Enforced, Violent Definition (25/06/24) Temple

Την Τρίτη 25/6 βρεθήκαμε στο Temple για να δούμε ένα από τα πιο ανερχόμενα ονόματα στον χώρο του crossover thrash, τους Enforced οι οποίοι στην Αθήνα είχαν παρέα τους Violent Definition από την Αθήνα.

Οι Violent Definition έχουν αρκετά χρόνια στον χώρο καθώς από το 2008 είναι ταγμένοι στο κλασσικό thrash ήχο, αλλά γενικά κάνουν τα πράγματα σύμφωνα με τον δικό τους χρόνο δηλαδή όποτε θέλουν. Χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής του σχήματος είπε κάποια στιγμή στο μικρόφωνο: “ Έχουμε να κάνουμε live 5 χρόνια και πριν 5 χρόνια κάναμε live εδώ κάνοντας support στους Midnight, οπότε για τα επόμενα 5 χρόνια θα λέμε ότι κάναμε support στους Enforced”.

Ένα σεβαστό κομμάτι του κοινού περίμενε να δει τους Violent Definition live και είδα και κάποιους να φοράνε και μπλουζάκια του σχήματος. Η μπάντα παίζει καθαρό και ωμό thrash metal και ενώ έχουν μεγάλη άνεση να αυτοσαρκάζονται, το μουσικό κομμάτι το παίρνουν πολύ σοβαρά γιατί ο όγκος και το riff είναι στην πρώτη γραμμή. Αναφέρομαι στο κομμάτι του αυτοσαρκασμού, καθώς κάποια στιγμή ο κιθαρίστας είχε πρόβλημα με το κούρδισμα της κιθάρας του και ο τραγουδιστής είπε την αμίμητη ατάκα: “Συμβαίνουν αυτά στο progressive”.

Με την ζέστη να έχει χτυπήσει κόκκινο και με τις τιμές να έχουν ξεφύγει σε άλλες διοργανώσεις, απολαμβάναμε την δροσιά του Temple και τη φτηνή μπύρα. Εδώ βέβαια θεωρώ ότι μπαίνει και ο πήχης που έχει η κάθε διοργανώτρια εταιρεία. Η Made of Stone μας έχει συνηθίσει σε διοργανώσεις ποιοτικότατες και επειδή συνηθίζουμε να βγάζουμε προς τα έξω μόνο ότι δεν μας αρέσει, καλό είναι να επικοινωνούμε τις μας αρέσει και οι συναυλίες της Made of Stone μας αρέσουν πολύ.

Η συνέχεια άνηκε στους Enforced. Όπως είχα γράψει και στο αφιέρωμα που είχαμε κάνει στην μπάντα, υπάρχουν κάποιες συναυλίες όπου δεν χωράνε ούτε κουβεντούλες μεταξύ του κοινού ούτε κινητά μόνιμα στον αέρα για να τραβάνε με video όλο το live. Μία από αυτές είναι live σαν και αυτό των Enforced.

Μιλάμε για μια ακραία προβαρισμένη μπάντα με ήχο που θα ζήλευαν πολλές μεγάλες μπάντες του χώρου και μια μπάντα που όχι μόνο δεν αφήνει περιθώρια να κάτσει το κοινό με το κινητό στο χέρι, αλλά ανεβάζει την αδρεναλίνη τόσο πολύ που μέχρι και πατερίτσες έφυγαν…ναι…πατερίτσες. Οπότε σε αυτό το σημείο θεωρώ σημαντικό να υπερθεματίσω την ηθική που έχει αυτή η σκηνή. Κάποια στιγμή, ένα άτομο από το κοινό που ήταν με μαγκούρα, αποφάσισε να μπει στο pit και οι υπόλοιποι τον πήραν μαζί τους και χόρευαν από άκρη σε άκρη μαζί με την μαγκούρα. Δεν υπήρξε ούτε κανιβαλισμός ούτε και λύπηση όμως. Υπήρξε το κλίμα: “Φίλε πάμε μαζί…”.

To crossover thrash των Enforced μπορεί να κάνει κι έναν βουδιστή μοναχό να κάνει headbanging και να αρχίζει να φωνάζει από την ένταση. Ο τραγουδιστής έλεγε το πιο brutal “Γεια μας” που έχω ακούσει ποτέ και αυτό που επίσης είπε και ισχύει απόλυτα είναι ότι όση ένταση δίνει το κοινό, τόση ένταση επιστρέφει η μπάντα. Το κοινό, αν και δεν είχε πολύ κόσμο, είχε παθιαστεί με την μπάντα και η μπάντα επέστρεφε αυτόν τον ενθουσιασμό στο έπακρο.

Οι Enforced είναι το “τώρα” που σέβεται το “πριν”. Είμαι σίγουρος ότι οι Enforced θα μεγαλουργήσουν και πολύ σύντομα θα τους βλέπουμε πλέον σε πολύ μεγάλα festival. Την Τρίτη ήμασταν τυχεροί γιατί τους απολαύσαμε σε ένα πιο παρεΐστικο κλίμα μια random καθημερινή του Ιουνίου. Οι Enforced μας θύμισαν γιατί επιλέγουμε να πηγαίνουμε σε συναυλίες ακόμα και αν είναι καθημερινή. Γιατί έτσι!

photos: Βαγγέλης Γιαννακόπουλος

206

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 156 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.