FÖHN: “Condescending”

ALBUM

Είδος: Funeral Doom
Εταιρεία: Hypaethral Records/ These Hands Melt
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 23 Αυγούστου 2024

Το “Condescending” των FÖHN είναι μια βασανιστική και συναισθηματικά φορτισμένη εξερεύνηση της ανθρώπινης φύσης και του πόνου που την περιβάλλει. Το album της funeral doom τριάδας από την Αθήνα είναι ένα σπαρακτικό ταξίδι στη ματαιότητα, την απόγνωση και τις μηδενιστικές σκέψεις

Only to wither away like leaves
Nihilistic thoughts consume me
In this endless cycle of pain
Search for meaning in
the void
Our struggles are all for naught

O ήχος των FÖHN κινείται με χαρακτηριστική άνεση στις παραδοσιακές φόρμες του funeral doom, αλλά η μπάντα έχει προσπαθήσει με φειδώ να πειραματιστεί και με διαφορετικούς Avant-Garde και dark jazz ήχους, οι οποίοι δίνουν μία ακόμα νότα απαισιοδοξίας. Οι πειραματισμοί αυτοί δεν μου έδωσαν ούτε μία στιγμή την αίσθηση ότι υπάρχουν για να υπάρχουν και σε κάθε επόμενο άκουσμα παγιώθηκαν ως δομικά κομμάτια του ηχητικού τους οράματος.

O δίσκος αποτελείται από τέσσερα κομμάτια, στα οποία οι στίχοι εμβαθύνουν σε θέματα απώλειας, απομόνωσης και τη κοινωνική παρακμή που βιώνουμε. Η απελπισία είναι μονίμως στο κάδρο των στίχων, σκιαγραφώντας τη ματαιότητα και την ανάγκη για απομόνωση.

Ο ήχος της μπάντας χαρακτηρίζεται από τα βαριά…βαριά riffs, τις στοιχειωμένες μελωδίες και τα συναισθηματικά φορτισμένα φωνητικά. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι οι FÖHN έχουν μέλη με αρκετή εμπειρία στον μελαγχολικό ήχο, βρισκόμενοι σε μπάντες όπως οι Shattered Hope, Oceans of Grief και Αρχή Του Τέλους.

Κάποια στιγμή τους ρώτησα αν σχεδιάζουν να κάνουν κάποιο live και η απάντηση που πήρα ήταν ότι δεν το σκέφτονται γιατί η μουσική τους θεωρούν ότι είναι για προσωπικές ακροάσεις. Όταν πήρα αυτή την απάντηση δεν κρύβω ότι παραξενεύτηκα, αλλά δεν είχα στα χέρια μου το δίσκο. Όταν όμως τελικά μας ήρθε το promo κατάλαβα ακριβώς τι ήθελαν να πουν.

Το “Condescending” δεν είναι ένα εύπεπτο album. Μέσα στα χρόνια που ασχολούμαστε με τη μουσική, τα περισσότερα promo που μας έρχονται γύρω από τον funeral ήχο, ανταγωνίζονται για το ποιοι θα χρησιμοποιήσουν τις πιο σκοτεινές και μελαγχολικές λέξεις. Πλέον κρατάω τις επιφυλάξεις σε αυτές τις περιγραφές, γιατί στο funeral ή deathy doom πολλοί πιστεύουν ότι αρκεί να παίζουν 4 riff κάθε 2 ώρες, να κάνουν growl, ίσως να βάλουν και γυναικεία δεύτερα φωνητικά, λίγα μεσαιωνικά πλήκτρα και έτοιμο. Δεν είναι έτσι! Οι FÖHN έρχονται με το “Condescending” να αποδείξουν ότι ο ήχος αυτός θέλει όραμα, έμπνευση, γνώση και θάρρος. Θέλει πολύ θάρρος να επικοινωνήσεις με τον ακροατή τις πιο σκοτεινές γωνίες της δημιουργικότητάς σου και αν το κάνεις επιτηδευμένα θα φανεί.

Το “Condescending” με ενθουσίασε. Λάτρεψα την αισθητική του και απόλαυσα τα soundscapes που αντιλαμβάνεσαι μόνο με ακουστικά. Δεν ξέρω πόσο εύκολα θα ξαναβάλω να ακούσω το album γιατί με επηρέασε πάρα πολύ, αλλά τώρα που το ξανασκέφτομαι η τέχνη είναι εδώ για να παράγει συναισθήματα και τα συναισθήματα δεν είναι μόνο καλά.

Facebook: https://www.facebook.com/foehnofficial
Official Site: https://www.foehngr.com/
Bandcamp: https://foehnofficial.bandcamp.com/

394
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 172 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.