ENVY: “The Fallen Crimson”

ALBUM

Είδος: Post hardcore
Δισκογραφική: SONZAI Records, Temporary Residence Ltd., Pelagic Records
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5/2/2020

Πολλές φορές, συμβαίνει οι λέξεις να παραπλανούν, είτε από τη βούληση, είτε από την αφέλεια του ανθρώπου που τις επιλέγει. Αυτή η απρόσμενη ειρωνεία έχει δομηθεί πάνω στη σωματική φύση της επικοινωνίας, η οποία, αναμφίβολα αποτελεί το σημαντικότερο μέρος της αλληλεπίδρασης. Ο τόνος της φωνής (οι φωνητικές χορδές στο σώμα ανήκουν), ας πούμε, μαρτυρά πολλά περισσότερα για το περιεχόμενο των λόγων, δείχνοντας την αξία της εκάστοτε σημειολογίας των φθόγγων. Όταν λοιπόν, ακούς ένα άλμπουμ σε μία γλώσσα με την οποία δεν έχεις καμία σχέση, αυτά τα σημεία είναι και πιο καίριας σημασίας. Και το νέο άλμπουμ των Envy, είναι μία ωδή στην άνευ συνθηκολόγησης αμφοτερόπλευρη έκθεση.

Το ερωτικό στοιχείο κυριαρχεί στην επικοινωνία των ανθρώπων και δρα ως διεπαφή δύο πνευμάτων (και σωμάτων, όπως είπαμε). Ακόμη και με το διαλεκτικό στοιχείο να μη δρα υπέρ στην ακρόαση του “The Fallen Crimson” (για όσους δεν είναι, συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα, γνώστες της Ιαπωνικής), το συναίσθημα είναι αλάνθαστο. Ήδη με την είσοδο του “Statement of freedom”, παρά την δεσπόζουσα παραμόρφωση, όσα έπονται έχουν ξεκάθαρη πρόθεση να σαγηνεύσουν τον ακροατή και να τον συμπαρασύρουν στην κατακλυσμιαία ροή τους – στην αγκαλιά ενός κεραυνού εν αιθρία.

Αξιοσημείωτο είναι πως αυτή η αίσθηση του καλλιτεχνικού φλερτ, επιτυγχάνεται υπηρετώντας ένα μάλλον αντιδιαμετρικό από αυτό ύφος (το οποίο όμως είναι πολύ αγαπημένο μου, αν δεν ήταν προφανές από τις εκτενείς αναλογίες μου), χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται ουσία εκατέρωθεν. Ωθώντας τη μελωδικότητα στα πιο εκτατικά της όρια, το σεξτέτο από τη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου περιφέρεται με περίσσεια χάρη και σεβασμό ανάμεσα σε ενστικτώδη, αδρά ξεσπάσματα και τολμηρές, αλλά καλοζυγισμένες μελωδικές θωπείες. Οι ισορροπίες τηρούνται ευλαβικά στα περίπου πενηνταπέντε (55’) λεπτά που διαρκεί το άλμπουμ, ακολουθώντας τις μεταπτώσεις και τις εξάρσεις σε ένα εξαιρετικό μωσαϊκό έντασης.

Η κυκλοφορία αυτή των Envy φέρει και προσωπικό βάρος για τους καλλιτέχνες, καθώς τους βρίσκει σε μία, εν τέλει, δυνατή έξοδο από μία εποχή κλυδωνισμών, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποβεί μοιραίοι για το τέλος του συγκροτήματος. Η φόρτιση είναι έκδηλη, και από τις πιο αυθεντικές στις οποίες μπορεί να εκτεθεί κάποιος, αφού το “The Fallen Crimson” αποτελεί μία ολιστική οντότητα. Ξεκινάει από το εξώφυλλο και τη “σκοτεινή” υπόσχεση της αναγέννησης, φτάνοντας στους ίδιους τους τίτλους και τις ερμηνείες των 11 κομματιών του. Μοιάζει με ένα οδοιπορικό, μία ευχαριστία στα σχεδόν τριάντα χρόνια που έχουν επιβιώσει, και μία γιορτή για όσους τους ακολούθησαν μέχρι αυτό το σημείο.

