EXARSIS: “Sentenced To Life”

ALBUM

Είδος: Speed/Thrash Metal
Εταιρεία: MDD Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Νοεμβρίου 2020

(Η άποψη του Δημήτρη Μαρσέλου)
Μέσα στην περασμένη δεκαετία υπήρξε μια απρόσμενη κίνηση στα thrash metal υπόγεια της χώρας και έτσι, ξεπήδησαν πολλά συγκροτήματα που τίμησαν δεόντως, την παραδοσιακή μορφή του είδους, από άκρη σε άκρη.

Ένα από αυτά τα συγκροτήματα, με έτος ίδρυσης το 2009, ντεμπούταρε με το “Under Destruction” και με μόνο σταθερό μέλος τον μπασίστα Χρήστο Πούλο, φτάνει στο πέμπτο ολοκληρωμένο πόνημα “Sentenced To Life”.
Κόσμος ήρθε και κόσμος έφυγε, αλλά τώρα ο συνιδρυτής των Exarsis, κιθαρίστας Χρήστος Τσίτσης (με θητεία στους γνωστότερους Suicidal Angels) επανήλθε και μαζί του για πρώτη φορά ηχογραφεί και ο drummer Πάνος Μελέτης, ο οποίος δίνει ένα μεγάλο plus στον δίσκο.

Για εκείνους που τώρα ξεκινούν το ταξίδι τους στην καριέρα των Exarsis, να διευκρινίσω πως ο ήχος τους είναι κάτι μεταξύ της speed έκδοσης του thrash metal, στην οποία μεγαλούργησαν οι Agent Steel και της πιο στα-μούτρα-σας έκδοσης των Toxik. Τα φωνητικά του Νίκου Τραγάκη είναι πολύ κοντά σε εκείνα του John Cyriis (Agent Steel) και ίσως, λίγο περισσότερο Judas Priest-ικά. Οι κιθάρες παίζουν συνεχώς με τις μελωδίες και τα όμορφα riffs τους δεν καταστρέφονται από την άκρατη ταχύτητα του κιθαρίστα των Exarsis.

Θα επιμείνω όμως, πως αν και το στιλ αυτό των φωνητικών είναι εξαιρετικά απωθητικό για τα δικά μου αυτιά, τα εξαιρετικά τύμπανα με έκαναν να απολαύσω το “Sentenced to Life” περισσότερο από κάθε άλλη κυκλοφορία του σχήματος. Υποθέτω πάλι όμως, πως αν και πηγμένα στις κορώνες, τα φωνητικά του Νίκου, θα είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα για τους πιο heavy metal/power metal θιασώτες του ήχου, που χρειάζονται και έναν τύπο thrash metal, αποκομμένο από το στερεοτυπικό δίδυμο των Bay Area/Teutonic σχολών.

H παραγωγή είναι αρκετά καλή και δεν ενόχλησε κάπου το αυτί μου (δεν είμαι και κανένας ψυχαναγκαστικός), ενώ παράλληλα μεταδίδει σωστά το συναίσθημα και την καύλα που έχουν οι μουσικοί που αποτελούν τους Exarsis.

Είμαστε όλοι ένοχοι και καταδικασμένοι στη ζωή! Τουλάχιστον, να το κάνουμε με στιλ!

Υ.Γ. Η εμφάνιση του Πύρρου Λάφια (Chronosphere) και του Λευτέρη Χατζηανδρέου (Bio-Cancer) στο “…Against My Fears” δημιούργησε το προσωπικά αγαπημένο τραγούδι του δίσκου.

Facebook: https://www.facebook.com/exarsis

(Η άποψη του Αντώνη Ξενάκη)
Αθήνα, εν έτει 2020 και με μια πανδημία η οποία βρίσκεται σε ΕΞΑΡΣΗ(Σ), όλα είναι πιο στάσιμα ακόμα και από βάλτο, ελάχιστα πράγματα κινούνται και αυτά με το ζόρι. Όμως, λίγο πριν το τέλος του έτους αυτού, η αθηνέζικη πεντάδα που ακούει στο όνομα Exarsis μας δείχνει τα δόντια της για μια ακόμα φορά, κυκλοφορώντας την πέμπτη επίσημη δισκογραφική της δουλειά.

“Sentenced To Life” ο τίτλος, εννέα κομμάτια συν το intro του δίσκου που σκοτώνουν και μας δίνουν να καταλάβουμε πως όταν όλα πάγωσαν με τον Covid-19, το αίμα των Exarsis έβραζε. Η ιστορία γνωστή για την μπάντα, καθώς συνεχίζουν την παράδοση που θέλει το τελευταίο κομμάτι του δίσκου να είναι ο τίτλος της προηγούμενης κυκλοφορίας.

Στο συνθετικό κομμάτι τώρα, οι Exarsis κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα. ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ THRASH METAL. Αστείρευτη πηγή έμπνευσης, χωρίς αντιγραφές και μιμήσεις, έχουν δημιουργήσει πλέον τον δικό τους ήχο και την δική τους ταυτότητα. Ακραίες ταχύτητες, στακάτος ήχος, riffs που ξυρίζουν και μάλιστα σε αυτή τη δουλειά, η σύνθεση είναι πιο μελωδική από τις προηγούμενες και στο μικρόφωνο κυριαρχεί η πλέον αγαπημένη τσιρίδα του Νίκου Τραγάκη.

Ακλόνητος στη θέση του μπάσου ο Χρήστος και σταθερός ο Κωστής στην κιθάρα, αλλά έχουμε και τις εκπλήξεις. Νέο αίμα για την μπάντα είναι ο Πάνος στα τύμπανα, αλλά το κερασάκι μπήκε στην τούρτα με την επιστροφή του Χρήστου Τσίτση ξανά στην lead guitar του συγκροτήματος. Τέλος, έχουμε και δύο φιλικές συμμετοχές. Ο Πύρος Λάφιας των Chronosphere και ο Λευτέρης Χατζηανδρέου των Bio-Cancer είναι αυτοί βάζουν το λιθαράκι τους για να διώξουν με τον καλυτερο τρόπο το 2020 παρέα με τους Exarsis.
Δίσκος δυνατός, όχι μόνο για μύστες, αλλά για όλους όσους αγαπάνε το head banging και ειδικά στο mosh pit.

1315

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2150 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.