GÖDEN: “Vale of the Fallen”

ALBUM

Είδος: Death Doom Metal
Εταιρεία: Svart Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Μαΐου 2024

To album των Göden με τίτλο: “Vale of the fallen” κυκλοφόρησε στις 17 Μαΐου 2024 και ευτυχώς ή δυστυχώς το album είχε το συναισθηματικό βάρος των μεγάλων προσδοκιών. Αν κρίνω από τις κριτικές που έχω διαβάσει μέχρι τώρα, το βάρος αυτό δεν λειτούργησε καλά για το συγκρότημα γιατί fan και κριτικοί δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τον Stephen Flam των Winter. Οι μεγαλύτερες προσδοκίες κινούνταν προς την άποψη ότι οι Göden είναι η φυσική εξέλιξη των Winter όπως και οι Triptykon για τους Celtic Frost. Η αλήθεια είναι ότι το θεωρώ πολύ άδικο αυτό, γιατί αντί να δούμε έναν δίσκο σαν ξεχωριστή οντότητα, καλούμαστε να απαντήσουμε αν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βέβαια σε αυτό φταίει και το promotion που έκανε η μπάντα, καθώς στο δελτίο τύπου αναφέρονται οι ίδιοι στους Celtic Frost.

Προσπαθώντας να μην επηρεαστώ από όλο αυτό το κλίμα, στο “Vale of the fallen” οι Göden έχουν αφήσει πίσω τους τις προσπάθειες να ανεβάσουν ρυθμούς ή να κάνουν ξεσπάσματα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε το προηγούμενο album τους: “Beyond Darkness”. O ήχος του “Vale of the fallen” είναι επιστροφή στις ρίζες του μονολιθικού death doom, με αργά riff, στοιχειωμένη ατμόσφαιρα και βραχνά φωνητικά για να περιγράψει το ψύχος που μπορεί να έχει μια κοιλάδα πεσόντων (vale of the fallen).

Όπως καταλαβαίνεις, οι fan των Funeral και των Mournful Congregation θα βρουν στο “Vale of the fallen” ένα album που θα απασχολήσει αρκετά τα ακουστικά τους, καθώς οι Göden κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος και αυτοσκοπός δεν είναι η μελωδία, αλλά τα αργά riff που δημιουργούν τρόμο και απελπισία. Προφανώς και τα drums ακολουθούν την νόρμα του είδους και είναι όσο πιο minimal μπορούν για να δώσουν ένα σκοτεινό tempo.

To “Vale of the fallen” απολαμβάνει να είναι αργό και απελπιστικό και σε αντιδιαστολή με ό,τι μας έχουν συνηθίσει μπάντες του είδους, οι Göden εισήγαγαν soundscapes και πλήκτρα τα οποία προστίθενται στην συνολική ατμόσφαιρα το δίσκου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μονοπωλούν την συνολική αισθητική του.

Το σημείο που έχει τις περισσότερες αμφιλεγόμενες απόψεις είναι τα φωνητικά του Stephen Falm. Ο τρόπος που τραγουδά είναι βραχνός με κάποιους πολύ ιδιαίτερους λαρυγγισμούς σχεδόν θεατρικούς. Καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ξενίσει, καθώς όταν κάτι τόσο ιδιαίτερο τοποθετείται σε ολόκληρο το album, τότε φτάνει να γίνεται κουραστικό και μονότονο. Προσωπικά θεωρώ το “Vale of the fallen” ένα πολύ ικανοποιητικό και puristic death doom album και οι στιγμές με τα καθαρά φωνητικά και τα κλασσικά όργανα είναι πολύ όμορφες.

Official Site: https://goden.net/
Facebook: https://www.facebook.com/GODEN.official/
Instagram: https://www.instagram.com/goden.official

327

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 163 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.