DOPELORD

INTERVIEW

Οι Πολωνοί, λάτρεις του “γλυκού φύλλου”, συμπληρώνουν φέτος 10 χρόνια ζωής έχοντας στο ενεργητικό τους 4 δίσκους, 2 splits, πολυάριθμα shows και αμέτρητα “χιλιόμετρα” εντός και εκτός σκηνής, και έχουν κερδίσει με την καλλιτεχνική τους αξία, συνέπεια και προπαντός τη μουσική τους, μία θέση στην stoner/doom “Αγία Τριάδα” της χώρας τους. Με αφορμή το καινούριο τους δίσκο και την επερχόμενη μίνι περιοδεία στα μέρη μας, αν και εφ΄ όσον ο γ@μημένος ιός το επιτρέψει, καταφέραμε να συνομιλήσουμε με τον Piotr Zin – μπασίστα/τραγουδιστή της μπάντας, σε μία καθόλα “χορταστική” συζήτηση.

Piotrek, καλώς ήρθες στο Rockway. Λοιπόν, έχουν περάσει πέντε χρόνια από την τελευταία σας επίσκεψη εδώ, όταν περιοδεύατε μαζί με τους Stoned Jesus. Τί αναμνήσεις μπορείς να ανακαλέσεις από εκείνη την εμφάνιση; Και τί ήταν αυτό που σας εντυπωσίασε περισσότερο από εκείνη την επίσκεψη στην Ελλάδα, τότε;
Θυμάμαι ότι το μαγαζί ήταν γεμάτο. Θυμάμαι τους Green Yeti, την τοπική μπάντα. Επίσης, θυμάμαι ότι ήταν η εποχή που η Ελλάδα αγωνιζόταν στην κρίση, πολλοί μπ@τσ*ι στους δρόμους, πολλοί τύποι με σπασμένα χέρια, τρελές καταστάσεις. Ακόμα, θυμάμαι ότι το φαγητό ήταν φοβερό και ότι βρήκαμε και χρόνο να ξεναγήσουμε τους εαυτούς μας σε κάποια αξιοθέατα, καθώς πήγαμε να δούμε την Ακρόπολη. Μόνο καλές αναμνήσεις.

Τώρα επιστρέφετε με μία Ελληνική headlining μίνι περιοδεία. Ποιες είναι οι προσδοκίες για τις εμφανίσεις σας; Και τί πρέπει να περιμένουν οι Έλληνες οπαδοί σας;
Περιμένω τα shows να είναι υπέροχα, αυτό και μόνο αυτό (χαχαχα). Και αν παίξουμε καλά εμείς, τότε σίγουρα θα περάσει καλά και το κοινό και θα γουστάρει. Αυτό είναι που θέλουμε όλοι, να περάσουμε καλά.

Μία “τελετουργική θολούρα” ανατέλλει ξανά! Είστε έτοιμοι να ολοκληρώσετε το νέο σας άλμπουμ, με τον τίτλο “All Hail Satan” (διόρθωσέ με αν κάνω λάθος). Έχετε ημερομηνία κυκλοφορίας; Mπορείς να μας εκμυστηρευτείς λίγα πράγματα για τη μουσική κατεύθυνση του άλμπουμ;
Ναι, ήταν ένας πιθανός τίτλος πάνω στον οποίο δουλεύαμε. Ο τέταρτος δίσκος μας θα ονομάζεται “Sign of the Devil” και θα κυκλοφορήσει μέσα στον Μάρτιο. Κοίταξε, δεν είμαστε πρωτοπόροι και αυτός δεν ήταν ο λόγος που ξεκινήσαμε αυτήν τη μπάντα. Το μόνο που θέλαμε να κάνουμε ήταν να παίξουμε τη μουσική που όλοι αγαπάμε. Έτσι, αν σας αρέσει το προηγούμενο υλικό μας, ελπίζω ότι θα σας αρέσει και αυτό στο επόμενο άλμπουμ.

Πες μας από πού αντλείτε έμπνευση όταν γράφετε ένα νέο άλμπουμ; Και πώς πηγαίνει η συνθετική διαδικασία;
Πραγματικά το αγαπημένο μου ερώτημα όλων των εποχών. Όλα τα κομμάτια αρχίζουν με ένα riff. Μπορείς να προσθέσεις άλλο ένα, ίσως ένα ακόμη. Εάν ακούγονται καλά, είναι δύσκολο να τα κάνεις χάλια (“mess it up”). Επίσης, βιβλία, ταινίες, μουσική, ακόμα και η καθημερινή μας ζωή βοηθάει στο να γράψουμε τους στίχους. Τίποτα επαναστατικό ή καινοτόμο εδώ. Μερικές φορές μπορεί να είναι 15 λεπτά δουλειάς, άλλες φορές χρειάζεται να αφιερώσουμε μήνες για να διαμορφώσουμε ένα τραγούδι. Κάπως έτσι λειτουργεί τις περισσότερες φορές.

Σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης μου, θεωρώ ότι εσείς, οι Belzebong και οι Weedpecker αποτελείτε την “Ιερή Τριάδα” της Πολωνικής stoner/doom σκηνής, και μαζί με μπάντες όπως οι Major Kong, Sunnata, Ampacity, Lonker See και Thaw, έχετε δημιουργήσει μία “σκληροπυρηνική” σκηνή με μεγάλες δυνατότητες. Ποιο είναι το μυστικό συστατικό γι’ αυτό; Εκτός από την αγάπη για το “μαγικό βότανο” φυσικά.
Όλες οι μπάντες που ανέφερες έχουν τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό. Αυτό είναι ότι όλες δούλευαν και ακόμα δουλεύουν σκληρά. Πρέπει να γνωρίζεις ότι τα πράγματα χρειάζονται χρόνο για να συμβούν. Πιθανότατα δεν θα κέρδιζες τίποτα “τζάμπα” {“τα αγαθά κόποις κτώνται” (σε ελεύθερη μετάφραση}. Πρέπει να εξασκηθείς, να ηχογραφήσεις, να βγάλεις δίσκους, να περιοδεύεις συνεχώς και όλα αυτά σε μία λούπα. Είναι τόσο εύκολο και τόσο δύσκολο την ίδια στιγμή.

