του Philip k. Dick, Jonathan Lethem, Stanislav Len, Jeff Noon και πολλών ακόμα πειραγμένων με την καλή έννοια συγγραφέων.

Το συγκρότημα είναι απόρροια μιας σκοτεινής μουσικής οντότητας, που για να κορέσει τις ανάγκες της για έκφραση και την επιταγή της για δημιουργία προσαρμόζεται στις δικές της απαιτήσεις για προοδευτικές και ψυχεδελικές βλέψεις.

Μέσα από τις πέντε συνθέσεις στο ντεμπούτο άλμπουμ τους, προβάλλεται η η Φινλανδική σκηνή του Tampere, όπως έχει ας πούμε οριοθετηθεί από τους Oranssi Pazuzu, τους Atomikylä, τους Waste of Space Orchestra και τους Mr.Peter Hayden (PH ή ENPHIN) και στην αναζήτηση της Μαυρομεταλικής ψυχεδέλειας, εντρυφώντας μέσα από πολλαπλά ηχητικά Kraut Techno στρώματα πάνω σε ένα EBM υπόστρωμα στο οποίο συνευρίσκονται χωρίς προφυλάξεις Synth Punk και στοιχεία χορευτικής μουσικής.

Και όλα τα προαναφερθέντα αποκτούν ταυτότητα και μεγιστοποιούνται από το μοναδικό ηχόχρωμα του Mat McNermey, ο οποίος για ακόμη μία φορά με τις ερμηνείες του αφήνει το υδατογράφημα του πάνω στις συνθέσεις με τη φωνή του να λειτουργεί σαν πασπαρτού που ταιριάζει παντού και να τις ξεκλειδώνει με την τέχνη του. Αξιοσημείωτη είναι κι η συνεισφορά της Pauliina Lindell (Vuono, Dust Mountain) και της Ringa Manner (Ruusut, The Hearing στο κομμάτι των φωνητικών, με τον ιδιαίτερο και αινιγματικό τρόπο τους η καθεμία.

Η ονομασία του δίσκου με το απλοϊκό και γριφώδες “I” προδιαθέτει ότι σίγουρα θα υπάρξει και συνέχεια και ότι αυτό είναι μόνο το πρώτο μέρος από αυτά που θα ακολουθήσουν στην πορεία.

Σε αυτή τη πρώτη πράξη, οι Haunted Plasma κινούνται σε Kubrickian κόσμους με απόκοσμες στενές επαφές με την κληρονομιά του Carpenter και του Cronenberg. κάνοντας πράξη την υπόσχεση τους για μία εξωγήινη και υπερφυσική μουσική εμπειρία, που διαδραματίζεται πάνω σε ένα όργιο μεταλλαγμένου ήχου.

Facebook: https://m.facebook.com/profile.php?id=100064487333162
Bandcamp: https://hauntedplasma.bandcamp.com/album/i

265
Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 312 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...