ENFORCED: May the Force be With You

TRIBUTE

Την Δευτέρα 24 και τη Τρίτη 25 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα αντίστοιχα (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), οι Enforced από τη Virginia των ΗΠΑ θα δώσουν ραντεβού με το ελληνικό κοινό που φαίνεται ότι δεν χάνει την ευκαιρία να τιμήσει τις ακραίες μορφές ήχου και ειδικά με το crossover metal, το ελληνικό κοινό έχει δείξει ότι ξέρει να περνάει πολύ καλά οπότε είμαι σίγουρος ότι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα live που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα.

Είναι πασιφανές ότι το background του συγκροτήματος είναι hardcore punk. Μέσα από αυτόν τον κύκλο οι Knox Colby στα φωνητικά, Ethan Gensurowsky στο μπάσο, Alex Bishop στα τύμπανα και Will Wagstaff και Zach Monahan στις κιθάρες, βρέθηκαν το 2016 κα αποφάσισαν να δημιουργήσουν τους Enforced, φέρνοντας ο καθένας τις δικές του επιρροές και σπρώχνοντας στα άκρα το hardcore που αγαπούσαν.

Η θεματολογία που επέλεξαν να κινηθούν είναι αυτή που χαρακτηρίζει τα συγκροτήματα του είδους και ειδικότερα αυτά που έχουν και την DIY ηθική. Μέσα από τους στίχους των Enforced απολαμβάνω να βρίσκω κριτική ενάντια στην θρησκεία, τους πολιτικούς, τον αγώνα για επιβίωση αλλά και την δύναμη που έχει ο άνθρωπος. Οι στίχοι του είναι απόλυτα επιθετικοί και δεν κρύβουν νοήματα, αλλά αρκετά συχνά έχουν μια πιο εσωτερική ματιά.

Η τοπική DIY σκηνής του υποστήριξε από τα πρώτα τους βήματα και συνεχίζει να τους στηρίζει, ωστόσο με τη κυκλοφορία του debut album τους: “At the Walls” το 2019, κατάφεραν να ξεφύγουν από τα στενά όρια του τοπικού τους κύκλου και η metal κοινότητα έστρεψε την ματιά της στον ήχο τους αλλά και στη στάση που έχουν σαν μπάντα. Έτσι στη συνέχεια δεν μου φάνηκε καθόλου περίεργο ότι η Century Media αποφάσισε να τους προτείνει ένα συμβόλαιο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσεγγίσουν πιο mainstream κανάλια, αλλά και να βρεθούν σε πολύ μεγαλύτερες σκηνές από ότι είχαν συνηθίσει.

Η συνέχεια βρήκε τους Enforced να αγκαλιάζουν το thrash και με το “Kill Grid” βρήκαν την ταυτότητά τους και τον χαρακτηριστικό ήχο που κάνει τα mosh pits όλο και πιο βίαια. Το thrashy attitude δεν είναι καθόλου αναχρονιστικό, αλλά είναι σύγχρονο και πολύ χαρακτηριστικό. Με το ίδιο τρόπο αποφάσισαν να εκφραστούν και στο τελευταίο τους album: “War Remains”. Προφανώς δεν έχουμε μπροστά μας έναν καινοτόμο ήχο και μια πρωτοπορία, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει και κάτι τέτοιο. Το “War Remains” είναι ένα 30λεπτο βίαιο riff-based crossover\thrash album και οι Enforce κατάφεραν να κυκλοφορήσουν το πιο επιθετικό τους album.

Υπάρχουν κάποιες μπάντες που θέλουμε να βλέπουμε live για να απολαύσουμε τον ήχο τους και να δούμε πως αποδίδουν live τα album τους. Οι Enforced δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Τα live τους είναι μια γιορτή βίας όπου κινητά και κουβέντες δεν έχουν χώρο, αφού αν σηκωθεί κινητό είναι σίγουρο ότι θα φύγει και αν προσπαθήσει κάποιος να πιάσει κουβέντα με τον διπλανό του τότε θα πρέπει να ματώσει τις χορδές του για να ακουστεί. Τα λέμε στο Temple.

537
Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 175 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.