EITRIN: “Eitrin”

ALBUM

Είδος: Avant-garde black metal
Εταιρεία: Debemur Morti Productions
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 1 Δεκεμβρίου 2023

Στο σύμπαν της μουσικής που λέγεται black metal, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που δεν φοβούνται να διευρύνουν τους ορίζοντες και τα άκρα ενός ήδη ακραίου ιδιώματος. Ένας από αυτούς είναι ο ιθύνων νους πίσω από τους Blut Aus Nord: Vindsval. Επίσης, υπάρχουν φωνές που η χροιά τους φέρνει ανατριχίλα ακόμα και στους πιο μυημένους του είδους. Ένα από τα πιο τυπικά παραδείγματα είναι η πολυοργανίστρια και τραγουδίστρια Marion Leclercq (γνωστή ως Mütterlein).

Έχοντας δύο τόσο ιδιαίτερους αλλά και επιδραστικούς καλλιτέχνες, η ομάδα της δισκογραφικής “Debemur Morti Productions” για να γιορτάσει τα 20 χρόνια λειτουργίας της, αποφάσισε να τους δώσει λευκό χαρτί και να δημιουργήσουν το project EITRIN. Στην παρέα προστέθηκαν οι Dehn Sora (Treha Sektori, Throane) στα samples και τα φωνητικά και ένας μυστηριώδης drummer με τα αρχικά W.d.F., οπότε με βασάνισε αρκετά αν πρέπει να κάνω review σε έναν project που απαρτίζεται από τόσο βαρύγδουπα ονόματα στον underground σκοτεινό ήχο.

Τελικά με μια μικρή καθυστέρηση αποφάσισα να ανοίξω την πόρτα των θανάσιμων δηλητηρίων (θα καταλάβεις στην συνέχεια) και να κάνω το review των Eitrin, γιατί δεν έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να εκτεθούμε σε τόσο ακραίους και παρανοϊκούς ήχους, που σε στοιχειώνουν χωρίς να πέφτουν στην παγίδα της ματαιοδοξίας και του άγονου avant-garde. Έχουμε δει πολλά συγκροτήματα να δημιουργούν άτεχνο θόρυβο με synths, να τσιρίζουν και να έχουν 5 τελείες για εξώφυλλο και αυτό να το ονομάζουν avant-garde και “δύσκολο”. Όχι, οι Eitrin δεν ανήκουν σε αυτήν την κάστα. Βρέθηκαν μαζί για μια επετειακή συγκυρία και έσπρωξαν στα άκρα το black metal.

To “Eitrin” αποτελείται από 7 κομμάτια τα οποία για τίτλους έχουν ονόματα θανατηφόρων δηλητηρίων (Μουσκαρίνη, Ρικίνη, Κυάνιο, Φαινόλη, Sarin, Αρσενικό, Curare). O ήχος του album είναι μια δίνη black metal, industrial και ambient noise. Είναι ένα ταξίδι μεταξύ των πειραματισμών του Vindsval και των σκισμένων φωνητικών χορδών της Mütterlein, ενώ ο Sora πνίγει με reverb τις απαγγελίες του και τα ατμοσφαιρικά ηχοτοπία του.

Το black metal ενώ γενικά θεωρείται ένα πολύ προοδευτικό είδος, γινόμαστε πολλές φορές μάρτυρες ανακύκλωσης μια τάσης που επικρατεί. Οι Eitrin, παρά το γεγονός ότι είναι ένα ευκαιριακό project, έχουν στην φαρέτρα τους όλα τα βασικά στοιχεία του black metal, αλλά με χαρακτηριστική άνεση εισάγουν ατμοσφαιρικές ανίερες στιγμές δημιουργώντας έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο χωρίς να ακούγεται ξένος.

Είμαι σίγουρος ότι ο Edgar Alan Poe θα ήταν πολύ περήφανος αν ένα μυθιστόρημα του γινόταν ταινία και αναλάμβαναν το soundtrack οι Eitrin. Δεν έχουμε πληροφορίες αν η τριάδα έχει σκοπό να συνεχίσει την δισκογραφία, αλλά το debut album τους ήρθε για να θυμίσει πως ένα είδος που πολλοί θεωρούν ότι έχει κορεστεί, μπορεί να εξελιχθεί και να δημιουργήσει ένα σχιζοφρενικό παρακλάδι.

Facebook: https://www.facebook.com/debemurmorti
Bandcamp: https://eitrin.bandcamp.com/album/eitrin

284

Avatar photo
About Βαγγέλης Γιαννακόπουλος 132 Articles
O Βαγγέλης όταν δεν κακομαθαίνει την κόρη του, ψάχνει "Διαμάντια στη Λάσπη". Έχει πάθος με την ελληνική underground σκηνή, θεωρεί ότι το Post Metal στην εποχή μας είναι ότι το Psychedelic Rock στα 70's και ότι η αλήθεια βρίσκεται στους Amenra.