GATECREEPER: “Dark Superstition”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Melodic Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 17 Μαΐου 2024

Ενώ με το ομώνυμο EP τους οι Αμερικανοί melodic death metallers Gatecreeper είχαν κάνει κάποιο ντόρο πριν μια δεκαετία, η συνέχεια με τα “Sonoran Depravation” (2016) και “Deserted” (2019) δεν ήταν ανάλογη των προσδοκιών. Όχι ότι ήταν κακοί δίσκοι αλλά να… τα πράγματα προχωράνε και σε έναν κόσμο τόσο υπερκορεσμένο, οι δοκιμασμένες φόρμουλες – πέρα από την tribute αντιμετώπιση που η αποδοχή της εξαρτάται από το κριτήριο νοσταλγίας του ακροατηρίου – λειτουργούν είτε θετικά, στο πλαίσιο της οικειότητας του ακούσματος, είτε αρνητικά στα πλαίσια της απουσίας νεωτερισμού. Για να δούμε λοιπόν τι έφερε η μεταπήδηση στη Nuclear Blast και το τι έχει να προσφέρει το νέο album “Dark Superstition”.

Από το πρώτο δευτερόλεπτο φαίνεται η συμπάθεια προς το σουηδικό melo death, παλινδρομώντας ανάμεσα στις σκηνές του Γκέτεμποργκ και Στοκχόλμης. Από τη μια δηλαδή ακούγονται οι επιρροές από In Flames, Dark Tranquillity και The Haunted και από την άλλη τα πιο “brutal” στοιχεία σχημάτων όπως οι Dismember και Entombed. Πολύ βαριές κιθάρες με εν γένει Maidenικές φόρμουλες στις δομές που χτίζουν τα κομμάτια και οικείες μελωδίες – όχι κάτι πρωτόγνωρο γενικά, ρυθμοί που κινούνται στον mid-tempo χώρο με λίγα up tempo σημεία και με τον Chase H. Mason να ακούγεται επαρκώς χουλιγκανικός με απόλυτα ταιριαστό growling.

Ποιοτικώς τα κομμάτια κινούνται σε αξιοπρεπές επίπεδο. Μου άρεσαν τα γρήγορα “Oblivion” (The Haunted του “Ode Kill Wonder”και “A Chilling Aura” (blackίζοντες Dark Tranquillity), τα “Dead Star”, “Flesh Habit” και “Caught in the Treads” που κινούνται στα χωράφια των In Flames των “Colony” και “Clayman” και καλούτσικo τo “Mistaken for Dead” που ενστερνίζεται την φιλοσοφία των Entombed και ακούγεται περισσότερο τραχύ, κάτι που συμβαίνει και με το επιλογικό “Tears Fall from the Sky” το οποίο είναι εντελώς άλλη φιλοσοφίας καθώς μιλάμε για σερνάμενο doom του στυλ των Paradise Lost / Entombed με ωραία κιθαριστικά licks.

Τελικώς ένας αξιοπρεπέστατος δίσκος από τους Gatecreeper, μια μπάντα που δεν κάνει καμία προσπάθεια απόκρυψης της αγάπης που θρέφει για τους μέντορές της. Το “Dark Superstition” είναι ένα σύνολο από 10 τραγούδια που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι “κρυμμένα” singles από τις μπάντες που προαναφέρθηκαν. Με δεδομένο την τιμιότητα που αποπνέει και ως παραγωγή – χωρίς ίχνος από πλήκτρα και πλαστικούρες της εποχής μας – το album είναι ένα συμπαθητικό πισωγύρισμα προς τις πρώτες εποχές που άκμασε το είδος του death metal, εκεί από τα μέσα των ’90s ως τις αρχές της χιλιετίας που διανύουμε. Δεν αποτελεί κάτι καινοτόμο αλλά ο φίλα προσκείμενος ακροατής θα περάσει ευχάριστα τα 35 περίπου λεπτά που διαρκεί ο δίσκος. Αξίζει τις αυτιές του.

Facebook: https://www.facebook.com/gatecreeper/

106

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1192 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.