FÖLLAKZOID: Ένα συγκρότημα μετράει τ’άστρα…

TRIBUTE

Ο ουρανός της ερήμου Atacama στη βόρεια Χιλή θεωρείται ευρέως ως το καλύτερο μέρος για παρατήρηση των άστρων στον πλανήτη.

Ψηλότερα και πιο ξηρά από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, είναι όσο πιο κοντά μπορείς να είσαι στην επιφάνεια του φεγγαριού ενώ βρίσκεσαι στη γη. Επίσης πλέον φιλοξενείται το μεγαλύτερο αστρονομικό έργο που υπάρχει, το αστεροσκοπείο ALMA, όπου μέσω μιας σειράς τηλεσκοπίων μπορούν να “συλληφθούν” εικόνες άστρων και πλανητών δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά.

Κυριολεκτικά ένας φάρος του μέλλοντος που κοιτάζει το παρελθόν.

Το όλο concept του να βρεθείς σε αυτό το μοναδικό μέρος και να βιώσεις από κοντά την μαγεία και να συμμετάσχεις στις τελετουργίες αυτές, αποτελεί όνειρο ζωής για πολύ κόσμο. Για κάποιους ανθρώπους επίσης αποτελεί και σημείωση στο bucket list τους, όμως θα μείνει ανεκπλήρωτος πόθος, δεδομένου ότι οι πιθανότητες για τον περισσότερο κόσμο είναι λιγοστές για να καταστεί κάτι τέτοιο πραγματικότητα, κάτι που το καθιστά πέρα για πέρα δύσκολο ταξίδι, αλλά σίγουρα όχι ανέφικτο.

Εναλλακτική και ολιστική λύση μέχρι την υλοποίηση αυτή αποτελούν οι Χιλιανοί Follakzoid, οι οποίοι και λόγω καταγωγής έχουν υιοθετήσει αυτόν τον συνδυασμό κοσμικής κληρονομιάς και φουτουρισμού συνδυάζοντας την αρχαία μουσική των Άνδεων με motorik beats και Krautrock ήχους, χρονικές υπογραφές και ηχητικές δομές που θυμίζουν περισσότερο τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική, προσφέροντας μας ένα αστρικό ταξίδι στο άπειρο και ακόμα παραπέρα.

Το συγκρότημα σχηματίστηκε στο Santiago της Χιλής στις 07/7/2007 αρχικά από τους Alfredo Thiermann (synth), Juan Pablo Rodríguez (μπάσο, κιθάρα) και Diego Lorca (τύμπανα) , ενώ στην συνέχεια προστέθηκε και ο Domingo García-Huidobro στην κιθάρα. Την δεδομένη στιγμή η βάση του συγκροτήματος εδρεύει στο Βερολίνο. Η όλη ιδέα βασίστηκε στο γεγονός ότι τρεις παιδικοί φίλοι ενώνουν τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους και την αγάπη τους για την ηλεκτρονική μουσική, μέσα από ένα υπερβατικό μουσικό project ως προς την αναζήτηση της ψυχεδέλειας.

Στο δισκογραφικό τους παλμαρέ διαθέτουν EP, single, δίσκους, συνεργατικές δουλειές , όπως με τον J.Spacemen και τον Γερμανό “μαέστρο της ηλεκτρονικής μουσικής” Atom™, κατά κόσμον Uwe H. Schmidt. Το πρώτο τους EP το κυκλοφόρησαν μέσω της δικής τους εταιρείας BYM (Blow Your Mind) Records το 2011, και έπειτα το 2013 βρήκαν δισκογραφική στέγη μεταπηδώντας στην Αμερικανική Sacred Bones όπου και κυκλοφόρησαν τα επόμενα άλμπουμ τους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθεί η φήμη του σχήματος και εκτός συνόρων κερδίζοντας θέση σε μεγάλα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως το Lollapalooza. Το γεγονός ότι είχαν την δική τους ιδιόκτητη εταιρεία, έδωσε το βήμα σε τοπικές μπάντες, όπως The Holydrug Couple, Nueva Costa και The Ganjas να διαδώσουν την μουσική τους σε ένα μεγαλύτερο και διεθνή ακροατήριο.

Το συγκρότημα έχει υποστεί διάφορες μεταμορφώσεις όλα αυτά τα χρόνια όσον αφορά στον ήχο, τη γεωγραφική θέση και τα μέλη που το απαρτίζουν. Οι τρεις πρώτες κυκλοφορίες έχουν να μας προσφέρουν μοναδικό μείγμα ψυχεδελικής ροκ, krautrock και ηλεκτρονικών στοιχείων, συχνά φιλτραρισμένα μέσα από εκτεταμένα jam sessions και μία αυτοσχεδιαστική προσέγγιση (ειδικά στις ζωντανές τους εμφανίσεις), που είχε ως αποτέλεσμα η μουσική να προκαλεί αλλοιωμένες καταστάσεις συνείδησης.

Το μουσικό ταξίδι των Föllakzoid είναι ένα ταξίδι ηχητικής εξερεύνησης και ρυθμών που προκαλούν έκσταση, με έμφαση στην επανάληψη. Το συγκρότημα χάραξε μια μοναδική θέση για την παγκόσμια μουσική σκηνή, μαγεύοντας το κοινό με καθηλωτικά ηχητικά τοπία και ένα εξελισσόμενο μουσικό όραμα.

Στο τελευταίο άλμπουμ V το έργο έχει ενσωματώσει περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία και minimal techno επιρροές, επεκτείνοντας την ηχητική παλέτα διατηρώντας παράλληλα την χαρακτηριστική μουσική ταυτότητα και “αψεγάδιαστη” ποιότητα.

Το συγκρότημα είναι πλέον αποκλειστικά η εικαστική έκφραση του Domingæ, ενός μουσικού, καλλιτέχνη και σκηνοθέτη που είναι το βασικό μέλος του καλλιτεχνικού οράματος από την αρχή. Η Domingæ απελευθερωμένη καλλιτεχνικά και από πάσης φύσεως δεσμά, υφαίνει την queer και trans ταυτότητά της τόσο στον ήχο όσο και στη ζωντανή παρουσίαση της μουσικής, ένα στοιχείο για το οποίο η μπάντα ήταν πάντα γνωστή. Η ενέργεια που προκύπτει είναι αυτή που παρασύρει τον ακροατή κατευθείαν στην πίστα.

Το συγκρότημα στο παρελθόν μας έχει τιμήσει με την παρουσία του στη χώρα μας αρκετές φορές σε μικρότερα venue. Αυτή τη φορά κάνει το μεγάλο άλμα και θα μας επισκεφτεί στην σκηνή του Piraeus Academy στις 17/2, πλαισιωμένο από τους δικούς μας Mechanimal.

Ετοιμαστείτε να γίνετε κοινωνοί της Χιλιανής ψυχεδέλειας μέσα από desert, garage, shoegaze, space, Kraut, reggae και πλέον Techno “αποστάξεις”, προερχόμενες κάτω από τον καυτό ήλιο του Σαντιάγκο, και το μυστήριο του νυχτερινού ουρανού της Ερήμου Atacama, σε ένα μεθυστικό μείγμα Follakzoid ηχητικού Haze.

542

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...