HALF GRAMME OF SOMA: “Slip Through The Cracks”

ALBUM

Είδος: Heavy/ Psych Rock
Δισκογραφική: Sound of Liberation Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 30 Σεπτεμβρίου 2022

Πολλές φορές εν αναμονή μιας καινούριας δισκογραφικής δουλειάς και έως ότου παρέλθει ημερολογιακά η ημερομηνία κυκλοφορίας για να δει ο εκάστοτε δίσκος το φως της δημοσιότητας, και εν τέλει κριθεί, η προσμονή και η προσδοκία κάνουν την εμφάνισή τους. Δύο λέξεις όπου εκτός από την κοινή πρόθεση “προς” έχουν συγγενικές ρίζες προελεύσεως ετυμολογικά και αποτελούν “ανάλογα ποσά”, εξαρτώμενα σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

Πέντε χρόνια από το εκπληκτικό “Groove is Black” και με λιγοστές ελπίδες για κάτι νέο, οι Αθηναίοι Half Gramme of Soma μας εκπλήσσουν, ανακοινώνοντας τον νέο τους δίσκο “Slip Through The Cracks”, με την πρόθεση να μας ταρακουνήσουν για τα καλά, καθώς θα τρίξει και το τελευταίο κοκαλάκι μας και θα σπάσουν τα οποιαδήποτε άλατα μπορεί να έχουμε μαζέψει από τη συναυλιακή και δισκογραφική ακινησία των περασμένων ετών.

Ο νέος δίσκος είναι αρκετά κιθαριστικός, δεδομένου ότι έχουν μπει ισχυρά θεμέλια από πλευράς rhythm secion μεταξύ μπάσου και τυμπάνων, κάτι που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για κιθαριστικούς πλατειασμούς και ηχητικούς πειραματισμούς. Το ευχάριστο πάντως είναι πως οι Αθηναίοι έχουν ανακαλύψει τη σωστή ποσόστωση και έχουν δημιουργήσει μια ευχάριστη αντιπαράθεση μεταξύ επιθετικότητας και μελωδίας, με το αποτέλεσμα να είναι απολαυστικότατο και groovy to the bones.

To Heavy Rock κουιντέτο στρώνει και απλώνει Tool-οειδής μπασογραμμές σαν ράγες τραίνου, πάνω στις οποίες διανύει ξέφρενη πορεία εξαπολύοντας το τσαγανό και την επιθετικότητα των Greenleaf/Dozer, μαζί με χιλιομοδίτικες μελωδίες, οι οποίες επουδενί δεν είναι παλιομοδίτικες.

Η μπάντα έχει “χτίσει” τον εγχώριο μύθο της και τον έχει διατηρήσει, φυσικά μέσα από τη μουσική της, τα εκρηκτικά live της, τις διάφορες συνεργασίες της και γενικότερα μέσα από την ευρύτερη στάση της. Τώρα όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να ξεφύγει για τα καλά από τα ντόπια στεγανά και με όχημα το “Slip Through The Cracks” και συν Naxatras και χείρα κίνει, να τον ταξιδέψει στον μουσικό κόσμο.

Οι στίχοι είναι αμιγώς ανθρωποκεντρικοί και πραγματεύονται χρονικά την πορεία του σε διάφορα θέματα που τον απασχολούν, από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο, εννοείται με τους ενδιάμεσους σταθμούς της ζωής του. Αυτό είναι και το ιδιαίτερο με τον καινούριο δίσκο γιατί δένει στιχουργικά, συνθετικά και ηχητικά, προτάσσοντας τη μουσική αστικότητα που πηγάζουν μέσα από τα κομμάτια του άλμπουμ.

Οι οχτώ συνθέσεις μας προσφέρουν eargasm-ικές απολαύσεις και ένα περίπλοκο mindgaming, μέσα από πιασσάρικα hooks, τραγουδιστά ρεφρέν, groovy συνθέσεις αλλά και φυσικά απόρροια της πολυποίκιλης μουσικότητάς τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το “Magnetar”, ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο, το μεγαλείο του οποίου ξεδιπλώνει επιρροές από RHCP, Alice in Chains μέχρι και Monster Magnet, φιλτραρισμένα μέσα από το ηχητικό πρίσμα των Αθηναίων. Πάντως το ταβάνι δημιουργικότητας και επιρροών από ότι φαίνεται δεν είναι χαμηλό, αλλά αρκετά HIGH και το αποδεικνύουν στο “Mind Game” όπου οι Graveyard κάνουν την εμφάνισή τους και συμπράττουν μουσικά με τους Youngblood Supercult, ενώ στο “22 22” φτάνουν στο ζενίθ (ή όχι ακόμα) δημιουργικότητας και επιδραστικότητας, αποτάσσοντας για λίγο την Half Gramme of ιδιότητα καθώς κρατάνε μόνο το Soma, μπαίνοντας στο πετσί του ρόλου των My Sleeping Karma με τις ανατολίτικες και ψυχεδελίζουσες απολήξεις.

Η μπάντα για τον γράφοντα μπαίνει πλεόν σε μία ιδιαίτερη κατηγορία συγκροτημάτων, μαζί με τους Earthbound, Lord 13, Vibratore Bizzaro, Lucky Funeral για διαφόρους προφανείς ή μη λόγους, τους οποίους δεν θα αναλύσουμε, αλλά θα αναζητήσουμε σε ένα άτυπο quest, ώστε να μην ειναι όλα μασημένη τροφή.

Επειδή όπως είναι γνωστό, ένα ίσον κανένα και πόσο μάλλον το μισό, το συγκρότημα προσθέτει εκτός από Soma, και άλλα μισάδια από Blues, Psych, Grunge, Desert,Rock και Metal για να δημιουργήσει μία ικανοποιητική ποσότητα προς ακρόαση.

Πάραυτα θα χρειαστείτε αρκετές ακροάσεις για να κορέσετε την όρεξή σας για κάτι τόσο φρέσκο και αναζωογονητικό για ‘σας, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι άκρως εθιστικό. Οπότε για αυτό το συγκεκριμένο, έχετε τον νου σας, και απολαύστε ανεύθυνα.

Facebook: https://www.facebook.com/hgosband
Bandcamp: https://halfgrammeofsoma.bandcamp.com/

557

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...