FOTOCRIME: “Heart of Crime”

ALBUM

Είδος: Post-punk/New wave
Δισκογραφική: Profound Lore Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 27 Αυγούστου 2021

Πραγματικά μια ιδιάζουσα περίπτωση ο Ryan Patterson, ο «εγκέφαλος» πίσω από το project των Fotocrime. Το “Heart of Crime” αποτελεί την τρίτη δισκογραφική συνέχεια στο ηχητικό ταξίδι τους και για μια ακόμη φορά κατορθώνουν να μας εκπλήξουν ευχάριστα, παρουσιάζοντας ένα κολλάζ μουσικών παραστάσεων και εικόνων που ακροβατεί σε ένα ευρύ φάσμα έμπνευσης.

Η αλήθεια είναι ότι ο όγκος των μουσικών ακουσμάτων που δέχτηκα ήταν υπερβολικός, με άμεσο αποτέλεσμα να μην μπορώ να κατατάξω σε κάποια κατηγορία το “Heart of Crime”, παρόλα αυτά το «αφομοίωσα» και δέθηκα τελικά με την συναισθηματική του ωριμότητα και την διάθεσή του για άκρατο πειραματισμό και αντισυμβατικότητα.

Σιγουρά καταλυτικό ρόλο για αυτό το «συνονθύλευμα» μουσικών ιδεών έχει και η πανκ καταβολή (Coliseum) του mastermind (Ryan Patterson), ο οποίος προσπαθεί να βάλει σε τάξη (με άναρχο πολλές φορές τρόπο) όλες του τις σκέψεις και τα συναισθήματα, με όχι πάντα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι εύκολα διακριτό ότι το “Heart of Crime” έχει έντονες επιρροές από τα Heavy ’80s Synth με ολίγη από americana και rock. Σε συνάρτηση με τα βαθιά (άλλοτε ψιθυριστά) φωνητικά του Ryan Patterson, συνδυάζουν ένα εκρηκτικό noir και neon περιβάλλον. Ουσιαστικά, οι Fotocrime με έμπνευση που αντλήσαν από τα αστικά τοπία του Λονδίνου, του Βερολίνου και της Νέας Υόρκης, «πάντρεψαν» τις καταβολές του βασικού συνθέτη τους (κατάγεται από το Louisville του Kentucky), δίνοντας μουσική υπόσταση σε αυτό που αποκαλούν “Electric Southern Romanticism”.

Η μίξη των ’80s synth, το ανελέητο «σφυροκόπημα» των drum machines και η κιθαριστική λιτότητα σε συνδυασμό και με την βαθιά americana αισθητική λειτουργούν προς όφελος του άλμπουμ, οδηγώντας τελικά στη συναισθηματική «Αναγέννηση» που διακαώς επιθυμεί ο Ryan Patterson.

Οι επιρροές πολλές και ποικίλες. Έχουμε «παρέλαση» από μεγαθήρια, καθώς συναντιούνται ο Leonard Cohen, ο Roy Orbison, οι Portishead, οι DAF, ο Ricky Nelson, συνθέτοντας ένα προσωπικό ανάγνωσμα για τους Fotocrime, γεμάτο από ρομποτικές, χορευτικές συνθέσεις, Γερμανικούς μονότονους ρυθμούς electro και industrial, ενώ καλύπτονται με ένα πέπλο krautrock, γεμάτο από «σκονισμένες» κιθάρες και «εύθραυστους» στίχους απόγνωσης, με καθαρά αφηγηματική διάθεση.

Το “Heart of Crime” παρέχει μια πληθώρα συνθέσεων που δεν θα σε κάνουν να πλήξεις ποτέ. Τα industrial-ίζοντα “Politi Policia Police” και “Industry Pig”, δίνουν το έναυσμα για ένταση. Η σκυτάλη περνά στα synth-pop “Delicate Prey” και “Skinned Alive”, που διατηρούν το όνειρο της νιότης ζωντανό, τα rock americana “Electric Café”, “Crystal Caves” και “Inferno Rebels” είναι γεμάτα έξαψη και δυναμισμό, ενώ τέλος η μπαλάντα “Learn To Love The Lash”, αναδεικνύει την μπάσα φωνή του Ryan Patterson, με την μεστή ερμηνεία του.

Ο πλουραλισμός του δίσκου πραγματικά δεν έχει όριο και το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι δεν κουράζει. Σίγουρα υπάρχει προβληματισμός για την τελική κατεύθυνση που θέλουν να ακολουθήσουν και για αυτό εκτιμώ υπάρχει αρκετός δρόμος, που δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα.

Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι είναι μια ενδιαφέρουσα κυκλοφορία, με έντονο και ασαφή χαρακτήρα, η οποία παρουσιάζει πολλά (με χτυπητές αδυναμίες) μουσικά πρόσωπα και σίγουρα θα κεντρίσει τους πιο ανοιχτόμυαλους ακροατές. Αποτελεί μια προσωπική κατάθεση (εν καιρώ πανδημίας) του Ryan Patterson με πολλές βιωματικές και έντονα συναισθηματικές διαθέσεις. Σίγουρα δύσκολο άκουσμα, αλλά εν τέλει συνιστώ την ακρόασή του…thumbs up…!!

Tracklist:
Heart of Crime
Electric Caf
So So Low
Delicate Prey
Crystal Caves
Politi Policia Polizei
Industry Pig
Zo Rising
Inferno Rebels
Learn to Love the Lash

Facebook: https://www.facebook.com/fotocrime
Bandcamp: https://fotocrime.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/fotocrime/

1194
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».