EMBALM: “Prelude To Obscurity”

ALBUM

Είδος: Death Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin/Hospital Productions
Ημ. Κυκλοφορίας: 23 Δεκεμβρίου 2022

Death Metal. Ένα βασικό παρακλάδι και μεγάλο κομμάτι του ακραίου metal. O όρος, κατά γενική ομολογία, πιστώνεται στους τεράστιους Possessed και στο ομώνυμο demo τους του 1984. Πιθανά και στο fanzine που κυκλοφόρησε ο Thomas Fischer και ο Martin Eric Ain εκείνο το έτος, ενώ αργότερα δόθηκε και ως όνομα σε μία συλλογή της Noise Records. Η ιστορία μας έχει ωθήσει να το διαχωρίσουμε σε δύο μεγάλες σκηνές, στην σκανδιναβική (σουηδική βασικά) και στην αμερικάνικη, ο οποίος είναι μεν διαχωρισμός γεωγραφικός, όμως έχει λάβει ξεκάθαρα μουσικές προεκτάσεις και χαρακτηριστικά.

Και κατόπιν αυτής της εισαγωγής που κανείς δεν ζήτησε, πάμε να δούμε και την περίπτωση των Embalm από το Wisconsin των ΗΠΑ.

Οι Embalm ήταν μία μπάντα που παρέμεινε ενεργή μόνο για λίγα χρόνια εκεί στις αρχές με μέσα των 90s και τα μέλη της δεν συνδέονται με κάποιο άλλο τρανταχτό project. Παρέμειναν κυριολεκτικά under the radar, όταν μάλιστα στις ΗΠΑ εκείνη την εποχή τα death metal διαμάντια εμφανίζονταν σε έναν τρομακτικά έντονο βαθμό. Παρόλα αυτά, είναι μια μπάντα που αξίζει την αναφορά όταν χρειαστεί να μιλήσουμε για το αμερικάνικο underground death metal.

Το death metal των Embalm είναι brutal. Πολύ brutal. Οι ταχύτητες κατά κύριο λόγο παραμένουν σε mid-tempo επίπεδα, με γρήγορα ξεσπάσματα να μπαίνουν εμβόλιμα προκαλώντας ψιλοχαμό, και τα riff είναι τεχνικά, χωρίς όμως να μειώνουν την καφρίλα και το necro feeling. Αυτό είναι και ένα ωραίο χαρακτηριστικό των Embalm. Ότι παρά τον τεχνικό χαρακτήρα του metal τους, διατηρούν μια obscure ατμόσφαιρα, και σε αυτό συμβάλει και ο σάπιος ήχος των ηχογραφήσεων τους.

Μιας και μιλάμε για τον ήχο, οι ηχογραφήσεις είχαν γίνει direct σε κασέτες και ο Arthur Rizk (ποιος άλλος;) ήταν αυτός που ανέλαβε να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά και σεβάσμια να τις επεξεργαστεί ώστε να απολαύσουμε αυτή την κυκλοφορία σήμερα, στην οποία περιλαμβάνονται το ομώνυμο demo του ’97 αλλά και ένα ακόμα demo τους από το ’95, το οποίο φυσικά δεν βρίσκεται πουθενά. Αν σου αρέσουν οι Internal Bleeding, οι Immolation, οι Broken Hope κλπ, τότε πρέπει να τσεκάρεις τo “Prelude To Obscurity” οπωσδήποτε.

Μια αμιγώς 90s death metal κυκλοφορία από την 20 Buck Spin σε συνεργασία με την Hospital Productions, ένα σεμινάριο στην old school brutal-ιά και στο νεκρικό groove, με ξεκάθαρο for fans by fans χαρακτήρα. Τέτοια πράγματα καλό είναι να συμβαίνουν.

Bandcamp: https://20buckspin.bandcamp.com/album/prelude-to-obscurity

345

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.