EPIC DOWN: “Days of Oblivion”

ALBUM

Είδος: Sludge Doom Metal
Εταιρεία: Argonauta Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Σεπτεμβρίου 2024

Οι Epic Down είναι ένα doom/sludge metal ντουέτο από τη Λειψία της Γερμανίας, οι οποίοι σχηματίστηκαν το 2021 μέσα στον εγκλεισμό της πανδημίας. Η μπάντα αποτελείται από τον Mitzschi, ο οποίος έχει αναλάβει τις κιθάρες και το μπάσο, και τον Fabian, ο οποίος παίζει τύμπανα αλλά κάνει και φωνητικά. Η μουσική τους δεν ξεφεύγει στιγμή από το είδος που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν. Με βαριά αργά riff και υποτονικά φωνητικά, προσπαθούν να εκφράσουν τον βαθιά ριζωμένο τρόμο που έχουν για τον υπερκαταναλωτισμό που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο οποίος το μόνο που έχει να κληρονομήσει στις επόμενες γενιές είναι καταστροφή και ασθένειες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου οι Epic Down κυκλοφόρησαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο: “Days of Oblivion” μέσω της Argonauta Records η οποία είναι και η μοναδική δισκογραφική που δεν ακολουθεί κάποια νόρμα στις κυκλοφορίες που αποφασίζει να στηρίξει. Στο roaster της Argonauta κάποιος μπορεί να βρει κυριολεκτικά τα πάντα. Στην περίπτωση του “Days of Oblivion” βλέπουμε μια προσπάθεια να μπει σε πιο εσωστρεφείς ήχους,

Το sludge doom φαινομενικά είναι ένα απλό μουσικό είδος. Τα riff είναι πολύ αργά και τα φωνητικά αν δεν είναι brutal, τότε εκθειάζουν τον αριθμό 420 με την υποτονικότητά τους και το attitude: “Δεν μου καίγεται καρφί. Το μόνο που θέλω είναι να ακούω φυσαλίδες να σκάνε”. Κάπου εκεί κινείται και το ύφος των Epic Down, με τέρμα χαμηλοκουρδισμένες κιθάρες καλυμμένες με λάσπη και καμία διάθεση για πειραματισμούς και ηχητικά άλματα.

Όμως χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω όσους θέλουν να μπουν στον συγκεκριμένο ήχο, δεν χρησιμοποίησα τυχαία τη λέξη: “φαινομενικά”. Αν δούμε το “Days of Oblivion” κάτω από το πρίσμα ότι είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια των Epic Down, τότε το άγουρο του ήχου και το concept μόνο στα χαρτιά κάπως δικαιολογείται. Αν όμως δούμε αντικειμενικά το album, μου έλειψε η ρετρό ατμόσφαιρα και τα riff που δεν μπορείς να αντισταθείς τη δημιουργία σκατόφατσας.

Όσο και να προσπάθησα να δικαιολογήσω το πρώτο βήμα των Epic Down, οι συνθέσεις τους είναι πολύ μεγάλες και επαναλαμβανόμενες σε σημείο που ένιωθα ότι δεν θα τελειώσει ποτέ το album. Τα φωνητικά έχουν χαρακτήρα, κάτι που εκτιμώ αρκετά σε όλα τα είδη, αλλά δεν αλλάζουν ύφος και τόνο σε κανένα σημείο σαν να έχουν διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Οι Epic Down δείχνουν ότι έχουν ακούσματα από τον χώρο και θέλουν να αφιερωθούν σε αυτόν αλλά η λάσπη δεν είναι εύκολη.

Facebook: https://www.facebook.com/epicd0wn
Bandcamp: https://epicdown.bandcamp.com/

44
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 177 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*