GREENGOAT: “A.I”

ALBUM

Είδος: Psychedelic Doom/Stoner Metal
Εταιρεία: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Ιανουαρίου 2024

Το “A.I” είναι η πρώτη κυκλοφορία των Greengoat, οι οποίοι αποτελούνται από δύο άτομα και προέρχονται από την Μαδρίτη. Το “A.I” κυκλοφόρησε στις 26 Ιανουαρίου μέσω της Argonauta Records και όπως υποδηλώνει ο τίτλος του album, είναι ένα concept το οποίο πραγματεύεται την σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και τις συνέπειες που πιστεύει το σχήμα ότι θα υπάρξουν αν συνεχίσουμε να φτιάχνουμε νοήμονες μηχανές.

Το ”A.I” είναι ουσιαστικά η αφήγηση μια ιστορίας και ο ήχος του είναι αρκετά ιδιαίτερος αναμιγνύοντας τα stoner, doom, progressive metal στη μαρμίτα που γράφει psychedelic rock. H δυάδα των Greengoat είναι τεχνικά άρτια, αλλά δεν έχουν καμία διάθεση για επίδειξη και η αρτιότητά τους φαίνεται στο τρόπο που συνδυάζουν τα riff με την ατμόσφαιρα της ερήμου.

Τα φωνητικά είναι εκφραστικότατα αλλά προσπαθώντας να εξιστορήσουν μια ιστορία με αρχή μέση και τέλος, θεωρώ ότι σε κάποια σημεία χάνουν μελωδικότητα και φτάνουν να γίνουν talking vocals στα οποία δεν είμαι καθόλου fan. Τα πλήκτρα σε πολλά σημεία είναι distorted και φροντίζουν να δίνουν την απαραίτητη ατμόσφαιρα σε κάθε σημείο ενώ τα drums δεν ξεχωρίζουν, καθώς σε όλη την διάρκεια του album απλά κρατούν έναν συγκεκριμένο ρυθμό.

Οι Greengoat προσπαθούν να καυτηριάσουν ένα σύγχρονο θέμα με μια φιλοσοφική προσέγγιση, αλλά η αίσθηση που μου άφησε είναι ότι η προσέγγιση τους είναι αρκετά ρηχή με μια έντονη ρεαλιστική διάθεση όπου οι στίχοι δεν έχουν καμία ποιητική χροιά. Το εξώφυλλο όμως δεν βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος. To εξώφυλλο επιμελήθηκε ο graphic designer: Javier Castellano, o οποίος εξειδικεύεται στο Science Fiction, αλλά για το εξώφυλλο του “A.I”, δεν έκανε κάτι που παραπέμπει ευθέως στην τεχνητή νοημοσύνη. Πάνω από μια λίμνη, έχει σχεδιάσει γεωμετρικά σχήματα τα οποία ακουμπούν την επιφάνεια της και διαταράσσουν την ηρεμία της. Με αυτόν τον αλληγορικό τρόπο αναδεικνύει την επιρροή της τεχνολογίας στη φύση.

Το “A.I” είναι ένα ευχάριστο άκουσμα για τους λάτρεις του είδους, αλλά θεωρώ ότι χάνονται στην ανάγκη να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο concept και όχι στην ανάγκη να εκφραστούν μουσικά. Οι fan του είδους δεν θα απογοητευτούν αν ακούσουν το “A.I” αλλά από την άλλη μεριά δεν θεωρώ ότι θα χάσουν και κάτι αν τελικά δεν το ακούσουν.

Facebook: https://www.facebook.com/greengoat.band/
Instagram: https://www.instagram.com/greengoat.band/
Bandcamp: https://greengoat.bandcamp.com/album/a-i
Spotify: https://open.spotify.com/artist/6ayNH9fDvqPZtKz1uG88dq

242

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 131 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.