Κατά αυτήν την έννοια, αποτελεί ένα συγκεντρωτικό έργο, καθώς και ένα εξαίρετο σημείο εισόδου για τους αμύητους στις δημιουργίες του συγκροτήματος αλλά και γενικά του ίδιου του hardcore. Τα σκαμπανεβάσματά του, είναι δομημένα έτσι ώστε να θυμίζουν την πορεία του ανθρώπου, η οποία δεν είναι ποτέ ξένη των δυσκολιών και της δοκιμασίας που οδηγεί στη λύση τους, δρώντας ως ουσιαστικό μάθημα.

Ο ήχος που προκύπτει είναι από τους πιο θερμούς των τελευταίων δέκα ετών, δίχως να αναλώνεται σε άσκοπα “τερτίπια”. Ο “όγκος” στις κιθάρες είναι ασύλληπτος, με τους Nobukata, yOshi και Yoshimitsu να μπλέκονται ο ένας στο πεδίο του άλλου, δημιουργώντας μία “στατική ροή”, η οποία μοιάζει με στοπ-καρέ, ενώ είναι ένα ασταμάτητο παιχνίδισμα μεταξύ των τριών. Manabu και Hiroki στέκονται ως οι δύο πυλώνες, με το kick drum να βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το μπάσο, στερεοποιώντας τη δομή, και τα υπόλοιπα κύμβαλα και τύμπανα να δίνουν πραγματικά την αίσθηση του χρόνου, ο οποίος ίπταται και χάνεται, όπως οι στιγμές στη ζωή. Χωρίς όμως πόνο και μιζέρια, αναπολώντας τις όμορφες στιγμές και εκτιμώντας τα μαθήματα από τις δυσκολίες που ανέκυψαν στην πορεία, κάτι που η φωνή του Tetsuya συμπληρώνει ιδανικά, σχίζοντας τον πνιγηρό αέρα με τις κραυγές του και δίνοντας πολύτιμες ανάσες με τις απαγγελίες του, με τη συνοδεία γυναικείων φωνητικών που πασπαλίζουν χορωδιακά το αποτέλεσμα.

Το “The Fallen Crimson” ξεκινάει δηλώνοντας περήφανα πως ανήκει στους έκπτωτους. Εκείνους όμως οι οποίοι χάραξαν το δικό τους δρόμο της εξιλέωσης και της επανόδου, χωρίς να αποκληρώνουν το παρελθόν τους. Σε μία εξόχως δυναμική σύνθεση, ατενίζει το συνεχές του οποίου είναι μέρος και στέκεται με σιγουριά, σαν ένα ακόμη σημείο ελέγχου και αποταμίευσης ουσίας γιγάντων, πάνω στους ώμους των οποίων θα πατήσουν οι επόμενοι για να φτάσουν λίγο πιο κοντά στο άπειρο, αειθαλείς ανάμεσα στα άστρα.

Official site: http://envybandofficial.com/
Facebook: https://www.facebook.com/envyOfficial.jpn/
Bandcamp: https://envy.bandcamp.com/album/the-fallen-crimson

596

Avatar photo
About Χαράλαμπος Σακάτης 40 Articles
Απεχθάνεται τις ταμπέλες, αλλά αν χρειαστεί θα σου προτείνει το πιο καυτό post shoegaze-avant garde-folk punk με ψήγματα new wave-kraut rock που έχεις ακούσει ποτέ. Αν αντέξεις να διαβάσεις ως εδώ, να ξέρεις επίσης ότι λατρεύει τις συνειρμικές περιπλανήσεις στα θεματικά πεδία των αγαπημένων του άλμπουμ.