DOWNSET: “Maintain”

ALBUM

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

Είδος: Hardcore/Groove metal/Rap Metal
Εταιρία: Nuclear Blast
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Ιουνίου 2022

Η πρώτη μου επαφή με τους downset. ήταν όταν χτυπιόμουν με το “Anger” τους στο Dr. Feelgood στο νησί της Ίου, 5 χρόνια μετά την κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου των Καλιφορνέζων hardcorers.
Αμέσως μετά απέκτησα το δεύτερο τους “Do we speak a dead language?” με το θρυλικά ανορθόγραφο “Μηλάμε πεταμένη γλόσσα” στο εξώφυλλο και η σύνδεση μου με την μπάντα δυνάμωσε. Βέβαια, μετα το εξαιρετικό “Check Your People” του 2000 έχασα λίγο τα ίχνη τους.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως μεταξύ του “Universal” (2004) και “One Blood” (2014) μεσολάβησε μια δεκαετία απραξίας και μετά άλλα 8 χρόνια ώσπου να φτάσουμε στο παρόν. Οπότε λογικό να χαθούν τα ίχνη. Όμως, τα εναπομείναντα ιδρυτικά μέλη Rey Oropeza (φωνητικά) και Rogelio Lozano (κιθάρα) πρόσθεσαν άλλα δυο μέλη στη σύνθεση τους, εκ των οποίων ο ένας είναι ο ex-Merauder, Bobby Blood στα τύμπανα και αποφάσισαν να επιστρέψουν.

Για να καταλάβετε όμως, που κινούνται μουσικά θα σας εξηγήσω πως μιλάμε για μια διασταύρωση της χοροπηδηχτής NYHC περιόδου με την αντίστοιχη Body Count/Suicidal Tendencies σχολή που πάντρεψε hardcore/metal/hip-hop. Οι Καλιφορνέζοι Downset ξυπνούν λοιπόν, από τον λήθαργό τους και πέφτουν μέσα στις αγκάλες της Nuclear Blast, με αποτέλεσμα έναν δίσκο ιστορικής αναδρομής στον πρότερο ήχο της μπάντας.

Γενικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα από μουσικής πλευράς. Τα ραπαρίσματα του Rey με την ταιριαστή κιθαριστική γκρόυβα είναι το καύσιμο στον λέβητα των Downset και το “Maintain” είναι ό,τι ακριβώς θα περίμενε κανείς. Στιβαρό χοροπηδηχτό hardcore, ρίμες και μεταλλικά ψήγματα στον όγκο της παραγωγής που θυμίζουν από Stuck Mojo ως και Clawfinger.

Ειλικρινά όμως, δεν είναι το comeback που θα βάλει τους Downset στον μουσικό χάρτη αφού μετά από δυο ακροάσεις, δεν υπάρχει κάποιο ρεφρέν, μελωδία, ρυθμός καρφωμένος στον υποθάλαμο μου.

Αν λοιπόν δεν κουμπώνεις μόνο τα πρωτα δυο κουμπιά του καρό πουκαμίσου σου σαν cholo και δεν φοράς στραβά το καπελάκι σου, ή τουλάχιστον δεν είσαι παλιός φίλος της μπάντας, δεν νομίζω πως θα ενδιαφερθείς περισσότερο για το “Maintain”. Ειδικά τώρα που έχουν επιστρέψει οι Body Count, με μια σειρά albums δυναμίτες.

Facebook: https://www.facebook.com/DownsetLA

695

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2115 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.