ENDTIME & COSMIC REAPER: “Doom Sessions Vol.7”

REVIEW

Είδος: Blackened Sludge/ Doom Metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημ. Κυκλοφορίας: 13 Ιανουαρίου 2023

Καλώς την και ας άργησε περίπου 18 μήνες.

Δεν βαριέσαι, κάλλιο αργά παρά ποτέ που λέει και ο σοφός λαός. Ο λόγος; Μα φυσικά για την έβδομη κατά σειρά συλλογή “Doom Sessions Vol.7”. Δεν ξέρω αν η προηγηθείσα ανίερη συλλογή “Doom Sessions Vol.6(66)” επηρέασε με κάποιον μεταφυσικό τρόπο και συνέβαλε σε αυτήν την καθυστέρηση, αλλά η Heavy Psych Sounds συνεχίζοντας -με νόημα και όλο ουσία- την πολιτική προώθησης του ρόστερ της βρήκε την άκρη και με συμβολική και, ίσως καθόλου τυχαία ημερομηνία, την Παρασκευή και 13 κυκλοφόρησε το νέο της split EP.

Σε αυτήν την κυκλοφορία τα φώτα πέφτουν στους Σουηδούς Endtime και τους Αμερικανούς Cosmic Reaper, αν και στην περίπτωση των πρώτων μάλλον αναδύεται το σκότος για την πάρτη τους δημιουργώντας μία ιδιαίτερη αντίθεση ως προς αυτό που ακούς και βιώνεις κατά το ήμιση. Πιθανόν για αυτό να παίζει σημαντικό ρόλο και η εντοπιότητά τους από της πόλη της Uppsala και του μαυρομεταλικού της μουσικού υπόβαθρου.

Αν σου αρέσει να απολαμβάνεις τον καφέ σου μαύρο σαν την μουσική σου, είσαι cinephile των cult ταινιών τρόμου της χρυσής δεκαετίας του 80′ και λάτρεις των Gialo, Carpenter και Croneberg και επιπρόσθετα ασπάζεσαι τον Σαμπαθισμό, τότε έχεις πολλά κοινά με τα παιδιά από τους Endtime και είναι δεδομένο ότι θα περάσεις υπέροχα μαζί τους. Οι Σουηδοί στήνουν το δικό τους σκηνικό τρόμου και σε προσκαλούν (αν σου βαστάει) στον ηχητικό εφιάλτη τους στον δρόμο με τους τραγοπόδαρους, τα πεντάφυλλα και τις πεντάλφες. Η μπάντα επιδίδεται σε ένα Blackened Sludge Doom ορυμαγδό που ζέχνει σαπίλα και μούχλα λες και ξεβράστηκε σε κάποιο έλος ή βάλτο. Μηδενιστική προσέγγιση εκ μέρους του συγκροτήματος, όπου πρωτοτυπεί με την αλά Mortiis Dungeon Synth επένδυση στα κομμάτια δημιουργώντας κινηματογραφική μισάνθρωπη ατμόσφαιρα, με τα σκισμένα φωνητικά να αληχτούν και να προσκαλoύν τους Fistula, Black Shape of Nexus και λοιπούς ομοϊδεάτες της Μαύρης ψυχεδελικής σκηνής από το Tampere (Oranssi Pazuzu, Waste of Space Orchestra, Atomikylä, Dark Buddha Rising) της γειτονικής Φινλανδίας στην ηχητική τους μαγγανεία.

Στην άλλη όψη του Doom νομίσματος, οι Cosmic Reaper κινούνται σε πιο παραδοσιακά μονοπάτια με ολίγον τι πιο Stoner αλλά και Stoned καταβολές. Έπειτα από την κυκλοφορία του ομότιτλου άλμπουμ τους, και την συμμετοχή τους στην συλλογή του Weedian “Trip To North Carolina” με πληθώρα συγκροτημάτων, μπαίνουν σφήνα και σε αυτό το Split EP. Η τετράδα από το Charlotte, της Νότιας Καρολίνας μπορεί να μην έχει πολλά κοινά ως προς τον ήχο των Endtime, όμως η θεματολογία των στίχων τους για το παραφυσικό και την επιστημονική φαντασία γενικά κουμπώνει ιδανικά και δημιουργεί ένα αρκετά ελκυστικό πακετάκι. Είναι υποταγμένοι στο τάγμα του “Hand of Doom” και εξουσιάζονται από τη μαγεία του riff, κάτι που προτάσσουν δυναμικά στα τρία κομμάτια τους μαζί με τη μελωδία σε μία ευχάριστη λούπα. Δεν ανεβάζουν ιδιαίτερα εντάσεις και ρυθμούς ακολουθώντας έναν αργό ηχητικό βηματισμό στις heavy διαδρομές τους. Στο εναρκτήριο δικό τους “Sundowner” η μπασογραμμή σε συνδυασμό με την ψυχεδελική κατακλείδα θυμίζουν Ufomammut, σε ευχάριστη σύμπραξη με τους δικούς μας Acid Mammoth, και το Cimerian Doom Metal τους να υπερισχύει σε μία άτυπη αναμέτρηση. Στο “Dead and Loving It” για τον γράφοντα ανακαλέστηκαν μουσικές αναμνήσεις από την διασκευή των Reverend Bizarre στο “The Gates Of Nanna” των Beherit, στο σπάνιο και αρκετά δυσεύρετο Split των προαναφερθέντων με του Electric Wizard που κυκλοφόρησε το 2008 από την Rise Above Records. At last but not least, οι Αμερικανοί μας χαιρετούν με το “King of Kings” φορτωμένο με droning riffs, καθώς υψώνουν ένα down tempo μονολιθικό wall of sound, εντυπωσιάζοντάς μας με τα Steven Wilson φωνητικά σε πλήρη αντήχηση.

Αν μπορούσα να ευχηθώ κάτι για αυτές τις συλλογές, όσο τετριμμένο και να ακουστεί, θα ήθελα να τις εκατοστίσουν γιατί ωραία τα λίγα και καλά ως είθισται, αλλά πιο ωραία δεν είναι τα πολλά και τα καλύτερα…;

Facebook: https://www.facebook.com/Endtimedoom
https://www.facebook.com/cosmicreapernc/

Bandcamp: https://cosmicreaper.bandcamp.com/
https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/

433

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...