GAGULTA

INTERVIEW

Όλοι μας κουβαλάμε τον δικό μας σταυρό σε έναν σύγχρονο Γολγοθά, αγκομαχώντας αέναα στην ανηφορική διαδρομή. Κάποιοι όμως, καταφέρνουν όλο αυτό να το διοχετεύσουν στη δημιουργικότητα τους και να το κάνουν ηχητικό όπλο. Οι Gagulta είναι σίγουρα εξ αυτών και ο Δημήτρης Μαρσέλος επικοινωνεί μαζί τους για να μάθει τα νέα τους εν όψει της διήμερης εορτής της Side Effects Records (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

-Καλησπέρα! Ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Το ντεμπούτο σας κυκλοφόρησε επιτέλους σε βινύλιο. Γιατί έπρεπε αυτό να είναι μια ξεχωριστή γιορτή; Θα γιορτάζατε ακόμα και αν ήταν κασέτα;
Το ντεμπούτο άλμπουμ μας πρώτα κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό κασέτας με χειροποίητο εξώφυλλο και τύπωμα μεταξοτυπίας πάνω στη κασέτα από τη Fuzz Ink records το 2018/19 περίπου.
Το release της κασέτας αυτής πραγματοποιήθηκε στις 22.6.19 στην Crust με Caldera και Ghone.
Άρα ναι, γιορτάσαμε και όταν βγήκε σε κασέτα !
Η γιορτή όπως πολύ εύστοχα ονόμασες τη κυκλοφορία του βινυλίου (κυρίως το live0000 στο ΑΝ για το release του βινυλίου) έγινε για να κλείσει ο κύκλος του πρώτου μας δίσκου γιορτάζοντας το γεγονός της κυκλοφορίας του σε βινύλιο παράλληλα με την αποχώρηση του πρώτου μας ντράμερ για προσωπικούς λόγους όπου και ήταν το τελευταίο του λαηβ μαζί μας εκείνη τη μέρα.
 
-Έγινε εφικτό χάρη στη Sound Effect Records. Πως νιώσατε όταν πιάσατε το βινύλιο στα χέρια σας; Από που μπορούν να το προμηθευτούν οι αναγνώστες μας;
Είναι μια πολύ δυνατή και ευτυχής φάση να μπορέσεις να κυκλοφορήσεις ως underground μπάντα ένα άλμπουμ σου, σε βινύλιο ειδικά, όταν σε στηρίζει και σε βοηθάει για να γίνουν όλα αυτά εξολοκλήρου ένα label, όπως η Sound Effect Records.
Οι αναγνώστες σας μπορούν να το προμηθευτούν από το site/mail order αλλά και το φυσικό κατάστημα (δισκάδικο) της Sound Effect Records στην Καλλιδρομίου και προφανώς στα live της μπάντας όπως στο Gagarin στις 19 Μαρτίου.

-Πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια από το “Gagulta”. Να περιμένουμε σύντομα νέο υλικό; Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;
Υπάρχει ήδη έτοιμο υλικό (EP) εδώ και ενάμιση χρόνο πανέτοιμο από όλες τις απόψεις για κυκλοφορία 10ιντσου βινυλίου.
Η ηχογράφηση, η μίξη και το mastering της επερχόμενης αυτής κυκλοφορίας έγινε με δυσκολίες κατά τη διάρκεια του δεύτερου χρόνου της πανδημίας στο Ignite studio από τον Γιώργο Χριστοφορίδη.
Αυτή τη στιγμή ήμαστε σε φάση αναζήτησης label και ανασυγκρότησης της μπάντας με καινούργια μέλη στα ντραμς και πρώτη φορά στο μπάσο με σκοπό τη κυκλοφορία του EP και κάποια live σε Ελλάδα και εξωτερικό.

-Τρία άτομα μόνο σε ένα σχήμα που δεν συναντάται συχνά. Μια χαμηλοκουρδισμένη κιθάρα, μονολιθικά τύμπανα και ένας να καταθέτει τα σωθικά του φωνάζοντας. Πως καταλήξατε τρίο; Έφυγε ο τέταρτος και είπατε ας είναι ή δεν έχετε ανάγκη μπάσο απλά;
Δεν υπήρχε ανάγκη για τέταρτο άτομο γιατί απλά έτσι ξεκινήσαμε και έτσι συνέχισε η μπάντα ως σήμερα χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Η βαρύτονη κιθάρα του Ξενοφών μπορούσε να βγει από 3way splitter σε δυο stack κιθάρας με διαφορετικά πετάλια και ένα stack μπάσου όπου καλύπτει και με το παραπάνω τον τρόπο που θέλαμε να βγει ο ήχος μας.
Αν ήσουν σε κάποιο live μας θα μπορούσες να διαπιστώσεις ότι δεν λείπει καθόλου το μπάσο η κάποια δεύτερη κιθάρα γιατί είχαν σχεδιαστεί όλα να ακούγονται από ένα άτομο καλύπτοντας το ηχητικό φάσμα της μπάντας.
Βέβαια από το επόμενο live θα έχουμε μπασίστα (και είσαι ο πρώτος που το μαθαίνει) γιατί έκατσε από τύχη να βρεθεί άτομο που απλά κόλλησε μαζί μας (δεν ψάχναμε, έκατσε από μόνο του το πράγμα μετά από μπίρες με τον Γρηγόρη των Seer Of The Void) όπως επίσης έκατσε και νέος ντράμερ (ο Δημήτρης από τους Motherfuzz) στη θέση του Ιάσονα που αποχώρησε .

