ELVENKING: “Reader Of The Runes – Rapture”

ALBUM

Είδος: Power / Folk Metal
Δισκογραφική: AFM Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 28 Απριλίου 2023

Νέο album και για τα ξωτικά από τα περίχωρα της Βενετίας, τους θαυμάσιους Ιταλούς power / folk metallers Elvenking, μια μπάντα – σημαδούρα ποιότητας εδώ και καμιά 25αριά χρόνια για το ταλαίπωρο power metal. 11 albums εξαιρετικής πορείας (οκ, κάτι μικροεξαιρέσεις τύπου “The Scythe” δεν είναι ικανές να χαλάσουν το καλλιτεχνικό status τους), με αξιοπρέπεια, δικαίως χρισμένα μέλη της ευρωπαϊκής elite του μελωδικού χώρου.

Το “Reader Of The Runes – Rapture” ακολουθεί κατά πόδας τον προκάτοχό του που κυκλοφόρησε πριν 3 χρόνια περίπου. Δεν ξέρω αν το concept ολοκληρώνεται ή θα ακολουθήσει ένα “κλείσιμο” της τριλογίας που ξεκίνησε το έξοχο “Reader of the Runes – Divination” αλλά στα σίγουρα το δεύτερο μέρος είναι μια λογική συνέχεια (δεν θα έλεγα ότι είναι και εξελικτική μιας και τα δυο δεν αποκλίνουν ούτε στο ελάχιστο από την ιδιαίτερη τεχνοτροπία που ανέπτυξαν οι Ιταλοί όλα αυτά τα χρόνια). Τι είναι λοιπόν το “Rapture”; Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από άλλη μια χούφτα πανέμορφα παραμυθάκια, διανθισμένα από όμορφες folk μελωδίες, πολύ ωραία riffs άκρως μεταλλικού χαρακτήρα παρά τον λυρισμό που διαχέεται στο σύνολο του album, πολύ όμορφα ανθεμικά ρεφρέν και μεσαίες ταχύτητες (με speedy παρεμβολές που η σαρωτική τους φύση αποτελεί κατά κάποιο τρόπο trademark των Elvenking – για παράδειγμα το blast part του “To The North”). Μιλάμε επίσης για υλικό που δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να κρύψει την Maiden-ική προσέγγιση. Που θα πει ότι η αισθητική για έναν metaller ακροατή είναι οικειέστατη.

Άμεσα όσο και εύληπτα θέματα και μελωδίες από τον Aydan και τον νεοφερμένο HeadMatt, οι τύποι είναι απόλυτα μελετημένοι στην τραγουδοποιΐα του medieval metal, o επανακάμψας στις τάξεις του σχήματος Symohn πίσω από το drum kit γεμίζει περίτεχνα το background μαζί με τον Jakob, ο Lethien συμπληρώνει με το βιολί του δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην folk πτυχή της μουσικής και ο Damna, τραγουδιστής και ιδρυτικό μέλος των Elvenking, κρατάει σε υψηλότατα επίπεδα την ερμηνεία του. Ούτε υψιφωνίες, ούτε γιαλαντζί αντρίλα. Φυσική φωνή, άψογος performer, ιδανικός για το στυλιστικό ρεύμα που ακολουθούν.

Η ατμόσφαιρα που αναβλύζει συμπυκνώνει τα καλύτερα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει οι Elvenking την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, μια φόρμουλα που ξεκίνησε από το αριστούργημα που λέγεται “Era” το 2012 και δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται. “Autumn Reverie” (γκαύλα!), “Herdchant”, “Covenant”, “The Cursed Cavalier” (με πολύ ωραίο Queen-like solo στο φινάλε του), το ομώνυμο track “Rapture”, ο Maiden-ικός υμνάκος “Red Mist”, το επικό “Incantations” που μου έφερε στο νου τους Scorpions στα καλύτερά τους και το επίσης Maiden-ικό, επιλογικό “The Repentant” είναι ενδεικτικά δείγματα ενός αξιοπρεπέστατου album.

Οι Elvenking με το “Reader Of The Runes – Rapture” ξαναμαγεύουν με λίγα λόγια. Είναι τέτοια η συνθετική στόφα τους που είναι πολύ δύσκολο να μην προσκολληθεί ο νους σου κατά τις ακροάσεις. Και όσο περισσότερο χρόνο θα του δώσεις, θα εισχωρεί μέσα σου όλο και πιο πολύ. Παραμένουν οι απόλυτοι σχετικιστικοί μεταφορείς για έναν κόσμο μεταφυσικό. Και φυσικά χαίρουν της απόλυτης καλλιτεχνικής μου εμπιστοσύνης και σε αυτό τους το βήμα. Εύγε.

Facebook: https://www.facebook.com/elvenking.official

570

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.