GLEMSEL: “Forfader”

ALBUM

Είδος: Black metal
Εταιρεία: Vendetta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 18 Μαρτίου 2022

Οι Glemsel είναι ένα νεαρό σχήμα τεσσάρων ατόμων από την Κοπεγχάγη (το όνομά τους σημαίνει “λήθη” στα δανικά) και φέτος κυκλοφορούν το ντεμπούτο τους “Forfader”. Περιέργως, το αποκαλούν full-length δουλειά, αν και περιέχει μία σύνθεση λιγότερη από το EP “Unavngivet” (σημαίνει “Ανώνυμο”) του 2020. Μεταξύ των δύο αυτών κυκλοφοριών, είχαν παρουσιάσει και το demo τους με τον ευφάνταστο τίτλο “Demo”.

Η μουσική τους είναι αμιγές black metal, βγαλμένο κατευθείαν από την περίοδο του B’ Μαυρομεταλλικού Κύματος. Ωστόσο, απέχουν από την υφολογική σατανίλα και τείνουν προς μια πιο υπαρξιακή, δύσθυμη αισθητική. Ο ήχος τους, επίσης, παρότι δεν είναι καλογυαλισμένος, δεν παραπέμπει σε ηχογράφηση μέσα σε αποθήκη στα βουνά της σκανδιναβικής επαρχίας. Επιδίδονται στο γνωστό «σιδηροδρομικό» riffing υψηλών ταχυτήτων, συνοδεία απισχνασμένου μπάσου, λυσσαλέου drumming φίσκα στα blast beats και κλασικών, απόκοσμων black κραυγών που ομιλούν αυστηρά τη δανικήν. Εδώ κι εκεί, παρεμβάλλονται ενδιαφέροντα ακουστικά ή καθαρά περάσματα και πιο αργά σημεία, που φτιάχνουν το απαραίτητο κοντράστ ώστε να “αναπνέουν” καλύτερα οι συνθέσεις και να αναδεικνύονται τα συνθετικά μέρη με τον πιο υστερικό χαρακτήρα. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και η πρωτόλεια, λιτή μελωδικότητα κάποιων lead κιθαριστικών θεμάτων.
Ενώ η απέριττη, μαύρη επιθετικότητα συνθέσεων όπως τα “Mod Afgrund” και “Savn” είναι απολαυστική και πειστική χάρη στην πατροπαράδοτη, πολική ψύχρα που αποπνέουν οι riff-άρες τους, οι Glemsel, δυστυχώς, δεν δείχνουν μεγάλη διάθεση να εξερευνήσουν περισσότερο τα όρια και τις δυνατότητές τους. Και αυτό είναι ιδιαιτέρως αισθητό στα μακροσκελέστερα τραγούδια του album, όπως τα δεκάλεπτα “Det Gamie Må Vige” και “Ansigterne”, όπου η επιμηκυμένη φόρμα, αν μη τι άλλο, προσφέρεται για υπερβάσεις, είτε μικρές είτε μεγάλες. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι ιδέες τους είναι αδιάφορες ή κακά εκτελεσμένες. Μάλλον το συγκρότημα δεν έχει απαγκιστρωθεί επαρκώς από τις επιρροές του ή/και δεν έχει αναπτύξει την τόλμη να βαδίσει σε λιγότερο πατημένα μονοπάτια.

“Εντάξει, αλλά τι παίζει, τελικά, με τον δίσκο των Glemsel; Αξίζει ή όχι;” θα ρωτήσετε, και δίκιο θα έχετε. Αν η σχέση σας με το black metal είναι περιστασιακή ή παραφυλάτε αποκλειστικά για κυκλοφορίες που έχουν μοντέρνο και ευδιάκριτο στίγμα, κάντε swipe left. Αν όμως παρακολουθείτε ζεστά το μαύρο παρακλάδι, καλό θα ήταν να δώσετε μια ευκαιρία στους Δανούς και να σημειώσετε έναν αστερίσκο δίπλα από το όνομά τους. Ενδέχεται να πληρούν κάποια κριτήρια για να χαρακτηριστούν φερέλπιδες.

Bandcamp: https://glemsel.bandcamp.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Glemsel/

692

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.