DUEL: “In Carne Persona”

ALBUM

Είδος: Heavy rock/Stoner metal
Δισκογραφική: Heavy Psych Sounds
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 1 Οκτωβρίου 2021

Με μια απλή παραλλαγή και παράφραση του τίτλου και μέσω μιας μεταφορικής προσέγγισης, οι Τεξανοί Duel μας κάνουν την «μούρη κρέας» με τις heavy rock μελωδίες τους (σε γενικότερο πλαίσιο), στον καινούριο και τέταρτο σε σειρά δίσκο τους.

Κάπου εκεί ψηλά στο πάνθεον των μεγάλων καλλιτεχνών, ο Rocky Erickson πρέπει να «αγαλλιάζει» ή να «σκιάζεται» καλοπροαίρετα με τη μουσική παρακαταθήκη που έχει αφήσει στον επίγειο μουσικό κόσμο, δεδομένου ότι συγκροτήματα σαν τους Duel (συνεπικουρούμενοι και από άλλα ομοϊδεατά συγκροτήματα όπως The Sword, The Black Angels από την ευρύτερη περιοχή της πολιτείας του Texas μεταξύ πολλών άλλων) συνεχίζουν τη μουσική του κληρονομιά στα πέρατα του μουσικού χάρτη και διευρύνουν την παράδοση που ο ίδιος ουσιαστικά θέσπισε στην ευρύτερη ψυχεδελική rock σκηνή της εν λόγω πολιτείας, και όχι μόνο, με τους 13th Floor Elevator και με τις αμέτρητες προσωπικές εκφάνσεις της δισκογραφίας του.

Διατηρώντας τα παραπάνω σαν βασικά στοιχεία και αυτήν την επιρροή τους σαν φυλαχτό, η μπάντα συνεχίζει τη δική της μουσική πορεία προς την ευρύτερη αποδοχή και καταξίωση. Αν το συγκρότημα είχε γεννηθεί μισό αιώνα νωρίτερα θα μπορούσε κάλλιστα να γεμίζει αρένες και να συνυπάρχει σε billing φεστιβάλ και συναυλίες μαζί με μπάντες όπως Uriah Heep, Thin Lizzy, UFO, πρώιμους Kiss και πάει λέγοντας, καθώς διατηρεί άσβεστη τη φλόγα του ’70s hard rock με αρκετές ισχνές ψυχεδελικές και πιο heavy απολήξεις.

Η μπάντα πάντως χωράει παντού και πουθενά, και με την ίδια άνεση και ευκολία που θα μπορούσε να συνυπάρχει σε παρέες με παιδιά των λουλουδιών τριπάροντας με ψυχοτρόπες συνήθειες, ταυτόχρονα θα μπορούσε να θεωρηθεί και παρίας μόλις θα κάνανε την εμφάνισή τους τα New Wave of British Heavy Metal αισθήματά τους, μέσω της dark side πλευράς τους. Οι Τεξανοί έχουν καταφέρει να μπολιάσουν στις εννέα συνθέσεις του δίσκου τη μισή NWOBHM σκηνή και βάλε, με τον προφανή Judas Priest, Iron Maiden ακατέργαστο ήχο, να «ενώνονται σε σάρκα μία» με επιρροές από συγκροτήματα όπως Witchfynde, Witchfinder General και Angel Witch.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι δεν θα έπρεπε να παραβλέψουμε το γεγονός πως και η εταιρία η ίδια, και δεν είναι άλλη από την Heavy Psych Sounds, οπότε πόσο μάλλον το ίδιο το συγκρότημα, έχουν ασπαστεί τη «θρησκεία του σαμπαθισμού», οι επιρροές της οποίας είναι εμβόλιμες, ισόποσα μοιρασμένες και καταχωνιασμένες στις συνθέσεις του δίσκου. Κυρίως όμως οι Αμερικανοί έχουν εμπνευστεί και «χειραγωγηθεί» από τις πιο μυρωδάτες και λουλουδιασμένες hippy oriented κυκλοφορίες των “Vol.4”, “Sabbath Bloody Sabbath” και “Sabotage”.

Και μπορεί το κουαρτέτο να έχει σαν σημείο αναφοράς του ήχου του τις προηγούμενες δεκαετίες, αυτό δεν το εμποδίζει να εξελίσσεται και να παρατάσσει τη μουσική του με μία σύγχρονη παραγωγή, ρίχνοντας ναι μεν μία ματιά στο παρελθόν, αλλά κατά κύριο λόγο διατηρώντας τις βλέψεις στο παρόν. Χωρίς λοιπόν να λειτουργεί ρετρολαγνικά, βρίσκει την κοινή συνιστώσα μέσα από το hard, stoner, metal μελωδίες και επιδίδεται σε ένα proto metal ηχητικό ντελίριο. Για τον γράφοντα, εκτός από κάποιες ομοιότητες ως προς τη φωνητική προσέγγιση όπου θύμισε κάτι από Melvins meets Big Business σε κάποια σημεία, παρατηρήθηκε μία έκδηλη ομοιότητα με τους Σουηδούς Hallas και ακόμα πιο πολύ με τους Γερμανούς Samsara Blues Experiment, με λιγότερο blues και πολύ περισσότερο πειραματισμό, μεταξύ των μουσικών ειδών που πραγματεύεται η μουσική του συγκροτήματος.

Το “In Carne Persona” σε γενικές γραμμές θα σας κερδίσει από την πρώτη ακρόαση και θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σας για αρκετό καιρό, καθώς περιέχει μουσική για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, και το αντίστροφο εννοείται.

Προσδεθείτε για ένα ηχητικό “aller retour” ταξίδι μεταξύ παρελθόντος και παρόντος, με υψωμένες γροθιές και ποτήρια είτε με παρέα είτε μόνοι, έτοιμοι να τραγουδήσετε τα «πιασάρικα» ρεφρέν των κομματιών και αφήστε τα συναισθήματα να σας παρασύρουν και να σας κατακλύσουν…

Facebook: https://www.facebook.com/DUELTEXAS
Bandcamp: https://duel3.bandcamp.com/album/in-carne-persona

877

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 266 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...