ENDTIME: “Impending Doom”

ALBUM

Είδος: Doom metal
Εταιρεία: Heavy Psych Sounds Records
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Μαρτίου 2022

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ όταν ακούω στην ίδια πρόταση τις λέξεις “Σουηδία” και “doom metal” κάνω ευχάριστες σκέψεις. Πώς να το πω; Προετοιμάζομαι να εκτεθώ σε κάτι τουλάχιστον αξιοπρεπές. Σαν να διαλέγω από ράφι προϊόν πάνω στο οποίο αναγράφεται η ένδειξη ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Το doom της πεντάδας από την Ουψάλα, ωστόσο, μυρίζει ΗΠΑ κυρίως, όπως διαφαίνεται και από το όνομα Endtime, που παραπέμπει ευθέως στο ομώνυμο instrumental από το “Psalm 9” των Trouble. Υπάρχουν από το 2015 ως Saturniids, αλλά μετονομάστηκαν προτού κυκλοφορήσουν το ντεμπούτο τους “Impending Doom”. Πρόθεσή τους είναι να παίξουν βαρύ κι ασήκωτο doom, που τιμά κάμποσα εμβληματικά σχήματα του είδους, πλασάρουν horror αισθητική, ενώ κάπου κάπου λοξοκοιτάζουν και προς sludge μεριά.

Το “Impeding Doom” ολοκληρώνεται σε περίπου μισή ώρα και περιλαμβάνει πέντε τραγούδια με μέσο όρο διάρκειας τα πέντε λεπτά. Ξεκινά με το “Harbinger of Disease”, που είναι και το πιο δυνατό χαρτί όλου του album, για το οποίο γύρισαν και ένα video τίγκα στα κλισέ της horror/occult doom metal σκηνής (αν και ίσως να τους ξέφυγε λίγο προς γερμανικό εξπρεσιονισμό παρά σε giallo). Έρπον κιθαριστικό θέμα Trouble έμπνευσης, με τη συνοδεία sample καμπάνας, και spooky, ghoulish φωνητικά που έχουν μαθητεύσει στη σχολή Jus Oborn, αλλά κατέχουν και κάτι ψιλά από Lee Dorrian. Επιστρατεύονται και λίγα διακριτικά πλήκτρα χάριν b-movie horror ατμόσφαιρας.

Από εκεί και πέρα, όμως, το πράγμα παίρνει τον κατήφορο. Ανέμπνευστα riffs, βαρετά τύμπανα, τα φωνητικά κουράζουν, οι δομές δεν παρουσιάζουν κανένα ενδιαφέρον. Επαναλαμβάνω: μόνο το εναρκτήριο track σώζεται κάπως. Η ακαλαισθησία αυτής της δουλειάς είναι σχεδόν επιθετική προς την ακροάτρια και τον ακροατή, που μένουν να αναρωτιούνται “Τι της έχω κάνει, μωρέ, της μαλακισμένης;” Η μπάντα, μέσω του δελτίου Τύπου, ισχυρίζεται ότι η μουσική της είναι σαν όπλο μαζικής καταστροφής, σαν βόμβα που θα φέρει τη συντέλεια. Όμως, χαλαρά θα έχανε ακόμα και από κλανιά γέρου.

Τα πράγματα είναι απλά: αριστερό φλας, μην κοιτάτε καν πίσω και μπροστά, πατάτε γκάζι κακήν κακώς και ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΤΕ!

Facebook: https://www.facebook.com/Endtimedoom/
Instagram: https://www.instagram.com/endtimedoom/
Bandcamp: https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/endtime-impending-doom

698

Avatar photo
About Πέτρος Μπεϊμανάβης 193 Articles
Ευαίσθητος, αυτοκαταστροφικός, ονειροπόλος, κυκλοθυμικός Ιχθύς, με ωροσκόπο Παρθένο, Σελήνη στον Υδροχόο, αλλά δεν πιστεύω στα ζώδια, αισθάνομαι ότι έχω γεννηθεί κάτω από το άστρο του 2112, με τεχνητές ωδίνες που προκάλεσε ο εναρκτήριος μπάσος ήχος του “Tom Sawyer”. Στον δρόμο, γυρνάω το κεφάλι μου αν πιάσει το αφτί μου κάτι από τα παρακάτω: Πέτρο, Images and Words, Warrel Dane, Morbid Angel, Bergman, Kundera, Chick Corea, Sarah Kane, σοκολάτα, “Μιλάμε για πολύ meta- φάσæ” και “Κατ’ αρχήν…”.