GOMORRA: “Divine Judgment”

ALBUM

Είδος: Heavy/Thrash metal
Δισκογραφική: Noble Demon Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 22 Μαΐου 2020

Οι Ελβετοί Gomorra είναι ένα ολοκαίνουργιο όνομα στην πιάτσα. Όνομα είπα; Ακριβώς. Το γκρουπ του επίσης κιθαρίστα των Destruction, Damir Eskić, προϋπήρχε εδώ και μία 20ετία υπό το όνομα Gonoreas. Και αν στους Γερμανούς επιδίδεται σε “αχαλίνωτο” thrash, με τους Gomorra “ξεδιπλώνει” τις αρετές του με καθαρό heavy/power metal. Τι και αν αναφέρονται και thrash στοιχεία στη μουσική τους; Στις λεπτομέρειες θα κολλήσουμε;

Το θέμα είναι πως το “Divine Judgment” έρχεται εν έτει 2020 με 10 “φρέσκες” συνθέσεις “αστραφτερού και καλογυαλισμένου” heavy metal. Αυτό γίνεται εμφανές από την αρχή και το ομώνυμο “Gomorra” και το “Flames of Death” με το Maiden-ικά “χοροπηδητό” riff του. Η μπάντα εκmetalεύεται στο έπακρο τις φωνητικές δυνατότητες του Jonas Ambühl, ο οποίος προσδίδει ακόμη πιο επικό τόνο στις συνθέσεις. Η κιθαριστική “επικοινωνία” Damir και Dominic Blum είναι σε “απευθείας σύνδεση” με εναλλαγές στα solos, μελωδικά περάσματα και δισολίες που όλοι αγαπήσαμε…ξέρετε από ποιους.

Αν έχεις εγκεφαλικούς νευρώνες φτιαγμένους για metal δε μπορεί να μην ενεργοποιηθούν με ένα “Hope for the Righteous” ή με ένα mid-tempo “διαμαντάκι” όπως το “Out of Control”. Μπορεί στο “Brother We’re Damned” να συνεχίζουν τις αναφορές τους στην επική καταστροφή τον Γομόρρων, όμως αδέρφια εμείς πρέπει να αισθανόμαστε ευλογημένοι που υπάρχουν ακόμα μπάντες εκεί έξω που κρατάνε αυτή τη “φωτιά” αναμμένη.

Απαραίτητο συμπλήρωμα σε κάθε “μεταλλική γροθιά” που έρχεται προς το πρόσωπό σου είναι ένα εξίσου “δεμένο και στιβαρό” rhythm section. Οι Nico Ardüser (bass) και Stefan Hösli (drums) “γεμίζουν” ιδανικά τον ήχο, δίνοντας όγκο σε μία κατά τ’ άλλα κρυστάλλινη παραγωγή. Με τα “Cleansing Fire” και “Angels Among Us” σαν κάτι να ξύπνησε μέσα μου από τα mid ’90s, τότε που το power metal “έπαιρνε scalps” αδιακρίτως. Και γνωρίζετε ίσως πως ο γράφων δεν είναι και από τους φανατικούς του ιδιώματος. Φεύγοντας από τα Γόμορρα, η προτροπή είναι να μην κοιτάξεις ποτέ ξανά πίσω σου. Έτσι ακριβώς, με το “Never Look Back” ένα ακόμη δείγμα εξαιρετικής μεταλλικής σύνθεσης, κλείνουν το άλμπουμ τους οι Ελβετοί.

Εν αντιθέσει, εγώ θα σου πρότεινα να κοιτάξεις πίσω στην αρχή του άλμπουμ και να πατήσεις το play. Ό,τι και να αναλύσω γι’ αυτό το εξαιρετικό άλμπουμ δε θα έχει καμία σημασία αν δεν “ηλεκτροπληγείς” μόνος σου. Το μόνο που λέω είναι να μην το αφήσεις να σε προσπεράσει.

Facebook: https://www.facebook.com/Gomorraband/
Instagram: https://www.instagram.com/gomorra__official/

793

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.