DOOMOCRACY: “Unorthodox”

ALBUM

Είδος: Doom Metal
Δισκογραφική: No Remorse Records
Ημ. Κυκλοφορίας: 11 Νοεμβρίου 2022

Από τις μπάντες που μου έκαναν πολύ καλή εντύπωση από το πρώτο της δισκογραφικό βήμα “The End Is Written” και που συνέχισαν στα ίδια αξιοπρεπή πλαίσια είναι οι Κρητικοί Doomocracy οι οποίοι επανέρχονται μετά από πέντε χρόνια με ένα φρέσκο album και με τη μουσική τους ρότα να έχει μεταβληθεί κατά μερικές μοίρες.

Μην φανταστείς φίλε αναγνώστη κάτι συνταρακτικά αλλαγμένο στη μουσική τους. Εξακολουθούν να ανήκουν στα πλαίσια του doom metal με πολλές επικές παραφυάδες αλλά το “Unorthodox” έχει να επιδείξει και αρκετά άλλα στοιχεία, αν και όχι νεωτεριστικά, εντούτοις που δείχνουν ότι το σχήμα έχει εξελιχθεί μέσα σε αυτά τα χρόνια. Το νέο album ακούγεται πολύ ενδιαφέρον, η παραγωγή είναι εξαιρετική και αναδύει πολλές θεατρικότροπες τάσεις είτε μέσω οπερατικών θεμάτων είτε εμβόλιμων μονολόγων που ενδυναμώνουν το concept, αρκετές δόσεις “ανατολής” και υψηλή δόση προοδευτικότητας (τουλάχιστον στις δομές και δεν εννοώ ανεβοκατεβάσματα σε ταστιέρες).

Το υβρίδιο που παρουσιάζουν οι Doomocracy θα έλεγα ότι είναι ισχυρά αυθεντικό και οι επιρροές τους είναι καλά κρυμμένες μέσα σε ένα ομοιογενές μείγμα, πλήρως φιλτραρισμένο στην προσωπική αισθητική της μπάντας. Φυσικά ένας ακροατής θα αναγνωρίσει το πνεύμα των Candlemass (καμία σχέση όμως με στείρους μιμητισμούς των προαναφερθέντων θεούληδων) αλλά τον γράφοντα του έκαναν εντύπωση οι σαφείς αναφορές σε μπάντες όπως οι Psychotic Waltz (αποκλειστικά και μόνο της debut era τους), οι Conception (διάσπαρτα εδώ κι εκεί) αλλά και οι Diablo Swing Orchestra (ένα συγκρότημα ορισμός αν θέλουμε να μιλάμε για τρουΐλα στο prog κύκλωμα). Πραγματικά ανέλπιστες αφετηρίες αλλά η συρραφή όλων αυτών των σχετικά αταίριαστων “παρουσιών” στη μουσική του album δρα με άριστο τρόπο. Και όπως είπα, ισχυροποιεί την ταυτότητα της μπάντας στο σύγχρονο metal σύμπαν.

Πολύ καλή η κιθαριστική δουλειά, είτε στις δομές είτε στα απολύτως χεβιμεταλλικά solos, συμπαγέστατο ρυθμικό υπόβαθρο σε αποκλειστικά slow / mid tempo χρόνους και με τον Μιχάλη Σταυρακάκη πίσω από το μικρόφωνο να ακούγεται λυρικός όσο και θεατρικότροπος, επαρκέστατος για τις απαιτήσεις των συνθέσεων.

“The Spiritualist”, “Eternally Lost”, το ομότιτλο track “Unorthodox” και το επιλογικό “Catharsis” είναι μερικά από τα δείγματα που ξεχώρισα χωρίς να σημαίνει ότι υστερεί ποιοτικώς κάποιο από τα υπόλοιπα.

Αξιοπρεπέστατη δουλειά που είναι ικανή να συγκινήσει μια ευρεία γκάμα ακροατών, είτε αυτοί ανήκουν στο doom, είτε στο progressive. Ενδιαφέρουσα ροή, καλές εκτελέσεις, άψογες ερμηνείες. Χωρίς εμφανείς αδυναμίες και απομακρυσμένο από φλύαρες “χαριτωμενιές”. Ένα πιο ήπιο alter ego προς την doom metal όχθη σχημάτων όπως οι πλέον πρόσφατοι SepticFlesh, οι Necromantia αλλά και οι Elysian Fields. Τσεκάρεις και κρίνεις.

Facebook: https://www.facebook.com/Doomocracy
Official website: http://www.doomocracy.com/

159
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1083 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.