Μπορείς να ξεχωρίσεις τις Top-3 κυκλοφορίες του 2019 που έχεις ακούσει περισσότερο;
Αυτά που έχω ακούσει περισσότερο, είναι οι τελευταίοι δίσκοι των King Gizzard, Black Mountain και Slomatics.

Ποιο είναι το πιο επαίσχυντο πράγμα που συνέβη ποτέ, κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης ή κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας, που μπορείς να θυμηθείς;
Φίλε μου, αυτά τα πράγματα προσπαθούμε να τα ξεχάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα να καυχηθούμε εδώ, πίστεψέ με. Πολλά πράγματα συμβαίνουν στις περιοδείες, αλλά τις περισσότερες φορές έχουμε το προνόμιο να τα αφήνουμε πίσω. Ό,τι γίνεται στην περιοδεία, παραμένει στην περιοδεία. Οι καιροί που ήμασταν πολύ μεθυσμένοι για να παίξουμε είναι πολύ πίσω μας, έτσι όλα τα ντροπιαστικά σκ@τά συμβαίνουν πλέον μετά τις συναυλίες, hahaha.

Και τώρα που μιλάμε για ενοχλητικά πράγματα, πες μου κάτι που ακούς όταν είσαι μόνος σου, για το οποίο οι υπόλοιποι της μπάντας σε κοροϊδεύουν.
Δεν είμαι σίγουρος ότι γελάμε με τα μουσικά γούστα του καθενός. Αυτές οι εποχές είναι πολύ πίσω από μας, θεωρώ. Πάντως τον τελευταίο καιρό, ανακάλυψα ότι μου αρέσουν κάποιες “cheesy” prog rock μπάντες. Κάτι που θα ήταν σίγουρα αστείο για μένα στο παρελθόν, αλλά όχι για τους φίλους μου στη μπάντα. Έτσι θέλω να πιστεύω τουλάχιστον, χαχαχα.

Ωραία, τώρα μία περίεργη ερώτηση. Σε μία πιθανή εξωγήϊνη εισβολή, τί θα τους πρόσφερες; Και τί θα τους έβαζες να ακούσουν;
Δεν θα τους έβαζα να κάνουν τίποτα. Αν είναι αρκετά τρελοί ή ηλίθιοι να επισκεφτούν τον πλανήτη μας (από όλο το διάστημα), τότε δεν έχω τίποτα να τους προσφέρω, πραγματικά. Είναι άξιοι της μοίρας τους!!!

Μπορείς να μας περιγράψεις τα σχέδια της μπάντας για το 2020;
Σκοπεύουμε να “ξεκωλιαστούμε” περιοδεύοντας (“to tour our asses off”). Επιπλέον έχουμε και μερικά ενδιαφέροντα σχέδια για κάποιες κυκλοφορίες, εκτός από το κανονικό μας άλμπουμ φυσικά. Αναμείνατε..!!

Φέτος γιορτάζετε την 10η επέτειό σας. Ποιο ήταν το κίνητρο όλα αυτά τα χρόνια, καθώς και η συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη;
Εννοείς τα κίνητρά μας; Ήταν η ίδια η μουσική, ως επί το πλείστον. Απλώς απολαμβάνουμε να παίζουμε τα riffs μας. Όταν συνεργαζόμασταν με την Doomstar Bookings, ξεκινήσαμε να περιοδεύουμε πολύ περισσότερο, κάτι που μας έκανε να το αγαπήσουμε. Η περιοδεία είναι απαραίτητη για την απόκτηση εμπειρίας, να “κερδίσεις” νέους οπαδούς και ούτω καθ’ εξής. Μετά από πολλά χρόνια ως συγκρότημα, αναπτύξαμε έναν συγκεκριμένο δεσμό με όλα τα μέλη της μπάντας. Είναι περισσότερο οικογενειακή υπόθεση πλέον. Διαφωνούμε μεταξύ μας, ενίοτε μαλώνουμε, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι είμαστε “δεμένοι” σαν μπάντα.

Πώς φαντάζεσαι τη μπάντα δέκα χρόνια από τώρα;
Συγγνώμη, η συνέντευξη είναι για εύρεση εργασίας; (χαχαχαχα). Εύχομαι να γίνει όλο και καλύτερη και ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτά από μένα Piotrek, σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω την εμφάνισή σας στην Αθήνα. Τα τελευταία λόγια ανήκουν σε εσένα.
Δεν έμεινε τίποτα άλλο να πω. Θα τα πούμε στα lives από κοντά..!!

721

Avatar photo
About Βασίλης Χατζηβασιλείου 265 Articles
Ο Βασίλης (a.k.a Eloy) προσπαθεί καθημερινά να συνθέσει το soundtrack της ζωής του βασιζόμενος στο αγαπημένο του τρίπτυχο "αγάπη, φαντασία και πειραματισμός". Προτιμά οι μουσικές του αναζητήσεις να είναι βαριές, θορυβώδεις και ταξιδιάρικες...