FIFTH ANGEL: “When Angels Kill”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Heavy / Power Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 16 Ιουνίου 2023

Fifth Angel, μια μπάντα που λέει πολλά στους “παλαίουρες” του U.S. metal μιας και είχαν προκαλέσει θόρυβο με τα δυο albums που κυκλοφόρησαν back in the day, τα εξαιρετικά “Fifth Angel” και “Time Will Tell”. Έκτοτε, και αφού σίγησαν για 30 ολόκληρα χρόνια περίπου, επανήλθαν μάλλον για να μείνουν με το προ 5ετίας “The Third Secret” που απέδειξε ότι δεν επαναδραστηριοποιήθηκαν για να κολλήσουν τα τελευταία αγροτικά ένσημα. Κάτι που ενισχύεται και από το πρόσφατο “When Angels Kill” που κυκλοφόρησε υπό την αιφίδα της κραταιάς Nuclear Blast.

Το “When Angels Kill” αποτελεί έναν χορταστικό ορισμό (14 κομμάτια παρακαλώ, σε κόντρα προς τις επιταγές της εποχής) εν ολίγοις του ρεύματος που υπηρετεί. Σφιχτοδεμένο heavy / power metal με hard rock “αφέλειες”, αρκούντως επικό (με το φαινόμενο πρότυπο να είναι μπάντες όπως οι Jag Panzer), με σύγχρονο ήχο και αρκετά φιλόδοξο.

Θα έθετα σαν ατού του album τα φοβερά solos του δανεικού από τους Flotsam & Jetsam Steve Conley ο οποίος εκτυφλώνει με τη μελωδικότητα και την τεχνική του. Όχι ότι και οι υπόλοιποι πάνε πίσω βέβαια. Ο γερόλυκος Ed Archer δομεί με στιβαρότητα τις συνθέσεις και το ρυθμικό δίδυμο των John Macko (μπάσο) και Ken Mary (drums, φοβερός τυμπανοκρούστης) κρατάνε επαρκέστατα τα μπόσικα. Αιχμή του δόρατος ο πολύ καλός (και επίσης νεοφερμένος) Steven Carlson πίσω από το μικρόφωνο. Μου θύμισε τον Tony Martin. Δυνατός, σχετικά προσγειωμένος παρά τη λυρικότητά του, εξαιρετικός performer.

Αν και πολλά σε αριθμό, όλα σχεδόν τα κομμάτια είναι αρκετά καλά, με πολλά εμβόλιμα tele-shots που ενδυναμώνουν τη ροή και με τη μια ξεχώρισα το “On Wings of Steel”, τα Priest-ικά “We Are Immortal” και “Blinded and Bleeding” (της σύγχρονης εποχής τους), τα εξαιρετικά “Empire of Hate”, “The End of Everything” και “Seven Angels”, τα Dio / Black Sabbath-like “Run to the Black”, “Kill the Pain ” και “Ashes to Ashes” και το Maidenικό “Light the Skies” που κλείνει το album.

Συμπερασματικώς, το “When Angels Kill” είναι ένας καλός δίσκος και δικαιολογεί την επιστροφή των Fith Angel στα τακτά δισκογραφικά δρώμενα. Προφανώς το target group της μπάντας είναι οι δεινοσαυρικοί metallers που πιστεύω ότι θα τους ικανοποιήσει απόλυτα. Τώρα για τη νέα γενιά… έχω τις αμφιβολίες μου αν και σίγουρα οι πιτσιρικάδες που εκτιμούν τα “παραδοσιακά” ακούσματα θα το συμπαθήσουν. Αρκετά καλή και αξιοπρεπής δουλειά.

Facebook: https://www.facebook.com/fifthangelofficial/

547

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1172 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.