 
Το όνομα σας σημαίνει κρανίου τόπος. Σκεφτόσασταν κάποιο συγκεκριμένο μέρος όταν το επιλέξατε;
Gagulta όντως σημαίνει κρανίου τόπος, αλλά είναι επίσης και συνώνυμο της λέξης Γολγοθάς στα αραμαϊκά. Τον Γολγοθά σκεφτόμασταν όταν στις πρώτες μας πρόβες αποκαλούσαμε έτσι το πρώτο μας (διπλό) κομμάτι το “Dead Fiend/Devil’s Lettuce”.
Όταν επιλέξαμε το όνομα της μπάντας σκεφτόμασταν επίσης το πόσο σάπια είναι η κοινωνία μας και η πόλη που ζούμε αλλά και την ταλαιπωρία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι στην εποχή που διανύουμε.

-Αν σας ρωτούσε κάποιος για τη θεματολογία των στίχων σας, τι θα απαντούσατε. Στο YouTube είδα κάπου τη λέξη occult. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;
Occult σημαίνει και supernatural, δηλαδή αποκρυφισμός και μυστικιστικές δυνάμεις. Πράγματα που δεν ακουμπάμε ούτε τα ψάχνουμε σε βάθος αλλά ξέρουμε ότι μπορεί να υπάρχουν και μας γοητεύουν. Η θεματολογία των στίχων είναι εμπνευσμένη από cult ταινίες τρόμου με θέμα τον μυστικισμό, τα υπερφυσικά και τον αποκρυφισμό, αλλά και την ψυχεδελική κατάσταση που δημιουργείται στον άνθρωπο από παραισθησιογόνα. Πέρα από όλα αυτά ο στίχος μας έχει επίσης ως θέμα την εναντίωση σε οποιοδήποτε είδος φασισμού και καταπίεσης στη κοινωνικοπολιτική σαπίλα που μας περιβάλλει.

-Ποια συγκροτήματα θέλατε να προσεγγίσετε ηχητικά όταν δημιουργήσατε την μπάντα;
Electric Wizard, Eyehategod, His Hero Is Gone, Unsane, Iron Monkey, Pentagram, Saint Vitus είναι κάποια από τα συγκροτήματα που ακούγαμε υπερβολικά πολύ όταν ήμασταν μικρότεροι. Σίγουρα υπάρχει μεγάλη επιρροή χωρίς επιτηδευμένη ηχητική προσέγγιση. Ο ήχος βγήκε από αυθόρμητα τζαμαρίσματα και επιλογές περίεργων και πολύ δυνατών πεταλιών κιθάρας κ μπάσου.
 
-Ένα περίεργο ον καίγεται στο εξώφυλλο του ντεμπούτου σας. Τι θα πετούσαν αντ’ αυτού οι Gagulta στις φλόγες;
Αυτό το περίεργο πλάσμα που αναφέρεις στο εξώφυλλο δεν καίγεται γεννιέται!
Παρόλα αυτά στις φλόγες οι Gagulta θα πετούσαν τη σαπίλα του σύγχρονου κοινωνικοπολιτικού συστήματος και των mass media και τα νέα κακά μουσικά trends των σημερινών εφήβων. 
 
-Τι θα σας έλειπε από το σήμερα περισσότερο αν ζούσατε στο Μεσαίωνα; Θα ήσασταν με τις μάγισσες ή τους Ιεροεξεταστές;
Περίεργη ερώτηση αλλά η απάντηση είναι με τις μάγισσες!
Αν ζούσαμε στον Μεσαίωνα θα μας έλειπε η ηλεκτρική κιθάρα, τα ντραμς και τα underground lives του σήμερα σίγουρα !
 
-Τον επόμενο μήνα θα πάρετε μέρος στη γιορτή της Sound Effect. Θα ήθελα να τους ευχηθείτε χρησιμοποιώντας τους στίχους σας πείθοντας όσους διαβάζουν πως για τις 17-18/3 το φεστιβάλ είναι μονόδρομος. 
Παρέα με μπάντες-τσιμεντόλιθους όπως οι Automaton , Widow Pit, Lotus Emperor , Bastard Sword και τόσο χαμηλό εισιτήριο στο Gagarin σίγουρα δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για να πειστούν οι λάτρεις του fuzz και του σκληρού ήχου ότι πρέπει να στηρίξουν ένα φεστιβάλ-δυναμίτη ενός ιστορικού και αξιέπαινου label με 20ετη πορεία!
Άχαστο σίγουρα….
Χρόνια πολλά Sound Effect!
Long live the undead!

707

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.