Μετά την Black Friday, ζήσαμε μία εξαιρετική Black Thursday, χάρη στη Made of Stone Productions!
Οκ, οι καθημερινές δεν ενδείκνυνται για πολλά live, αλλά η επίσκεψη των Groza ήταν μια καλή αφορμή για τον γράφοντα για να σύρει το κουρασμένο του κορμί μέχρι το ΚΥΤΤΑΡΟ και όσοι αποφάσισαν το ίδιο, δικαιώθηκαν.
Με μόλις δύο full length και πάμπολλες (κακές) γλώσσες να αναθεματίζουν ελέω ξεκάθαρης ομοιότητας με τους Mgla, οι Groza ήρθαν για πρώτη φορά στην Αθήνα και έπαιξαν εξαιρετική μαυρομεταλλική μπαλίτσα, σκοράροντας στις καρδιές όσων αρέσκονται σε τέτοιου είδους ακούσματα.
Η καραμέλα περί αντιγραφής Mgla έχει βάση, αλλά ουδέποτε το έκρυψε αυτό το κουαρτέτο από τη Γερμανία. Άλλωστε, ακόμα και το όνομα της μπάντας, είναι παρμένο από το ντεμπούτο των Πολωνών, οπότε δεν υπάρχει λόγος να σχίζουμε καλτσόν και ιμάτια. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όμως είναι να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή της παρθενικής εμφάνισης του group στην Ελλάδα.
Τη βραδιά άνοιξαν οι Decipher, ένα εγχώριο black metal σχήμα, που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το ντεμπούτο του, υπό τον τίτλο “Arcane Paths to Resurrection”, μέσω της Transcending Obscurity Records (να το τσεκάρετε).
Είχα ακούσει διάφορα δείγματα από την εν λόγω επερχόμενη δουλειά, οπότε ήμουν υποψιασμένος για το ποιόν τους και θεωρούσα εξ αρχής πολύ καλή επιλογή ως support. Και κρίνοντας από την γεμάτη ενέργεια εμφάνισή τους, δεν διαψεύστηκα.
Στον χώρο υπήρχε ήδη κόσμος και μόλις το σχήμα ανέβηκε στη σκηνή κατά τις 21:30, έγινε ξεκάθαρο πως υπήρχαν λογής φίλοι των Decipher στο κοινό, ενώ στην πορεία απέκτησαν κι άλλους. Κι αυτό το έκαναν γιατί έπαιξαν με πάθος, όντας μόνιμα στα κόκκινα (κάτι που σε κάποια φάση βγήκε λίγο στα φωνητικά, αλλά οκ, μικρό το κακό).
Για περίπου 50 λεπτά, το συγκρότημα παρουσίασε το υλικό του και δεν απέσπασε μόνο χειροκροτήματα, αλλά και τις γροθιές των παρευρισκόμενων στον αέρα, συνοδευόμενες από ρυθμικά «χέι χέι» (ναι ‘ντάξει, ακούγεται cringe τώρα, αλλά αν ήσασταν εκεί θα καταλαβαίνατε).
Σε κάθε περίπτωση, η ουσία είναι πως είδαμε ένα πολύ καλά προβαρισμένο σχήμα να τα δίνει όλα στο stage, με καλές συνθέσεις και συνολική εικόνα που δίνει υποσχέσεις σε ό,τι αφορά το μέλλον της εγχώριας black metal σκηνής.
Κατά τις 22:40 ήρθε ή ώρα για το main act. Κι αν οι Decipher έδωσαν πόνο, οι Groza πέρασαν σαν οδοστρωτήρες από πάνω μας. Καταιγιστικοί, ουσιαστικοί, ταξιδιάρικοι και γκαζωμένοι, μας τα είπαν όμορφα, μαυρομεταλλικά κι ωραία.
Σε ό,τι αφορά τη setlist, από σχήμα με μόλις δύο δουλειές στο ενεργητικό του, δεν μπορούμε να περιμένουμε ιδιαίτερες εκπλήξεις, οπότε εν ολίγοις ουσιαστικά ακούσαμε ολόκληρο το “The Redemptive End” album και τρεις συνθέσεις από το “Unified in Void”.
Πιο συγκεκριμένα, η αρχή έγινε με τη διλογία “Sunken in Styx”, με το πρώτο μέρος να αποτελεί ουσιαστικά το intro για να βγει η μπάντα στη σκηνή, ενώ το δεύτερο έκανε σαφές πως οι Groza θα μας χάριζαν μια υπερτούμπανη βραδιά.
Συνέχεια με το “Elegance of Irony” (το λες και hitάκι), με τον ήχο να αποτελεί σύμμαχο της μπάντας και τον κόσμο να καραγουστάρει με την απόδοση του group αλλά και την όλη ατμόσφαιρα.
Ακολούθησε το ομώνυμο, “The Redemptive End”, κλείνοντας τρόπον τινά το πρώτο σκέλος της εμφάνισής τους, μας και μετά περάσαμε στα “Unified in Void”, “Ouroboros” και το “Thanatos”, από το ντεμπούτο της μπάντας.
Επιστροφή στο “The Redemptive End” (το οποίο by the way, είχε ήδη γίνει sold out από το merch), με το “Nil” αλλά και το αγαπημένο “Homewards”, το οποίο αποτέλεσε και τον επίλογο της βραδιάς.
70 λεπτά περίπου κράτησε το set και για τον γράφοντα, οι Groza αποδείχτηκαν ανώτεροι των προσδοκιών και νομίζω πως όλοι όσοι ήταν εκεί θα το επιβεβαιώσουν. Έπαιξαν με ψυχή και παρότι ο κόσμος που τίμησε το event δεν ήταν ο αναμενόμενος, φρόντισαν να κάνουν σαφές σε όσους δεν ήρθαν πως έχασαν μία εξαιρετική εμφάνιση.
Groza setlist
Sunken in Styx – Part I: Submersion
Sunken in Styx – Part II: Descent
Elegance of Irony
The Redemptive End
Unified in Void
Ouroboros
Thanatos
Nil
Homewards
Photos: Μιχάλης Ροδάνας
839