EVILE: “Hell Unleashed”

ALBUM

Είδος: Thrash metal
Δισκογραφική: Napalm
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30 Απριλίου 2021

Πάνε κιόλας 8 (!!!) ολόκληρα χρόνια από το τελευταίο άλμπουμ των Evile “Skull” (2013) και σχεδόν ξεχάστηκε ο «θόρυβος» που είχαν δημιουργήσει οι Βρετανοί γύρω από το όνομά τους. Ένας «θόρυβος» που δε γεννήθηκε άδικα, καθώς με τις μέχρι τότε κυκλοφορίες τους είχαν καταφέρει να αναδειχθούν ανάμεσα στους ηγέτες του νέου κύματος του thrash metal. Μετά λοιπόν από αυτή την μακρά σιωπή, οι “τόσο Evil και τόσο Vile” Βρετανοί, επιστρέφουν με το 5ο τους άλμπουμ “Hell Unleashed”.

«Βαρύγδουπη δήλωση» θα πει κάποιος. Κι όμως οι Evile καταφέρνουν να «απελευθερώσουν την κόλαση» μέσα από ένα 40λεπτο «μουσικό όργιο» από riffs, solos, ταχύτητα και οργή. Η βασικότερη αλλαγή είναι η αποχώρηση του ιδρυτικού μέλους Matt Drake (guitar/vocals) και η αντικατάστασή του από τον αδερφό του Ol Drake, ο οποίος μετά από ένα διάστημα απουσίας (2013-18), ανέλαβε πλέον εκτός από τις κιθάρες και τα φωνητικά. Η έτερη σημαντική διαφοροποίηση είναι πως έχει μειωθεί αισθητά η μελωδικότητα και έχει αυξηθεί η «αγνή επιθετικότητα». Για να μην παρεξηγηθώ, έχουν αφήσει κάπως στην άκρη τον (προς Metallica) μελωδικό ήχο και έχουν «καβαλήσει» την «αμαξοστοιχία» των Slayer και το χαρακτηριστικό “0-0-0-0” riffing.

Στο διά ταύτα. Καλημέρα και «μπουνιές στη μουτσούνα» με το καταιγιστικό “Paralyzed” και τον ορυμαγδό του “Gore”. Riff «σιδηρόδρομος», τρέμολα, σόλο, κοπάνημα, όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα. Η Slayer-ική εισαγωγή και το μετέπειτα «ξέσπασμα» στο “Incarcerated” αποτελεί προσκύνημα στον εκλιπών Jeff Hanneman, ενώ το «Caterpillar σε κατηφόρα» που ακούει στο όνομα “War of Attrition” αποτελεί μια από τις εξέχουσες κορυφές του άλμπουμ. Μπορεί τα φωνητικά του Ol να «ξενίζουν» αρκετούς (μεταξύ αυτών και ο γράφων) και να ακούγονται κάπως μονότονα (σε σχέση με του Matt), αλλά είμαι σίγουρος πως με τις επαναλαμβανόμενες ακροάσεις συνηθίζονται και γίνεται αντιληπτό πως, τείνοντας περισσότερο προς τη «σχολή» Cavalera, ταιριάζουν καλύτερα με την «επιθετική φύση» του άλμπουμ.

Μια φύση που συμπληρώνεται επίσης και από τα πολύ καλά και ουσιώδη solos που βρίσκονται σε κάθε κομμάτι. Άξια αναφοράς είναι τόσο το εξαιρετικό “The Thing (1982)” βασισμένο στην ομώνυμη αριστουργηματική ταινία του John Carpenter, όσο και το “Control From Above” με τις συνεχείς αλλαγές οι οποίες μου αφήνουν μια γλυκιά αίσθηση Sepultur-ίλας στα αυτιά. Το δε ομώνυμο κομμάτι το οποίο κλείνει το άλμπουμ, ίσως και να είναι μια υπόσχεση πως η κόλαση επιτέλους απελευθερώθηκε και ίσως δεν κάνουμε άλλα 8 χρόνια για να δούμε ξανά στα “έγκατά” της.

Θα προλάβω την ερώτησή σου και θα απαντήσω πως ναι, η επιστροφή των Evile είναι από αυτές που άξιζαν την αναμονή, πως ναι, είναι από τις top thrash κυκλοφορίες της χρονιάς αν και είμαστε ακόμα σχεδόν στη μέση της, και τελικά ναι, δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο πως «παίζεται το παιχνίδι». Γρήγορο, επιθετικό, ολοκληρωμένο.

Official Website: www.evilecult.com
Facebook: www.facebook.com/evileuk
Instagram: www.instagram.com/evileofficial
Twitter: www.twitter.com/Evile

1092

Avatar photo
About Νίκος Κορέτσης 83 Articles
Ο Νίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χαλκίδα το σωτήριο έτος 1980. Η πόλη των “τρελών νερών” επηρέασε κατά κάποιον τρόπο το χαρακτήρα του αλλά και τις μουσικές του προτιμήσεις, με τις οποίες ήρθε σε επαφή, στην “τρυφερή” ηλικία των 7 ετών, με τα τρία πρώτα άλμπουμ των Metallica. Από το 1990 όμως και μετά άρχισε να γίνεται πιο ενεργός ακροατής, έχοντας ακούσματα σταδιακά από όλο σχεδόν το φάσμα του σκληρού ήχου θεωρώντας εαυτόν “συλλέκτη ακουστικών εμπειριών”. Επειδή όμως η open minded αισθητική έχει και ένα όριο, ο Νίκος δεν ακούει τα πάντα (όπως ακούς να λένε πολλοί) αλλά heavy metal μόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ιδιώματα που βρίσκονται κάτω από την “ταμπέλα” του Thrash και Death “πολυχώρου”.