FALLEN ARISE: “Enigma”

ALBUM

Είδος: Melodic/Symphonic Metal
Δισκογραφική Εταιρία: ROAR! (Rock of Angels Records)
Hμερομηνία κυκλοφορίας: 10 Απριλίου 2020

Οι Fallen Arise ξεκίνησαν την πορεία τους το 2009 κι έκτοτε έχουν κυκλοφορήσει διάφορες δουλειές, η τελευταία τους, όμως, είναι αυτή που καθορίζει τη μπάντα μουσικά. Προσπάθησαν με μεγάλη επιτυχία να δημιουργήσουν ένα επίκαιρο σ’ εμάς μουσικό σύμπαν, με στοιχεία τόσο ορχηστρικά, όσο και μία ποπ αισθητική. Μία αισθητική, που όπως δηλώνει η ίδια η μπάντα, παίζει ουσιαστικό ρόλο στις συνθέσεις της.

Κάτι τέτοιο προσλαμβάνουμε από τις πρώτες νότες του “Enigma” και την εξαίρετη ορχηστρική εισαγωγή σε μουσική του Gus Dibelas, ιδρυτή της μπάντας.

Συνεχίζοντας την ακρόαση έρχεται το ομώνυμο τραγούδι “Enigma”. Ο τρόπος που ξέρει η μπάντα να προσεγγίζει ηχητικά το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ιδιαιτέρως πρωτοποριακός. Ξεχωρίζουν οι καλοδουλεμένες μελωδικές κιθάρες και ο συνδυασμός τους με ορχηστρικά στοιχεία, τόσο όσο χρειάζεται ο ακροατής, χωρίς περαιτέρω πομπώδεις συνθέσεις. Τα “βρώμικα” φωνητικά του Vlasis Κ. έρχονται σε αγαστή αντιπαράθεση με τα “καθαρά” φωνητικά της Fiona Creaby, ως το σημείο της συναισθηματικής κορύφωσης του μουσικού κομματιού.

Το τραγούδι “Reborn” ξεκινάει δυναμικά, συνδυάζοντας υπέροχα τ’ ανάλογα πλήκτρα. Ορχηστρικά στοιχεία κάνουν την εμφάνισή τους και εκπλήσσουν στις στιγμές όπου τα “βρώμικα” φωνητικά παίρνουν την πρωτοκαθεδρία. Η γέφυρα με το πιάνο έρχεται την κατάλληλη στιγμή και σε υπέροχη αντιπαραβολή με τις μελωδικές κιθάρες του κομματιού.

Στο κομμάτι “Forsaken”, όπου το λυρικό ξεκίνημα φέρνει στο μυαλό τραγούδια των Nightwish, η ερμηνεία της Fiona Creaby απογειώνει συναισθηματικά. Οι μελωδικές κιθάρες διατηρούν πυκνό το δέσιμο του κομματιού ως μπαλάντα.

Διαλεκτή εισαγωγή με συνδυασμό ορχηστρικών στοιχείων και καλοδουλεμένων μελωδικών κιθάρων διακρίνουμε και στο επόμενο κομμάτι, το “Embers”. To παιχνίδισμα μεταξύ “βρώμικων” και “καθαρών” φωνητικών “χρωματίζει” το συγκεκριμένο κομμάτι με ιδιαίτερο ύφος, την ώρα που η γέφυρα με τα ορχηστρικά στοιχεία δίνει τον ιδιάζοντα λυρισμό.

Το κομμάτι “Without disguise” δείχνει πόσο πολύ έχουν δουλέψει τα μέλη της μπάντας το υλικό αυτού του δίσκου. Ένα εξισορροπημένο κομμάτι με μία, υπέροχα, μελωδική γέφυρα περί το μέσον του. Ερωτική μπαλάντα έτοιμη να ξεχυθεί στ’ αυτιά των ακροατών είναι και το κομμάτι “Released”, με καλοδουλεμένο, βασικό μελωδικό μοτίβο με πλήκτρα και, όπως πάντα, κιθάρες που κερδίζουν τον ακροατή στα σημεία.

Ακολουθεί το κομμάτι “Forever Winter” με πλήκτρα στην εισαγωγή και το κλείσιμο που εντυπωσιάζουν, αλλά και μία συμπαγή μελωδία, όπως και στα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου. Άλλη μία μπαλάντα η οποία κορυφώνεται με την ερμηνεία της Fiona είναι και το επόμενο κομμάτι “Horizon”, στην οποία, στιχουργικά, διαβλέπουμε μία φιλοσοφική ματιά πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και το νόημα της ζωής.

Τέλος, απολαμβάνουμε το κομμάτι “The Storm Inside”, μία ερωτική ιστορία πάθους, γραμμένη σε νότες. Οι φωνές της Fiona και του Vlasis δένουν αρμονικά για να παρουσιάσουν, με δυναμισμό, τα ανάμεικτα συναισθήματα που προκύπτουν από μία σχέση ζωής.

“…This journey has already begun
and nobody knows how long we have
for a moment or for a lifetime
hidden hands will write the last lines…”

Facebook: https://www.facebook.com/fallenarise/
Instagram: https://www.instagram.com/fallen_arise_official/

742

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.