FALLEN ARISE: “Enigma” [Προακρόαση]

LISTENING SESSION

Η Παρασκευή 6/3/2020 αποδείχθηκε μία εξέχουσα ανοιξιάτικη μέρα και η πλέον εξέχουσα συγκυρία για τη συνάντηση με αγαπημένους καλλιτέχνες, που μας κάλεσαν στο στούντιο για την προακρόαση της νέας τους δουλειάς.

Μιλάω, φυσικά, για τους Fallen Arise οι οποίοι και μας κάλεσαν στα Underground music studios, στο Περιστέρι, για να ακούσουμε παρέα την τρίτη, κατά σειρά, full-length δουλειά τους που θα κυκλοφορήσει από την Rock of Angels Records, με τίτλο “Enigma”. Η επίσημη ημέρα κυκλοφορίας σε CD και σε βινύλιο έχει οριστεί η 10/4/2020, ενώ θα διατίθεται και σε ηλεκτρονική μορφή.

Η μίξη του άλμπουμ έγινε στο Hell’ s Kitchen Recording Studio στην Αθήνα από τον John Mcris, ενώ το mastering του δίσκου έλαβε χώρα στα Faschination Street Studios στο Orebro της Σουηδίας από τον Tony Lindgren. Αποτελείται από 10 κομμάτια, σε στίχους της Fiona Creaby, Vlasis K., Paul Culley και του Gus Dibelas.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν ιδιαίτερα φιλική και ζεστή, ενώ το γεγονός πως μαζεύτηκε κόσμος από διάφορα ηλεκτρονικά περιοδικά, πυροδότησε την έναρξη δημιουργικής συζήτησης πάνω στο άλμπουμ, αλλά και σε γενικότερα μουσικά πλαίσια. Ο κόσμος που ήρθε δεν είχε ίχνος στερεοτυπικών μουσικών επιλογών, κάτι που δημιούργησε το έναυσμα για πληθώρα ανταλλαγής μουσικών απόψεων, πάνω σε διάφορα μουσικά είδη. Μισή ώρα μετά τις 6 το απόγευμα, ήλθε η στιγμή για την αναμενόμενη προακρόαση.

Το εισαγωγικό instrumental κομμάτι του δίσκου “Ιn Adentu Deorum”, μας έβαλε όλους σιγά σιγά στο κλίμα των επερχόμενων άκρως μελωδικών δημιουργιών της μπάντας. Έτσι, συνεχίσαμε με το “Enigma”, με τα πλούσια πλήκτρα και τη μελωδία να σου φέρνει στο μυαλό δουλειές των αγαπημένων Trees of Eternity και Tristania. Εντύπωση έκανε και ο συνδυασμός black metal στοιχείων στα κουπλέ, κάτι που δείχνει τη μουσική ποικιλία της συγκεκριμένης δουλειάς.

Ακολούθησε το νέο βίντεο του τραγουδιού “Reborn”, δουλειά που υπογράφει ο Patric Ullaeus ως υπεύθυνος και για δουλειές των Within Temptation, Europe, Arch Enemy, Amaranthe, Dimmu Borgir κ.α. στα Revolver Studios, και ύστερα η μπαλάντα “Forsaken”. Ένα κομμάτι πολύ ξεχωριστό, οι στίχοι του οποίου μιλούσαν για την κίβδηλη ανθρώπινη φύση που διασπά τον έρωτα, την ελπίδα και τα διαποτίζει με σκληρότητα και ψέμα.

Στη συνέχεια απλώθηκαν οι νότες από τα “Εmbers”, “Hidden in Silence” και “Released”. Kομμάτια στα οποία, όπως και σε όλον το δίσκο, το συμφωνικό metal συναντά τα avant-garde, gothic και black metal στοιχεία. Το παιχνίδι των “βρώμικων” φωνητικών του Vlasis K. με τα καθαρά φωνητικά της Fiona Creaby, έδινε στα κομμάτια λυρισμό και μας έκανε όλους μας να ακολουθούμε τα “μουσικά μονοπάτια” της μπάντας ενθουσιασμένοι.
Ακολούθησαν τα “Forever Winter” με έντονα avant-garde goth στοιχεία, το “Horizon”, μία μπαλάντα με ορχηστρικά, αναγεννησιακά στοιχεία και το “The storm inside”, που συνδύασε άρτια την black metal αισθητική στην εισαγωγή, με το ύφος της μπαλάντας.

Απ’ ότι πληροφορηθήκαμε, η διαδικασία της σύνθεσης των κομματιών ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 και ολοκληρώθηκε ένα χρόνο μετά, προτού μπουν στο στούντιο. Κομμάτια που εκφράζουν το εύρος των ανθρώπινων ανησυχιών, των συναισθημάτων, ακόμα και του δέους του ανθρώπου μπροστά στη φύση. Εξ’ ου κι η ονομασία του δίσκου της μπάντας. Ένα πανανθρώπινο αίνιγμα.

Εντύπωση σε όσους από εμάς βρεθήκαμε εκεί, έκανε το γεγονός πως η χρήση ορχηστρικών στοιχείων δεν κουράζει τον ακροατή, δεν δημιουργεί ένα πομπώδες ύφος, αλλά μία πιο pop αισθητική, είναι που χαρακτηρίζει τα κομμάτια στο σύνολο τους.

Εύχομαι από καρδιάς να είναι καλοτάξιδο το “Enigma”, το οποίο εξακολουθεί ακόμη να ηχεί στα αυτιά όσων παρευρεθήκαμε εκείνη τη βραδιά…προσπαθώντας να λύσουμε το γρίφο!

Line Up:
Fiona Creaby-Vocals
Vlasis K.-Vocals
Gus Dibelas-Keyboards
MariosK.-Drums
Paul Culley-Bass
Giacomo Paradiso-Guitar

732

Avatar photo
About Ειρήνη Νόση 15 Articles
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε. Πρωτάκουσε heavy metal και έκανε τα πρώτα της head banging, ήδη από το δημοτικό, χάρη στα μεγαλύτερα αδέλφια της. Αργότερα, στο πανεπιστήμιο, όπως όλοι αναζητούμε τρόπους έκφρασης, ασχολήθηκε με τη jazz και τη rhythm’n’blues… αλλά το μικρόβιο της metal σκηνής ήταν αυτό που τελικά την κέρδισε.