FAITH & THE MUSE: “Elyria”

REISSUE

Είδος: Darkwave/Gothic Rock
Δισκογραφική: The Circle Music
Ημερομηνία Επανακυκλοφορίας: 18 Φεβρουαρίου 2022

Πραγματικά νιώθω ότι είναι πολλά τα χρόνια (ακριβώς πριν 27 για την ακρίβεια), από τότε που κυκλοφόρησε αυτό το αριστούργημα από τους Faith & The Muse, με τον τίτλο “Elyria” (1994). Ένα άλμπουμ που σημάδεψε ανεξίτηλα μια ολόκληρη εποχή. Ίσως να αναφερόμαστε σε ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα του χώρου, που με το ντεμπούτο τους έφεραν αναθεωρητικές και ρηξικέλευθες απόψεις για το πως θα ηχούσε το gothic στα επόμενα χρόνια.

Ήχοι και ρυθμοί απόκοσμοι, ένα γαϊτανάκι ονείρων και συναισθημάτων, μια οπτασία μέσα στην ομίχλη. Με αυτόν τρόπο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τις μοναδικές στιγμές που μας έχει χαρίσει το “Elyria”.

Η Monica Richards και ο William Fait, σε φοβερά κέφια σφραγίζουν ανεξίτηλα αυτή την συμφωνία, χαράζοντας νέα όρια στην εναλλακτική, «σκοτεινή» σκηνή. Ένα κράμα απαλλαγμένο από ταμπέλες και σύνορα, ένας ακουστικός παλμός συνδυασμένος με traditional/tribal folk μελωδίες και «σκοτεινές» rock κιθάρες. Μεστωμένο με απλότητα και πλούσια progressive αισθητική, ενώ οι avant garde στιγμές που μας χαρίζονται, είναι πάντα πλαισιωμένες από μια ονειρική, ορχηστρική παραγωγή.

Οπότε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο και είναι εκείνο που έχει τοποθετήσει τους Faith & The Muse στο πάνθεον των μεγάλων συγκροτημάτων του χώρου. Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει και στα φωνητικά της Monica Richards, που σαν άλλη μάγισσα κατορθώνει να καθηλώσει και να «στοιχειώσει» την κάθε στιγμή του άλμπουμ.

Τα δεκατέσσερα κομμάτια του “Elyria”, είναι όλα διαμάντια που θα λάμπουν παντοτινά και ανεξίτηλα μέσα στις καρδιές μας, μικρές ιστορίες πλασμένες με πόνο και αγάπη, έτοιμες να σε καθοδηγήσουν σε νέα μονοπάτια ακουστικής απόλαυσης. Δεν τίθεται θέμα για το αν ο δίσκος είναι «άξιος», είναι ένα από τα πιο άρτια άλμπουμ της σύγχρονης, «σκοτεινής» σκηνής, με τραγούδια ένα προς ένα διαλεγμένα, χωρίς να υπάρχει ούτε υπόνοια για ανούσια fillers…

Νομίζω πλέον ότι είναι κατανοητό σε τι αναφερόμαστε. Μετά από τόσα χρόνια το “Elyria”, επανεκδίδεται για πρώτη φορά, με τις ευλογίες των Faith & The Muse, σε βινύλιο (προσέλθετε άπαντες), από την The Circle Music, σε πλήρη remastered έκδοση με τρία live bonus κομμάτια (“Sparks”, “All Lovers/Arianrhord”, “The Trauma Coil”), από την ζωντανή εμφάνισή τους το 2007 στο Convergence XIII, του Πόρτλαντ, στο Ορέγκον. Μάλιστα θα είναι σε limited double gold gatefold LP (250 τεμάχια) και limited double deep purple gatefold LP (250 τεμάχια), οπότε όποιος προλάβει πρώτος.

Συνοψίζοντας και γνωρίζοντας την επιδραστικότητα τόσο των Faith & The Muse, όσο και του μικρού αριστουργήματος που φέρει το όνομα “Elyria”, δεν θα πω τίποτα παραπάνω από το «σπεύσατε ταχέως», είτε είστε οπαδός του συγκροτήματος ή απλώς λάτρης της ασυμβίβαστης gothic rock μουσικής. Αφιερωμένο εξαιρετικά το παρακάτω link, σε όλα τα «σκοτεινά» πλάσματα της νύχτας (και όχι μόνο)…

Tracklist:
Elyria
Sparks
All Lovers Lost
Interlude Annabell
Vervain
The Unquiet Grave
Iago’ s Demise
Interlude Maleficio
When to Her Lute Corinna Sings
Caesura
The Trauma Coil
Mercyground
Heal
Epilogue Twilight

Βonus Tracks
Sparks (from Convergence XIII, 2007)
All Lovers/Arianrhord (from Convergence XIII, 2007)
The Trauma Coil (from Convergence XIII, 2007)

Line-up
Monica Richards – All instruments and voices
William Faith – All instruments and voices

Featured Performers (Live at Convergence XIII, Portland, 2007) :
Paul Mercer: violin & percussion
Douglas Hirai: guitar & percussion
Cynthia Coulter: bass & percussion
Jeremy George: drums & percussion
Special Guest – Curse: Doumbek

Bandcamp: https://faithandthemuse.bandcamp.com/album/elyria
Discogs: https://www.discogs.com/es/release/11759690-Faith-And-The-Muse-Elyria
Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100050524598014

600

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».