GLOOMY SUNDAY: “Scenes of Trauma”

ALBUM

Είδος: Post / Alternative Punk
Δισκογραφική: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Ημ. Κυκλοφορίας: 9 Δεκεμβρίου 2023

Μετά από ένα demo πριν έναν χρόνο περίπου (και με τα τρία κομμάτια του να συμπεριλαμβάνονται και εδώ), ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και για τους Αθηναίους Gloomy Sunday να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους full length “Scenes of Trauma” και να μπουν στον δισκογραφικό χάρτη της χώρας μας. Μια ακόμη νεότευκτη μπάντα που ακολουθεί ένα ιδιαίτερο μονοπάτι, αυτό του post punk (πες το και gothic / death rock).

Η μουσική των Gloomy Sunday πηγάζει κατ’ ευθείαν από την ρίζα του είδους και αναφέρομαι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 με επιρροές αρκετά διακριτές όσο και αναμενόμενες για το είδος που διαπραγματεύονται. Οι Joy Division, οι Killing Joke, μικρές δόσεις από The Cramps και τα συναφή σχήματα που έδρασαν σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού, με ένα ρεύμα οπαδών που ακόμη και 40 χρόνια μετά, στο σήμερα, έχει μια διόλου αμελητέα κοινότητα οπαδών που το στηρίζουν (και με πολλές θαυμάσιες μπάντες που κρατούν το συγκεκριμένο λάβαρο όπως, ενδεικτικά, οι The 69 Εyes και οι Deathstars).

Εκτελεστικά όλα βαίνουν καλώς. Ατού των κομματιών είναι τα πολύ καλά ρεφρέν σε κομμάτια που λίγο-πολύ κινούνται στο ίδιο, γενικά up tempo, μοτίβο ρυθμικώς ενώ κιθαριστικώς θα έλεγα ότι ο ρόλος της εξάχορδης είναι κατά κάτι πιο αναβαθμισμένος ως προς τον τεχνικό τομέα. Αρκετά καλά και άμεσα riffs από τον Mat και συμπαγές ρυθμικό δίδυμο από τους Στέφανο (drums) και τον Ανδρέα ενώ ο Samer πίσω από το μικρόφωνο (τον οποίον τον γνώρισα ως μπασίστα στους heavy metallers Junkwolvz μαζί με τον Στέφανο που συμμετείχαν εκεί) έχει πάρα πολύ καλή φωνή, ένας άψογος ερμηνευτής για το είδος, λυρικός αλλά προσγειωμένος χωρίς κλαψομουνιές ή νιαουρίσματα. Ο ήχος από την άλλη είναι καλός και ίσως να είναι επιθυμία της μπάντας να ακούγεται το album αρκετά παλιακό, μεταφέροντας στο ακέραιο το στυλιστικό πνεύμα της εποχής που αναφέρθηκε παραπάνω, των late 70s to early 80s.

Αρκετά κομμάτια που θα μπορούσαν να γίνουν μικρά hitάκια σε ανάλογα dance floor ημιυπόγεια after μπαράκια (αν υπάρχουν πια δηλαδή) όπως το πολύ καλό “Stairway”, τα “City Lights”, “In Fragments” και “In a Way”, το αρκετά καλό “Winter’s Wind” που βρίσκεται στην πειραματική punk πλευρά (μου θύμισε Bad Religion της πρώτης περιόδου τους) όπως και το “Ascending” που η ατμόσφαιρά του μου έφερε στο νου αρχαίους Faith No More. Γενικώς ένα ισοποιοτικό συνολάκι κομματιών που θα ικανοποιήσει τους fan της dark-οτιδήποτε σκηνής.

Το “Scenes of Trauma” είναι μια καλή αρχή για τους Gloomy Sunday που δείχνουν να κατέχουν το αντικείμενο των dark ηχοτοπίων. Δεν προσφέρουν κάτι καινοτόμο ή πρωτοποριακό αλλά συνθετικά δείχνουν με την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά ότι έχουν ταλέντο και είμαι σίγουρος ότι θα εξελιχθούν ακόμη πιο πολύ. Πρόσημο θετικό και ευελπιστώ σε ταχεία επανεμφάνιση.

Facebook: https://www.facebook.com/GloomySundayOfficialPage

669

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1171 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.