EXMORTUS: “Necrophony”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Progressive Death Metal
Δισκογραφική: Nuclear Blast
Ημ. Κυκλοφορίας: 25 Αυγούστου 2023

Με κυκλοφορίες οι οποίες την προηγούμενη δεκαετία άγγιζαν το άριστο στο χώρο του υπερτεχνικού death metal, οι Καλιφορνέζοι Exmortus επανέρχονται με το νέο τους album και με φιλοδοξία να παγιώσουν το ιδιαίτερο ύφος τους. Με μερικές διαφορές σε σχέση με τον προ πενταετίας προκάτοχό του “The Sound of Steel” μεν αλλά σταθερά στο δικό τους, υψηλής αυθεντικότητας death metal.

Με δεδομένο ότι μια από τις σταθερές σε αυτό το είδος είναι οι Death του μεγάλου Chuck Schuldiner, οι Exmortus στο “Necrophony” δείχνουν να υιοθετούν κάποια στοιχεία κυρίως ως προς το “πνεύμα” των συνθέσεων και την συχνά-πυκνά προσέγγιση με το πατροπαράδοτο heavy metal. Από εκεί και πέρα ο ακροατής θα έρθει αντιμέτωπος με έναν riffολογικό χείμαρρο από δυο φοβερά καταρτισμένους κιθαρίστες (Jadran “Conan” Gonzalez και Chase Becker ο οποίος διαπρέπει και στους Warbringer) και εξοντωτικούς άρρητους ρυθμούς από τον Adrian Aguilar και με μεγάλο ατού τις πριμαριστές μπασογραμμές του Phillip Nuñez.

Στα αυτιά μου οι Exmortus ακούγονται σαν μια πιο πολύπλοκη αναγωγή των επίσης Αμερικανών Arsis (όπως για παράδειγμα στο φοβερό “Children of the Night” αλλά και στο ομώνυμο track “Necrophony”) η οποία παραδόξως ακούγεται πιο άμεση και εύληπτη (στα πλαίσια του tech metal, μην φανταστείς κάτι απολύτως “ορθόδοξο”). Thrash σφήνες εδώ κι εκεί (όπως π.χ. στα ξυραφιασμένα “Oathbreaker” και “Beyond the Grave”), πανσπερμία κλασσικίζοντων licks και αρκετά καλό growling, απομακρυσμένο από τον βόρβορο που παρουσιάζεται σε ανάλογα σχήματα από τον Gonzalez.

Αυτό που διαφοροποιεί τους Exmortus είναι η πανταχού παρούσα heavy metal αισθητική και η παραγωγή η οποία απέχει από την πλαστικούρα και μεταφέρει κάποια 80’s ηχοτόπια στο σήμερα. Γενικώς υπάρχουν πολλά καλά κομμάτια που θα συγκινήσουν εξίσου τον death metaller όσο και τον progressive οπαδό. Megadeth πρακτικές στο πολύ καλό “Darkest of Knights”, εξαιρετικό το instrumental “Storm of Strings”, τα κάργα heavy “Prophecy” και “Mind Of Metal” με riffing που φέρνει στο νου μπάντες όπως οι Metal Church και εξαιρετική η διασκευή στο “Moonchild” των Iron Maiden στο οποίο αποδεικνύει ο Gonzalez ότι ερμηνεύει πολύ καλά και με καθαρά φωνητικά.

Γενικώς το “Necrophony” είναι εξιοπρεπέστατος δίσκος και αποτελεί άλλο ένα καλό βήμα στη δισκογραφία των Exmortus που είναι ικανό να φέρει περισσότερη αναγνωρισιμότητα για την πολύ καλή αυτή μπάντα. Απαιτητικό αλλά όχι “απάνθρωπα” δύσκολο άκουσμα με πολύ ενδιαφέρον που θα συγκινήσει όλους τους λάτρεις της δυσκολίας και της τεχνικότητας.

Facebook: https://www.facebook.com/exmortusofficial
Official website: https://exmortusmusic.com/

660
Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1195 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.