DREAM UNENDING/WORM: “Starpath” split album

ALBUM

Είδος: Death/Black/Doom Metal
Εταιρεία: 20 Buck Spin
Ημ. Κυκλοφορίας: 24 Νοεμβρίου 2023

Late to the party -όπως συνήθως τώρα τελευταία- θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το πόσο καλός είναι αυτό ο split δίσκος μεταξύ των Dream Unending και των Worm.

Μια κυκλοφορία που, για όσους παρακολουθούν τις μπάντες αυτές με τα τόσα κοινά στην πορεία τους, ήταν κάτι σαν φυσικό επόμενο που τελικά έγινε πράξη. Και ευτυχώς. Αμφότεροι στο roster της 20 Buck Spin, με δύο full κυκλοφορίες ως τώρα (όλες σε πολύ υψηλό επίπεδο), είναι και οι δύο μέσα στις νέες αμερικανικές μπάντες που έχουν απασχολήσει πολύ τον underground ακραίο ήχο, απολύτως δικαιολογημένα, και έχουν ήδη χτίσει μια βάση αφοσιωμένων οπαδών.

Το ”Starpath” βρίσκει τους Dream Unending σε μια διάθεση εξερεύνησης και διεύρυνσης του ήχου τους σε μονοπάτια που ήδη είχαν αρχίσει να περπατούν. Οι φόρμες γίνονται ακόμα πιο ελεύθερες, τα θέματα απλωμένα, και η ατμόσφαιρα μέγιστα ελεγειακή. Τα riff παραμένουν βαριά, τα τύμπανα ακόμα περισσότερο, παράλληλα με καθαρές κιθαριστικές αρμονίες που μας οδηγούν κάπου μακριά και τα καθαρά φωνητικά του Phil Swanson να τις συνοδεύουν με απαράμιλλη συνεκτικότητα.

Από την άλλη μεριά (στην κυριολεξία) έχουμε τους Worm, οι οποίοι είναι γνωστοί ως μια οντότητα που αλλάζει συνεχώς μορφή και σχήμα, αλλά πάντα σταθερά πάνω στη βάση της αγνής βιρτουόζικης μπλακοντεθιάς. Εδώ τους πετυχαίνουμε με έντονες βαμπιρικές διάθεσης ανίερου συμφωνικού black metal, έντονα επηρεασμένους από την αντίστοιχη νορβηγική σκηνή. Odium, Troll, Tartaros, Obtained Enslavement είναι μερικά ονόματα που εύκολα έρχονται στον νου. Τα τρία κομμάτια τους χαρακτηρίζονται από παγερές μελωδίες, βλοσυρή στοιχειωμένη ατμόσφαιρα και σκότος τρίσβαθο. Είναι απίστευτο το πόσο τέλεια έχουν πάρει αυτές τις επιρροές και τις έχουν μετουσιώσει στη δική τους μουσική, διατηρώντας τον χαρακτήρα που ήδη έχουν δημιουργήσει.

Στα 20+ λεπτά που διαθέτει η κάθε μπάντα σε αυτή την κυκλοφορία, καταφέρνουν να μας δώσουν μια σαφή εικόνα της φύσης του οράματος τους και δεν φαντάζει επ’ ουδενί κάτι το πρόχειρο ή γρήγορο.

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε ότι ο δίσκος κοσμείται από ένα καταπληκτικό και απόλυτα ταιριαστό εξώφυλλο από το χέρι του Mark Riddick, ο οποίος δίνει την πρώτη του έγχρωμη δουλειά ύστερα από δεκαετίες.

Μια καταπληκτική δουλειά και σίγουρα ψηλά στις ΑΟΤΥ λίστες του 2023.

Bandcamp: https://20buckspin.bandcamp.com/album/starpath

264

Avatar photo
About Δημήτρης Κωνσταντινίδης 50 Articles
Ερωτευμένος με το σκληρό metal από μικρή και ευαίσθητη ηλικία, όταν μια μοιραία στιγμή άκουσε το "Ride The Lightning" από παλιά κασέτα Maxell. Έπειτα ανακάλυψε τους Slayer και έπαθε πώρωση σε βαθμό μανίας. Μουρμουράει συνεχώς κάποιο riff και παίζει ρυθμούς drums με τα δάχτυλά του. Με ιδιαίτερη αδυναμία επίσης: στο black metal, σε οτιδήποτε obscure, στο d-beat, στον ζύθο, στις grim μέταλ πόζες, στον Stanley Kubrick, στον Dario Argento, στο DIY, στις ωραίες μυρωδιές. A metalhead to the punks, a punk to the metalheads.