GÅTE: “Nord”

ALBUM

Είδος: Alternative Folk
Εταιρία: Indie Recordings
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 26 Νοεμβρίου 2021

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάχτυλά μας. Οι υπόλοιποι λαοί της Ευρώπης φαίνεται να ντρέπονται λιγότερο για τη μουσική τους παράδοση. Αυτό βέβαια, είναι άλλη κουβέντα. Αυτό που μας ενδιαφέρει προς το παρόν είναι το νέο album των Νορβηγών Gåte.

Όσοι παρακολουθούν τη folk σκηνή ξέρουν πως, οι βόρειες χώρες προωθούν και εισάγουν παραδοσιακά όργανα πιο εύκολα από τους υπόλοιπους και αν είσαι άνθρωπος που έχει αποτινάξει τις παρωπίδες του, τότε έχεις απολαύσει πολλάκις folk επιρροές στην rock και metal μουσική, σε δίσκους προερχόμενους από το Βορρά.

Θυμάμαι για παράδειγμα σαν τώρα, την πρώτη φορά που άκουσα Hagalaz Runedance πριν αρκετά χρόνια και ο ήχος με συνεπήρε. Την ίδια εποχή, είχα πέσει και στα δίχτυα της μυθικής Loreena McKennitt και έτσι, η έννοια folk εγκαταστάθηκε στον εγκέφαλό μου.

Η Νορβηγία έχει να προφέρει πολλές μουσικές επιλογές που φέρουν τη σφραγίδα της παράδοσης, είτε αυτή είναι ριζωμένη στα χρόνια των vikings (βλέπε Wardruna), είτε σε πιο σύγχρονη μορφή και εδώ ερχόμαστε στο δια ταύτα.

Οι Gåte ξεκίνησαν το δισκογραφικό τους ταξίδι το 2002 με το ομώνυμο ΕΡ τους και φτάνουν τώρα στο πέμπτο τους full length album με τίτλο “Nord”.
Αυτήν τη φορά, αφήνουν λίγο πέρα το metal και τις synth «εκρήξεις» και αποφασίζουν να παίξουν λίγο πιο ακουστικά, αγκαλιάζοντας με μεγαλύτερη θέρμη τη folk μεριά τους.

Τα βιολιά μονοπωλούν την ατμόσφαιρα και η αιθέρια φωνή της Gunnhild Sundli μας ξεναγεί στον «κρύο» βορρά. Η παραγωγή του album είναι ανωτέρου επιπέδου και κάνει το ταξίδι του ακροατή εντονότερο, χωρίς βέβαια το μουσικό αποτέλεσμα να είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Εξάλλου, οι Σουηδοί Garmarna και χιλιάδες άλλα παρόμοια groups, μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες μουσικές και ομολογώ πως η πρότερη φάση των Gåte ήταν πιο ενδιαφέρουσα.

Από την άλλη όμως, εμείς εδώ στον Νότο δεν έχουμε αρκετά τέτοια ακούσματα, οπότε αν κάποιος θέλει να ανακαλύψει διαφορετικούς μουσικούς προσανατολισμούς, το “Nord” είναι μια καλή αφετηρία.

Προσωπικά, συγκινούμαι από τη Σκανδιναβική παραδοσιακή μουσική και οι Gåte είναι τόσο ιδιαίτεροι που κλείνω τα μάτια και νιώθω την υγρασία του δάσους στα φρύδια μου.

Καλοπαιγμένη Νορβηγική folk, με κατατοπιστικό εξώφυλλο και μια ατμόσφαιρα ιδανική για να συνοδεύσει κάποιο βιβλίο.

Χαλαρά, μάγκες!

Official Site: https://gaate-music.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Gaateband/
Instagram: https://www.instagram.com/gaate_official/?
Bandcamp: https://derwegeinerfreiheit.bandcamp.com/
Spotify: https://open.spotify.com/artist/3YxkGgMvqCQA75aFpy6524

589

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2119 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.